Av Maren Eriksen og Pernille Filippa Pettersen108317
Røde kinn, mørkere hud eller strekkmerker? Hvis huden din har forandret seg i løpet av svangerskapet kan du sannsynligvis slappe av – det er helt normalt!
At huden forandrer seg i svangerskapet er veldig vanlig. Mange av forandringene er helt normale og trenger ikke behandling. De fleste forsvinner også i tiden etter fødselen.
Noen ganger oppstår det likevel svangerskapsrelaterte hudsykdommer, eller hudsykdommer som for eksempel eksem, når man er gravid. Det skyldes at kroppens immunsystem gjennomgår store endringer i denne perioden.
Ta alltid kontakt med legen din dersom du er bekymret eller har plager.
Ny glød Du har kanskje hørt noen prate om gravide kvinners ”glød”, eller at de ”blomstrer”? Dette er en av fordelene ved svangerskapet og skyldes blant annet at huden holder bedre på fuktighet i svangerskapet, og at rynker ofte rettes ut. Økt blodmengde gir deg den varme gløden i huden.
Rødhet i ansiktet
Dessverre kan den økte blodmengden også gjøre deg varm og rødlig i ansiktet til tider. Kvinner med små antydninger til røde områder i ansiktet før svangerskapet, får dem gjerne forsterket i svangerskapet.
Mange får spider nevi – små, tynne synlige blodkar i huden. Disse kalles ofte karnøster eller telangiektasier på norsk. Disse er ufarlige og forekommer oftest i ansiktet, øvre del av brystet og på hendene. Det skyldes endringer i blodsirkulasjonen og forsvinner som regel et par måneder etter fødselen. Hvis ikke kan de laserbehandles hos lege.
Røde humper på huden kan skyldes rosacea. Det er en ganske vanlig hudsykdom som gir rødhet i kinn og på nesen, og noen ganger i hele ansiktet. Rosacea kjennetegnes av tynne blodkar eller telangiketasier, eller humper (papler), enkelte også med gult innhold på størrelse med hodet til en knappenål. Det kan også se ut som et kviselignende utslett, eller en blanding av alle disse. Rosacea kan debutere eller forverres i svangerskapet. Det kan være lurt å få riktig diagnose og behandling hos lege eller hudlege.
Du føler kanskje heller ikke at du blomstrer når du har hevelser og væskeansamlinger i kroppen. Husk å drikke mye vann. Det er godt for huden din!
Mørkere hud I svangerskapet endres hormonbalansen og kvinnene får høyere nivåer av østrogen, progesteron og melanin. Pigmentcellene våre (malanocyttene) produserer mer melanin i svangerskapet. Dette vet vi ikke helt årsaken til, men det kan føre til økt pigmentering i huden forskjellige steder. Ofte skjer dette tidlig, før hormonnivåene har økt noe særlig, og fær MSH (melanocytt stimulerende hormon) har økt, noe som ofte skjer senere i svangerskapet.
Det betyr at huden på hele eller deler av kroppen kan bli noe mørkere. Blant annet opplever mange gravide at de blir hurtigere brune om sommeren. Under svangerskapet blir blant annet området rundt brystvortene (areolaen) mørkere. Også underliv, armhuler, nakke og andre deler av kroppen kan få mørkere hud, men det er som regel forbigående.
Det kan også oppstå mørke flekker hvor som helst på kroppen. Fregner og føflekker blir ofte mørkere i fargen i svangerskapet. Føflekker som endrer seg bør alltid undersøkes av lege eller hudlege, også i graviditeten, for å sjekke om den er av typen som bør tas bort.
Svangerskapsmaske (Chloasma)Enkelte kvinner opplever at huden i ansiktet blir mørkere i svangerskapet. Dette kalles gjerne svangerskapsmaske eller Chloasma og skyldes sannsynligvis økte hormonnivåer i kroppen. Masken vil for de fleste forsvinne etter fødselen, men i mellomtiden anbefaler man normalt å unngå sterk sol fordi det kan gjøre huden enda mørkere. Bruk gjerne solfaktor 50 og hatt.
Hos noen vedvarer masken, og den kan da behandles hos hudlege med blekekremer, laser eller annen behandling.
Chloasma kan også forekomme hos kvinner som ikke er gravide, men som tar p-piller.
NavlenNår livmoren omkring halvveis i svangerskapet når opp til navlen opplever mange at navlen blir flatere. Når livmoren fortsetter å vokse kan navlen være litt øm og gjerne bli helt flat, eller til og med stikke litt ut. En stund etter fødselen vil den imidlertid gå tilbake til sitt gamle utseende.
BrysteneDet området rundt brystvorten som er farget kalles ”areola”. I løpet av svangerskapet blir dette området ofte større og fargen mørkere. Det kommer også små nupper som kalles ”Montgomery’s tubercles” rundt brystvorten. Alt dette er helt normalt og kroppens måte å forberede amming på.
Gjennomsiktig hudDet kan nesten føles som om huden blir gjennomsiktig i svangerskapet. Riktignok strekkes huden på store deler av kroppen, men årsaken til at du ser blodårene så mye bedre, er som regel at det er større blodvolum slik at de små blodårene ytterst i huden blir mer blodfylte og dermed mer tydelige. Du kan også få åreknuter som ses like under huden, særlig på føtter, legger og ankler. Les mer om åreknuter her.
StrekkmerkerI svangerskapet endres den gravide kvinnens hormonutskillelse betydelig. Det vil hos de fleste føre til hudforandringer, hvorav de fleste går tilbake etter fødselen. Det finnes derimot unntak, og strekkmerker, striae gravidarum på fagspråk, er en av disse.
Når magen, brystene, hofter og lår vokser i svangerskapet, må huden strekkes. Noen ganger strekkes underhuden så mye at det oppstår små søkk. Dette kalles strekkmerker. Strekkmerkene er røde og kan klø.
Det finnes ingen kjente metoder som forhindrer strekkmerker, og sannsynligvis spiller arv også inn. Har du fått strekkmerker tidligere, for eksempel på bryst eller lår i forbindelse med vektendringer, er det større risiko for at det kommer nye strekkmerker i graviditeten.
Enkelte sier imidlertid at det kan hjelpe å massere inn fete kremer på utsatte områder. Da forhindrer du i det minste at huden tørker ut og sprekker opp.
Etter fødselen vil strekkmerkene gradvis få en lysere farge og se mindre ut. De vil ikke forsvinne, men kan bli mindre synlige. Dersom strekkmerkene forblir røde eller lilla i fargen, er det mulig med laserbehandling for å lysne dem, men behandlingen fjerner ikke selve strekkmerkene.
KviserDet er slett ikke uvanlig med kviser i svangerskapet. Disse skyldes økte hormonnivåer. Forsøk å holde ansiktet så rent som mulig. Unngå å bruke mange produkter på huden, da det kan gjøre problemet verre. Mild rens med lav pH er lurt.
Svangerskapsrelaterte kviser skyldes hormoner og kan derfor ikke renses bort. Ta heller kontakt med lege eller hudlege hvis du er mye plaget.
Vær forsiktig med bruk av midler mot kviser, ikke alle regnes som trygge i svangerskapet. Sjekk på Relis om produktene du ønsker å bruke er godkjent for gravide. Bruk et middel du vet er sikkert.
KløeKløe på magen og brystene er vanlig i svangerskapet. Dette er områder hvor huden strekkes mye og er ekstra sensitiv.
Polymorf svangerskapsdermatose (tidligere kalt PUPPP) er vanlig og ufarlig. Det debuterer ofte som kløende utslett på magen rundt navlen, og kan også oppstå andre steder på huden. De kløende områdene dukker ofte opp i siste trimester. Hos noen blir tilstanden så plagsom at den går utover nattesøvnen og livkvaliteten til den gravide. Da bør man besøke lege og få reseptbelagt krem eller henvisning til hudlege for vurdering og kanskje også lysbehandling.
Svangerskapshormonene virker også inn og kan føre til kløe inni håndflatene og under føttene. Dette er som regel ufarlig og går over etter fødselen. Noen får imidlertid en tilstand kalt intrahepatisk cholestase som også kjennetegnes av kløe i hender og under føtter. Som regel har kvinnene også andre symptomer, som smerter i øvre halvdel av magen, kvalme, dårlig søvn og påvirkning på avføringen. Kvinner med intrahepatisk cholestase vil også ha forhøyede leverprøver og gallesyrer. Ved kløe i hender og føtter og andre symptomer bør man kontakte lege. Ved intrahepatisk cholestase vil kvinnene bli henvist til gynekolog fordi tilstanden kan påvirke barnet i magen.
Eksem forverres ofte i svangerskapet. Spesielt håndeksem er det viktig å behandle godt, fordi det ofte blir verre i barselperioden med hyppig håndvask i forbindelse med blant annet bleieskift.
Er man arvelig disponert for atopi (astma, eksem og allergi), kan eksem debutere i graviditeten.
Noen får også små røde nupper på huden som klør. Disse er ikke farlige, men klør gjerne. Det finnes også mindre vanlige hudsykdommer som kan oppstå i svangerskapet, for eksempel svangerskapspemfigoid (tidligere kalt herpes gestationis). Sykdommen kan gi blemmer i huden og kløe. Sykdommen er sjelden, men krever behandling hos hudlege i samarbeid med gynekolog.
Hør med fastlegen din om du har spørsmål, plager eller bekymringer om huden din.
Fødselsstripen (Linea nigra)Mange gravide oppdager en mørk loddrett stripe mellom navlen og kjønnshårene. Denne stripen finnes til enhver tid, men er til vanlig samme farge som huden ellers. I svangerskapet blir stripen imidlertid mørkere slik at den blir synlig. Også dette har sin årsak i hormonnivåene og vil forsvinne etter fødselen.
HudflikerSmå hudfliker (skin tags) kan dukke opp på brystene, i armhulene, på halsen eller nakken under svangerskapet. Disse er ikke farlige, men vil ikke forsvinne etter fødselen. Flikene kan enkelt fjernes hos hudlege dersom det skulle være ønskelig.
Ta vare på huden din:
Sjekk at hudpleieproduktene kan brukes under svangerskapet og mens du ammer. Det finnes nemlig produkter som ikke regnes som trygge. Unngå blant annet kremer som inneholder a-vitamin. Er du i tvil, finn et bedre alternativ.
Unngå for mye såpe. Vanlig såpe kan tørke ut huden. Velg derfor en med lav pH. Bruk gjerne fuktighetsgivende produkter i stedet, da beholder huden sine naturlige oljer. Ved tendenser til eksem kan man heller bruke dusjolje.
Ikke ligg for lenge i badet. Når du bader trekkes fuktighet ut av huden din.
Beskytt huden din. Hudens pigmentering kan være i endring under svangerskapet. Kanskje blir du lettere solbrent. Bruk solkrem om du oppholder seg i sterk sol – uansett årstid. Bruk solhatt og gjerne en løs tunika hvis du er ute lenge om gangen, og hold deg i skyggen så mye som mulig.
Smør inn huden din. Huden strekkes og hudcellene dør noe raskere under svangerskapet. Sørg derfor for at huden har rikelig med fuktighet og næring slik at den ikke tørker ut.
Massér huden på utsatte steder. Mage, lår, bryster og hofter utvider seg i svangerskapet og huden strekkes. Lett massasje med gode oljer kan gjøre huden mer elastisk.
Pass på ansiktet ditt. Under svangerskapet opplever mange at huden i ansiktet blir fetere, mer uren og kanskje dukker det også opp kviser. Vær nøye med rengjøringen og forsiktig med sminken. Ved tendenser til kviser, bruk olje og fettfrie produkter både når det gjelder ansiktskrem, solkrem, pudder og foundation. Sjekk at produktene kan brukes under svangerskapet.
Pass på Ph-balansen. Søk etter produkter med Ph-verdier så nærme hudens egne som mulig.
Pass på føttene dine. Huden på føttene påvirkes også når det oppstår hevelser. Bruk støttestrømper og sitt med beina hevet når du slapper av, særlig om du har en jobb hvor du står eller går mye. Støttestrømper kan også forebygge åreknuter (variser). Tørr hud kan også føre til kløe og ubehag. Bruk gjerne en oppfriskende fotgelé med mentol slik at føttene tåler den ekstra belastningen.
Drikk mye vann. Vann er godt for alt i kroppen din – også huden. Sørg for rikelig med vann. Rene frukt juicer er gode alternativer om du ikke klarer å drikke mye vann.
Sov godt. En god natts søvn hjelper mot så mangt. Også huden blir penere og friskere når du sover godt. Drikk varm melk, hør på avslappende musikk eller be partneren din om litt fot- eller ryggmassasje før du skal legge deg.
Kilder: Hudlege Sheila A. M. Fevang ved Aleris i Stavanger, Up to date helsebiblioteket, Dermatoses of pregnancy, Norsk Helseinformatikk og Store Norske Leksikon.
Så populært er Wiggins:Bruk av navnet Wiggins i Norge og andre land:Wiggins har trolig ikke vært brukt som fornavn i Norge foreløpig.
Den 01.01.2023...