Gravid12 grunner til at det er pyton å være høygravid på sommeren

12 grunner til at det er pyton å være høygravid på sommeren

Må sommeren være så ... varm? Alle foto: iStock
Av Maren Eriksen 25420
Svetten renner bak hovne knær mens spørsmålene om det er tvillinger hagler fra vilt fremmede på stranda. Det er ikke bare-bare å være høygravid på sommeren.

1. Gravidglød? Neida, jeg er bare svett!
Gravide er naturlig varmere enn gjennomsnittet, og høye sommertemperaturer hjelper ikke. Resultatet: svette – store mengder svette. Oppå magen, under magen, i skrittet, bak knærne … Kanskje greit å investere i et plaskebasseng til føttene og en god parasoll?

2. En god natts søvn? Du kan jo drømme …
Det er vanskelig nok å få sove som høygravid når det er bekmørkt og iskaldt i rommet. Så å forsøke å sove i et varmt og lyst rom er så godt som umulig. Airconditon og lystette gardiner?

3. Alt hovner opp
Varme får oss til å hovne opp. Det samme gjelder graviditet. Kombinasjonen? Mange får mye vann i kroppen på slutten av svangerskapet, og kan se langt etter å kunne ha gifteringen (eller andre ringer) på, og selv ikke sko eller sandaler passer. Ligg eller sitt med beina høyt så ofte du kan, og drikk mye!

4. Magen blir en magnet
Dette er kanskje ikke spesielt bare for de med termin på sommeren. Men det kan føles enda mer invaderende når fremmede kommer og legger hånden på magekulen når du ikke har på deg mer enn bikini eller en lett sommerkjole. Det er lov til å si nei på en vennlig måte – det er tross alt din kropp.

5. Alle de ”velmente” kommentarene
”Å stakkars deg som er høygravid i varmen, det må være forferdelig!” Når magen er så synlig blir man fort utsatt for spørsmål og kommentarer fra hvem som helst. Og det er jo slett ikke sikkert du har så fryktelig behov for deres sympati – enten du er enig med dem eller ikke.

6. Hindringer over alt!
Har du prøvd å reise deg fra en solstol, fra et håndkle på stranden, gå i land fra en båt eller å komme deg ut av en hengekøye? Ja, det er kanskje ikke alltid så grasiøst. Prøv nå å gjøre det samme med en svær gravidmage. Utfordringene står i kø på sommeren!

7. Fristelsene du må droppe i år
Høres det digg ut med spekemat og en øl, eller krabbelag og hvitvin? Eller en cocktail ved bassengkanten? Det er fort gjort å henge seg opp i alt man ikke kan ha som gravid. Men på en annen side så er det jo forbigående, og du kan spise det hvite i krabbeklørne, drikke så mye forfriskende alkoholfri drikke du bare vil, og nyte både jordbær og is!

8. Dehydrering eller løping på do
Gravide må være forsiktige for å ikke bli dehydrerte i sommervarmen. Dermed må de drikke mer enn vanlig. Det er veldig viktig, men kan dessverre føre til at du må enda oftere på do.

9. Slipp håret løs?
Og da mener vi ikke på hodet. Å skulle bevare bikinilinjen og glattbarberte legger med diger mage er i beste fall vanskelig, og i verste fall en risikosport. Kanskje er tiden også inne for å overlate barberhøvelen til din kjære – hvis du ikke bare driter i det, da.

10. Pigmentflekker og kokt baby?
Å sole seg er ikke nødvendigvis bare-bare. For det første kan det rett og slett være ubehagelig – å ligge flatt på ryggen er ikke alltid det beste som finnes for gravide. Og å ligge på magen nytter jo ikke. Og så er faren der for at babyen i magen kan bli for varm. Den kan jo ikke regulere varmen der inni. Som gravid er du også utsatt for å få pigmentflekker som kan være vanskelige å bli kvitt. Konklusjonen? Vær forsiktig med soling, og sørg for at du og babyen ikke blir overopphetet.

11. Kaos på fødeavdelingene
Ferieavvikling og sommerstengte fødesteder. Det er mer press på fødeinstitusjonene om sommeren, og det kan du komme til å merke. Men staten er pålagt å gi deg et forsvarlig fødetilbud, så forhåpentligvis går det kjempebra.

12. Nevnte jeg varmen?
Knaske isbiter, sitte foran air conditon hele dagen i bare trusa … Det er lite som blir mer behagelig i varmen. Særlig når man føler seg tung, og sliten, og kvalm, og har halsbrann og …

Men – du er også heldig som er høygravid nettopp på sommeren!

Det er helt klart ulemper ved å være høygravid på sommeren – akkurat som at det er ulemper ved å være høygravid på andre tider av året. Og det er definitivt fordeler også:

1. Dere er i større grad to om det
Din kjære har ferie og dermed mer tid til å være hjemme sammen med deg og babyen.

2. Mer oppmerksomhet fra de nærmeste
Familie og venner har gjerne også mer tid til å holde deg med selskap mens du venter, og avlaste når babyen kommer.

3. Slipper å styre med masse mammaklær
I motsetning til de som føder midt på vinteren, trenger du ikke så mye klær. Kanskje trives du best i en kort shorts og en stor singlet?

4. Du kan gå barføtt eller i sandaler (eller crocs)
Hovne føtter passer ofte ikke i sko. Men de fleste får føttene i sandaler som kan justeres i stroppene, eller i verste fall i crocs eller lignende.

5. Du kan spise is med god samvittighet
I hvert fall hvis du holder deg til de mindre usunne variantene. Det er viktig å kjøle seg ned og få i seg nok væske. Is av smoothie eller saft hjelper godt på, og smaker godt.

6. Du slipper å bekymre deg for bikinikroppen din
I år er ikke året for slankekur for å komme inn i bikinien. I år må magen få styre. Det kan være deilig befriende å strutte rundt med flott magekul i lett sommertøy.

7. Du bor heldigvis i Norge
Sommer i Norge kan jo være 27 grader og sol. Men det kan også være 7 grader og regn. Så da trenger det ikke å være så fryktelig annerledes enn alle andre tider på året, sånn bortsett fra at det er lysere – og det gjør kanskje ikke så mye?

8. Du går en deilig babytid i møte
Å få barn på sommeren er fantastisk. Sjansene er store for at værforholdene er på din side – både når du skal komme deg til svangerskapskontroller og sykehus, og hjem igjen (du slipper å bekymre deg for snøstorm, for eksempel). Babyen kan slippe lysbehandling for gulsott fordi den får mer dagslys på huden sin enn ellers. Du slipper å kle så mye på den bittelille babyen, det er deiligere å trille tur, og så videre.

Så – til deg med termin i sommer: Det kommer nok til å gå helt fint. Ta det fra en som har to julibarn, og som koste seg som høygravid i sommervarmen! Og synes du det er tøft, ja, så er du i hvert fall snart i mål. Lykke til!

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: