GravidBarnet i magenHjertets fantastiske utvikling

Hjertets fantastiske utvikling

Hjertet er lenge stort i forhold til resten av kroppen. Illustrasjon: MediMation/Babyverden
Av Maren Eriksen 90886

22 dager etter unnfangelsen skjer det fantastiske – det vesle hjertet begynner å slå. Embryoet er bare én millimeter stort, men har et bankende hjerte!

Mens du venner deg til tanken om at du er gravid, skjer ting i et rasende tempo inni kroppen din. Ting du ikke aner noe om, men som er det flotteste puslespill som ingenting i verden kan måle seg med. To hjerterør smelter sammen til ett og danner det primitive hjertet.

Får hjelp til å produsere blod
De første dagene pumper hjertet væske rundt i den vesle kroppen. Men allerede etter en ukes tid, dannes de første blodcellene i veggen av plommesekken. Denne vesle ballongen har oppgaven med å produsere blodceller de første par ukene før beinmarg, lever og milt overtar.

Blodet pumpes rundt i bittesmå blodårer, og allerede etter seks ukers svangerskap er det et kretsløp gjennom navlestrengen og ut til morkaken, og tilbake igjen. Nå forsyner morkaken embryoet med oksygen og næring. Slik vil det være helt til navlestrengen klippes når barnet er født. Ganske utrolig å tenke på at den lille ikke er én centimeter stor ennå! Hjertet vil ofte kunne ses som en blinkende prikk ved en tidlig ultralydundersøkelse . Når man har sett et bankende hjerte på ultralyd, er risikoen for spontanabort kraftig redusert.

Gradvis raskere puls
I begynnelsen er embryoets puls ganske lik din. Den begynner på cirka 65 slag i minuttet, og øker gradvis. Når du får høre hjertelyden hos jordmor eller lege, vil pulsen sannsynligvis være mellom 130 og 160. Noen mener at høy hjertelyd tyder på en liten jente, mens lavere betyr gutt. De fleste fostre ligger imidlertid rundt 140 uansett kjønn. Du vil også merke at pulsen stiger når den lille er i aktivitet.

Alt på plass i løpet av én måned
Tenk så ørliten en hjerteklaff er på et sju uker gammelt embryo. Nå dannes skillevegger og hjerteklaffer. Samtidig begynner armer og bein å dannes. Tenk på det! Når du er ni uker gravid er hjertet mer eller mindre ferdig formet og slår 177 slag i minuttet.

28 liter blod i døgnet
Når du er 14 uker gravid, pumper det vesle hjertet 28 liter blod daglig. Det høres kanskje mye ut, men når babyen er nyfødt vil hjertet pumpe hele 350 liter i døgnet!

De første månedene er fosterets hud så tynn at du kan se blodårene gjennom. Premature barn er ofte rødlige fordi de har tynn hud og lite underhudsfett. Men hos fullbårne barn vil man ikke kunne se så mange blodårer gjennom huden. Blodårene ligger likevel så nær hudoverflaten at de gir huden et rosaskjær.

Høre hjertelyden hjemme?
Etter hvert har de fleste hørt den herlige galopperende lyden av fosterets hjerte hos jordmor, lege og på ultralyd. Men etter hvert (rundt 27 uker), vil noen heldige vordende fedre kunne lytte til babyens hjerte ved å legge øret inntil magen. Kanskje kan han synge for magen også? Eller du kan. Eventuelt kan dere spille musikk dere liker for den lille. Babyen roer seg nemlig når det hører kjent musikk.

Knute på navlestrengen?
Navlestrengen er vanligvis en halv til én meter lang, og mellom én og to centimeter i diameter når fødselen nærmer seg. Trykket i den og konsistensen gjør at det sjelden blir knute på den, og skjer dette, løsner den som regel av seg selv. Noen sammenligner det med å forsøke å slå knute på en vannslange med fullt trykk. Fosteret bruker gjerne navlestrengen som leke og klemmer på den, men det klarer ikke å klemme så hardt at den skades.

Ikke klipp navlestrengen for tidlig!
I fødselsøyeblikket skal babyens blodsirkulasjon snus. I stedet for å hente oksygen fra morkaken, skal det nå hentes fra lungene. Blodet i morkaken skal derfor over i lungene - gjennom navlestrengen. De første minuttene er babyen på en måte dobbelt sikret - den får oksygen fra både lunger og morkake. Denne ekstra nistepakken er vel verdt å vente på. Når navlestrengen er ferdig å pulsere, kan den stolte pappaen klippe over den - om han vil.

Blir navlestrengen klippet med én gang, kan barnet miste mye blod. Så mye at et voksen med tilsvarende blodtap i forhold til størrelsen, ville trenge blodoverføring.

Mammas trygge puls
Det nyfødte barnet løftes opp på mors bryst. Ikke bare fordi babyen snart skal få smake melk, fordi mamma får se det vesle vidunderet eller fordi det er praktisk – men fordi babyen dette er favorittstedet til den vesle babyen. Å ligge på mors bryst, gjerne med hodet helt oppe i halsgropen er det tryggeste babyen vet. Noe av årsaken er kanskje at den hører mammas hjerte slå? Dette er nemlig en lyd den lille har hørt i flere måneder allerede – en lyd den kjenner.

Sjekker hjertet i løpet av det første døgnet
I løpet av det første levedøgnet vil babyen bli undersøkt av barnelege. Legen lytter blant annet nøye til hjertet. Legen på helsestasjonen vil også lytte til babyens hjerte på kontrollene. Tenk for en utvikling!

Så skal hjertet fortsette å dunke helt av seg selv i mange, mange år. Kanskje hundre, kanskje enda mer?

Kilde: Svangerskapsboken

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: