GravidÅreknuter og hemoroider

Åreknuter og hemoroider

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 4601

Åreknuter er slyngede eller knuteformede utvidelser i de største blodårene på legger og lår. De kan også forekomme på kjønnsleppene. Åreknuter rundt endetarms­åpningen kalles hemoroider.

Dersom nære familiemedlemmer er eller har vært plaget med dem, er risikoen større for at også du får åreknuter.

Hvorfor får man åreknuter?
Det er flere årsaker til at åreknuter oppstår. Blodvolumet øker under graviditeten, og i tillegg er også muskulaturen i åreveggene påvirket av hormonet progesteron – slik at årene utvides og blir slappere. Dette gjør at tilbakestrømmen fra beina til hjertet går saktere, og blodet hoper seg opp. 

Etterhvert som livmoren vokser, øker også trykket på blodårene i bekkenet og i beina. Resultatet kan bli hevelser og åreknuter. Mange opplever det som ubehagelig og kanskje også smertefullt. Åreknuter kan av og til bli betente og varme, og bør da vurderes av lege eller jordmor. 

Kan åreknuter unngås?
Du kan forebygge åreknuter på samme måte som du forebygger andre hevelser: 

  • Sørg for å ligge eller sitte med beina høyt når du har mulighet til det. 
  • Vær jevnlig i bevegelse for å bedre blodsirkulasjonen.
  • Unngå tøy som strammer.
  • Støttestrømper kan lindre ubehaget, spesielt når du står eller går mye, eller skal reise langt, men hindrer ikke at åreknuter oppstår.

Å nei, hemoroider!
Hemoroider er åreknuter i eller rundt endetarmsåpningen. De kan være svært 
ubehagelige, og dukker gjerne opp eller blir verre under svangerskapet. Men ikke alle får dem. Hemoroider gir ofte kløe, og noen ganger blødning.


Du kan forebygge hemoroider på samme måte som du forebygger andre åreknuter, samt spise fiberrik mat drikke godt for å unngå forstoppelse. Hos gravide er som regel hemoroider et forbigående problem.


Korte bad kan lindre eventuelle smerter, og det finnes også salver man kan smøre på. For noen hjelper det å legge inn stikkpiller i endetarmen før de legger seg om kvelden, eller etter avføring. Hør med jordmor eller lege før du bruker dem.


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: