Gravid5 ting gravide må passe på i sommervarmen

5 ting gravide må passe på i sommervarmen

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 47920
Det er både sunt og godt å være ute om sommeren. Er du gravid, kan du også være i solen. Men du bør ta noen ekstra forholdsregler.

1. Unngå at fosteret blir overopphetet
Pass på at den gravide kroppen din ikke blir altfor varm i solen. Fosteret kan faktisk risikere å bli overopphetet ved stekende sol mot en gravid mage, og kan lide under dette.

2. Ta pauser fra solen
Bruk sunn fornuft, og ikke overdriv solingen. Husk å ta pauser fra solen, spesielt mellom klokken 12 og 15 – når solen er på det sterkeste.

3. Drikk nok
Det er viktig at du får i deg nok væske.

4. Tilpass treningen
Unngå hard fysisk trening i varmt og fuktig klima når du er gravid.

5. Beskytt deg mot solen!
Bruk solkrem med høy faktor, og ikke minst er det viktig å bruke nok solkrem. Den vanligste feilen som gjøres, er ifølge leder Hanne Charlotte Schjelderup-Eriksen i Jordmorforbundet at man smører på for tynt med krem, slik at faktoren blir for lav.

Kvinner som er gravide, bruker p-piller eller legemidler med østrogen bør være ekstra nøye med solbeskyttelse når de er i solen. For i tillegg til vanlig behov for beskyttelse mot å bli solbrent, er det viktig fordi de er ekstra utsatt for mørke pigmentflekker.

Generelt sett anbefales solfaktor 15-25. Men har man tidligere fått pigmentflekker, kan det nok være lurt å velge en enda høyere faktor i ansiktet.

I tillegg bør man unngå direkte sollys på ansiktet, også når man ikke aktivt soler seg. Solhatter som gir skygge til ansiktet kan også forebygge pigmentflekker i ansiktet.

Kilde: Hanne Charlotte Schjelderup-Eriksen, leder i Jordmorforbundet NSF

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: