Sist oppdatert: 25. januar 2005

Hvordan skapes det lille nye mennesket?
Starter livet i befruktningsøyeblikket, når sædcellen trenger inn i egget, eller starter det når det befruktede egget har festet seg i livmorslimhinnen? Eller kan man ikke snakke om liv før det er utviklet et nervesystem slik at» noe» kan oppfattes av dette nye lille? (Det skjer omtrent tre uker etter befruktning.) Ja – hva mener du?

Forandring skjer det, fra time til time. Hundrevis av celler blir til tusenvis, ja millionvis som er som spesialutformede byggestener. Noe av det mest fantastiske er kanskje at alle disse cellene organiserer seg selv til å bli en menneskekropp – med alt på rett plass. Tenk at hver celle vet hva den skal bli! Kommer en celle på villspor dør den gjerne, mens celler på riktig plass stimuleres. Cellene strømmer av gårde og vi vet at det dannes tre cellelag. Av disse tre cellelagene bygges kroppen opp.

Tre cellelag bygger kroppen.
Fra det ene ytre laget dannes ryggmarg, hjerne og nerver, samt huden med hår, talgkjertler og svettkjertler.

Fra det midtre cellelaget dannes underhuden, skjelettet og muskler. Blodkar og lymfekar. Blodlegemer produseres herfra, og godt hjulpet av hjertet utvikles det første primitive blodomløp. Eggstokker, testikler og nyrer dannes også her.

Det innerste cellelaget har samtidig startet med oppbyggingen av fordøyelsessystemet, lever og bukspyttkjertel. Herfra kommer også lunger og urinveier. Snart sees hode og kropp og etter hvert små knopper som er anlegg for hender og føtter!

Embryo med eget bankende hjerte.
Nå kalles denne celleklasen et embryo som betyr å «yngle innenfor». Embryoet sørger selv for sin egen blodsirkulasjon. Dette trengs for å få fraktet næring og oksygen rundt til alle cellelag. Dessuten må avfall fraktes fra de arbeidende cellene. Det lille hjertet begynner derfor å slå tidlig, alt ca. 25 dag, og vil aldri stoppe igjen! Det er fra deg at det lille embryoet får sin blodforsyning, og denne utviklingsfasen er svært avhengig av at du er med på å skape et godt miljø inne i livmoren.

 

Hva synes du om artikkelen?  
Neste artikkelHalsbrann (Kardialgi)
DEL