Når er det tidligste du kan se noe på ultralyd, og hva kan du egentlig se? Hva er grunnene til å ta noen tidlig ultralyd? I denne videoen gir jordmor Merete Arnøy svar på det meste du måtte lure på om tidlig ultralyd, og viser flere eksempler.

Sist oppdatert: 23. januar 2018

Merete Arnøy er jordmor med spesialutdanning i ultralyd, og driver sin egen privatpraksis i Stavanger. Hun får ofte besøk av gravide som ønsker tidlig ultralyd. I denne videoen svarer hun på følgende spørsmål:

1. Når er det tidligste en kan ta ultralyd i graviditeten? Og hva kan man se?

2. Hva er den vanligste grunnen til at noen ønsker tidlig ultralyd?

3. Bør man tenke på ultralyd som noe hyggelig, eller kun at det er en medisinsk undersøkelse?

4. Hva er forskjellen på privat og offentlig ultralyd?

5. Hva er fosterdiagnostikk?

6. Hvem får tilbud om tidlig ultralyd?

7. Finner dere ofte avvik ved ultralyd?

8. Hva betyr truende abort?

9. Hva er oppfølgingen dersom ultralyd viser slike tegn?

10. Gjøres tidlig ultralyd utvendig eller innvendig?

11. Hvor langt ut i svangerskapet tenker en at det er stor sannsynlighet for at alt går bra?

Ultralyd er i utgangspunktet en medisinsk undersøkelse. Alle kvinner får tilbud om rutineultralyd i uke 18-20, men veldig mange velger å gå privat for å få en undersøkelse helt i starten av svangerskapet.

Det kan være flere grunner til at noen ønsker å få en tidlig ultralyd. Det kan for eksempel være at en ønsker å forsikre seg om at en faktisk er gravid, at en har opplevd en blødning eller at en har mistet i et tidligere svangerskap.

Det tidligste tidspunktet man kan se noe på ultralyd er i uke 5+5, da begynner hjertet å slå. Men Merete Arnøy sier hun anbefaler å vente til rundt uke 6, slik at en kan se at embryoet har festet seg, se hvor mange foster det er og at det er et hjerte som har begynt å slå.

En tidlig ultralyd kan gjøres enten utenpå magen eller vaginalt. Merete Arnøy sier at hun pleier å prøve utenpå magen først, og går heller over til vaginalprobe dersom hun ikke får de bildene de er på jakt etter. Men her er det ulik praksis.


Hør podcast om tidlig ultralyd:

Selv om mange er nervøse i starten av svangerskapet, er det sjelden man finner avvik på ultralyd. Er det tegn på truende abort, er det mulig å komme tilbake igjen ei uke senere for å se hvordan det har gått.

Det skjer en enorm utvikling i løpet av de første ukene. Fra å se en liten ”masse” med noe som blinker (hjertet) i uke 6-7, kan en bare et par uker senere se hode, hjerte som slår og kroppen. I uke 12 kan en gjerne se et aktivt foster, et minimenneske, som danser med både armer bein i mors mage.

Hva synes du om artikkelen?