Er det liv der inne? Å gå gravid i ukesvis uten å kjenne spark eller høre hjertelyden til babyen er nervepirrende. Og mange lurer - hvor tidlig går det egentlig an å høre hjertelyden hos jordmor eller lege?

Sist oppdatert: 14. november 2012

Allerede i uke 6 er det mulig å se det vesle hjertet slå på ultralyd. Men hvor tidlig går det an å høre hjertelyden ved bruk av jordmorstetoskop eller doppler?

En forumbruker spør:
Jeg er nå 11 uker på vei, og denne graviditeten er veldig ønsket både av meg og min samboer. Som førstegangsfødende er alt som har med graviditeten nytt, og man har 1000 spørsmål. Min snille jordmor har sagt at jeg kan komme opp til henne i morgen, for å se om vi finner hjertelyd. Jeg er livredd for at det ikke skal være liv inni magen. Men det jeg lurer på, er hvor stor er sjansen for å høre hjertelyd hos jordmor i uke 11?

Svar fra jordmor Grethe:

Hei!

Jeg skjønner godt at du er spent på om du kan høre liv, det er ofte veldig spesielt første gangen!

Det varierer litt hvor tidlig du kan høre fosterlyden. Hos noen finner vi den i uke 11 uten problemer – hos andre må vi lete, og noen ganger gi opp i uke 12-13. Det betyr ikke nødvendigvis at noe er galt, men hvis morkaken ligger og «dekker» for babyen, hører vi kun mors puls.

Det betyr at HVIS jordmor ikke finner den, har det sannsynligvis bare med at hun ikke kommer til livmoren. Den kommer vanligvis ikke opp over beinet framme, før ca 12 uker. Så ikke få panikk, hvis så er tilfelle.

Lykke til!

Med vennlig hilsen jordmor Grethe

Podcast: Hva er tidlig ultralyd?
Gjest: jordmor Merete Arnøy

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkel15 ting du bør gjøre FØR du får barn
Neste artikkelEn liten julehilsen til barnehagepersonalet
DEL