GravidHvor tidlig kan jeg høre hjertet slå?

Hvor tidlig kan jeg høre hjertet slå?

Her lytter jordmor Grethe R. Teigen etter hjertelyden hos en gravid. Foto: Tom Haga
Av Babyverden 58865

Er det liv der inne? Å gå gravid i ukesvis uten å kjenne spark eller høre hjertelyden til babyen er nervepirrende. Og mange lurer - hvor tidlig går det egentlig an å høre hjertelyden hos jordmor eller lege?

Allerede i uke 6 er det mulig å se det vesle hjertet slå på ultralyd. Men det går noen uker til før en kan finne hjertelyden ved å bruke jordmorstetoskop eller doppler.

Å høre et bankende hjerte kan være en fin bekreftelse på at det er en liten spire som lever og vokser i magen din. Men selv om noen kan finne hjertelyden i slutten av første trimester, må du ikke bli bekymret om jordmor eller lege ikke klarer å finne den.

– Det varierer litt hvor tidlig du kan høre fosterlyden. Hos noen finner vi den i uke 11 uten problemer – hos andre må vi lete, og noen ganger gi opp i uke 12-13. Dette betyr ikke nødvendigvis at noe er galt, men hvis morkaken ligger foran og «dekker» for babyen, hører vi kun mors puls, sier jordmor Grethe R. Teigen.

Teigen sier at dersom jordmor eller lege ikke finner hjertelyden om du for eksempel er i uke 11, så handler det mest sannsynlig bare om at hun ikke kommer til livmoren. Den kommer vanligvis ikke over symfysen (skambeinet) før cirka 12 uker.

Så er du på en kontroll rundt uke 12, så er det greit å være forberedt på at det ikke er sikkert at en finner hjertelyden. Faktisk er ikke hjertelyd et fast punkt før på den tredje svangerskapskonsultasjonen, som er rundt uke 24.

Podcast: Hva er tidlig ultralyd?
Gjest: jordmor Merete Arnøy

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: