PrøverProblemer med å bli gravidEndometriose = ufrivillig barnløshet?

Endometriose = ufrivillig barnløshet?

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 15500
Sannsynligvis får kvinner med endometriose svekket fruktbarhet, men endometriose behøver ikke å være ensbetydende med at man vil få problemer med å bli gravid.

Opptil 1 av 10 kvinner har endometriose. I mange tilfeller har kvinnen ikke noen symptomer, og endometriosen oppdages tilfeldig. Blant kvinner som opplever barnløshet, forekommer endometriose hos opptil fire av ti kvinner, skriver Norsk Helseinformatikk (NHI). Omtrent to til tre prosent av alle kvinner utvikler symptomgivende endometriose i løpet av livet.

Mulige årsaker til ufrivillig barnløshet ved endometriose:

  • Sammenvoksninger
  • Mangelfull utvikling av egg
  • Manglende eller mangelfull eggløsning
  • Svekket eller ødelagt funksjon til det gule legemet (som styrer hormonproduksjon som er nødvendig for at egget skal feste seg og utvikles i livmoren)
  • Egglederne fungerer ikke som de skal
  • Livmoren fungerer ikke som den skal
  • Svekket immunforsvar

Endometriose kan føre til tette eggledere, slik at egget ikke kan bli befruktet og ikke nå livmoren. Ved mangelfull eggløsning utvikles et egg, men det går ikke hull på eggposen slik at egget kan komme over i egglederen. Dessuten kan smerter ved samleie (forårsaket av endometriose) redusere hyppigheten og dermed sjansen for unnfangelse.

Når endometriose-vevet blør inne i kroppen kan det fremkalle en betennelsestilstand som setter immunforsvaret i gang. Blant annet dannes lokalt virkende hormoner kalt prostaglandiner, som kan forstyrre transportmekanismene for spermier og egg i eggleder og livmor.

Når kroppen er i ubalanse, som ved endometriose, jobbes det ofte for fullt for å fjerne problemet, og kroppen klarer ikke å ta på seg en ny kraftanstrengelse i form av svangerskap.

Det amerikanske ASRM-systemet brukes ofte til å klassifisere graden av endometriose. Dette kan være nødvendig for behandling av sykdommen og ufrivillig barnløshet. Det er fire grupper – minimal, mild, moderat og alvorlig.

Les også:

Behandlingsalternativer:
Ifølge NHI kan kirurgisk behandling i noen tilfeller bedre fruktbarheten. Da utføres operasjon for å fjerne forandringene. Vanligvis gjøres dette i form av kikkhullskirurgi.

I mange tilfeller er prøverørsbehandling, IVF (In Vitro Fertilisering), et godt behandlingstilbud ved ufrivillig barnløshet. Inseminasjon av ektefelles/samboers sæd (AIH) og mikroinjeksjon av spermie inn i ett egg (ISCI) er er også mulige alternativer.

Endometrioseforeningen skriver at medikamentell behandling og hormonstimulering også kan være aktuelle behandlingsalternativer ved endometriose og ufrivillig barnløshet. NHI sier imidlertid at hormonbehandling som brukes mot smertene ikke vil bedre fruktbarheten. Tvert imot vil hormonbehandling virke som prevensjon og utsette den naturlige muligheten for graviditet.

Ifølge NHI vil en kvinne med endometriose som blir gravid ha samme svangerskapsforløp som andre kvinner. Det er ikke økt risiko for abort eller graviditet utenfor livmoren. Noen vil kunne oppleve smerteøkning de første månedene, men hos de fleste vil smertene forsvinne i løpet av graviditeten. Vanligvis vil den smertefrie perioden fortsette til menstruasjonen kommer tilbake etter fødselen. Og ammer kvinnen, vil det ofte ta lenger tid før menstruasjonen kommer tilbake.

På grunn av sykdommens uforutsigbare forløp, anbefales kvinner gjerne å bli gravide så snart som mulig, eller kort tid etter eventuell behandling. Risikoen for at endometriose-vevet vokser og påvirker fruktbarheten er stor.

Ifølge Endometrioseforeningen får de fleste kvinner med endometriose barn, med eller uten hjelp.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: