GravidHåret i endring

Håret i endring

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen og Pernille Filippa Pettersen 36119
Kroppen er i forandring gjennom svangerskapet og den første tiden etter fødselen. Hormonnivåene stiger og synker og hele kroppen din påvirkes – også håret.

Tendenser til tørt eller fett hår forsterkes, og har du krøllete hår kan det plutselig bli stritt. Enten du er fornøyd eller misfornøyd med endringen, blir håret som regel normalt igjen en stund etter fødselen.

Tørrere

Det aller vanligste er at håret blir tørrere under svangerskapet. Mange som har hatt tendenser til tørt hår opplever at håret blir svært tørt og nesten sprøtt i svangerskapet. Det er lite å gjøre med dette, men gode fuktighetsgivende hårprodukter kan hjelpe. Vær også skånsom mot håret.

Tykkere
Mange kvinner med tynt hår gleder seg over den voksende hårmanken i svangerskapet. Dessverre er dette som regel forbigående, og følges gjerne av en periode med stort håravfall for å komme tilbake til slik det var før svangerskapet.

Fetere
Er håret i utgangspunktet fett er sjansene store for at det blir enda fetere og mer oljete i svangerskapet. Fett hår kommer av en overproduksjon av talg i hodebunnen. Å bruke en sjampo som virker normaliserende på talgproduksjonen og absorberer fett kan hjelpe. I tillegg er det viktig å ikke vaske håret for ofte. Da lærer man opp hodebunnen til å produsere mer talg.

Deler seg
Det er også vanlig at håstråene deler seg. Som regel deles hårstråene seg i endene, men også ved hårfestet kan håret dele seg.

Stritt og krøllet hår
Har du krøllete hår kan det bli rettere i svangerskapet. For de fleste er dette imidlertid forbigående, og håret vil bli like krøllete igjen etter fødselen. Andre opplever å få krøller under svangerskapet. For noen vedvarer dette etter fødselen også.

Vi kan forandre hårtype opp til seks ganger i løpet av livet. Fra spedbarn, puberteten og alderdom går håret gjennom flere faser, og gjennom alle disse fasene kan håret forandre struktur. At man får en annen struktur på håret enn man har hatt tidligere trenger ikke å være på grunn av svangerskapet. Sykdom, vær, varmebehandling, vasking og kjemiske behandlinger spiller også en rolle.

Vokser hurtigere
Økte nivåer av hormonet østrogen kan føre til at hår som vanligvis ville dø, fortsetter å vokse. Slik blir gjerne håret fyldigere og vokser hurtigere i lengden. Når østrogennivåene daler etter fødselen, forsvinner denne effekten, og flere hår enn vanlig kan dø.

Håravfall
Stort håravfall i svangerskapet er relativt sjelden, men etter fødselen vil mange oppdage flere døde hår enn tidligere. Dette er normalt og skyldes endring i hormonnivåene. Dette er stort sett hår som på grunn av hormonnivåene ikke døde under svangerskapet.

Du kan oppleve store forandringer i håret under svangerskapet. De som har hatt krøller kan plutselig få stritt hår og motsatt. Illustrasjonsfoto: iStock

Hos frisøren
Det kan være lurt å si ifra til frisøren at du er gravid. Frisøren skal vite hva som regnes å være trygt og ikke for gravide. Du kan høre med legen eller jordmoren din før du går til frisøren om du er usikker på hva som kan være uheldig for barnet i magen.

Hårfarging
Mange lurer på om det er farlig å farge håret i svangerskapet. Dessverre finnes det ikke noe enkelt og entydig svar.

Å stripe håret eller bleke noen striper kan være ett alternativ dersom du ønsker å gjøre noe med håret under svangerskapet. Da er mindre mengder kjemikalier i kontakt med hodebunnen, og det blir dermed mindre mengder i blodomløpet ditt. Du kan også velge å gå til en Grønn frisørsalong. De tilby behandling fri for skadelig kjemikalier.

Ta vare på håret ditt:


  • Unngå ting som sliter på håret ditt – hestehaler, hårruller, krøll- eller rettetang osv. Det kan hjelpe å sove med ikke for stramme fletter om natten.

  • Hvis du bruker varme apparater som hårføner, rettetang eller krølltang, kan du redusere slitasjen på håret ved å påføre håret en varmebeskyttende spray.

  • Bruk mild sjampo og balsam. Spør gjerne frisøren om en sjampo, balsam eller kur som passer for ditt hår under svangerskapet.

  • Spis sunt – også håret behøver næring.

  • Håret er sårbart når det er vått, vær forsiktig når du grer det.

  • Unngå hårføner der det er mulig, eller bruk svak styrke eller mindre varme.


Permanent
De samme reglene gjelder for permanent. Også da utsettes hodebunnen for behandling man ikke sikkert kan utelukke er skadelig for barnet i magen. Et annet aspekt ved permanent er at håret gjerne er i endring i svangerskapet. Som nevnt tidligere kan krøllete hår bli stritt i svangerskapet, og dette gjelder også om du ønsker å ta permanent. Håret blir kanskje for glatt til at permanenten holder, eller det blir kanskje veldig krusete. Det er også en risiko for at permanenten kun holder på enkelte områder, mens håret andre steder er helt glatt. Permanent tatt i svangerskapet blir gjerne svært forskjellig fra permanent tatt før eller etterpå.

Det kan være ubehagelig, men noen gravide kvinner oppdager at det vokser hår på nye steder. Det er normalt at noen oppdager hårvekst på haken, overleppen og kinnene under svangerskapet. Noen oppdager også enkelte forholdsvis lange hår på brystene, armene, magen og ryggen. Begge deler skyldes økte hormonnivåer.

Kroppshåret du allerede har kan også endres under svangerskapet. Ofte vokser hårene fortere. Kroppshårene blir gjerne også mørkere i svangerskapet.

Hårfjerning
Du kan fjerne uønsket kroppshår med voks, barbering eller nappe enkelte hårstrå ut med pinsett. Du bør imidlertid unngå å bleke dem fordi vi ikke vet med sikkerhet om

kjemikaliene i blekemidlene er sikre til bruk i svangerskapet. Det finnes også enkelte hårfjerningsprodukter som ikke skal brukes under svangerskapet. Les godt på pakningen og ikke bruk noe du er i tvil om er skadelig eller ei. Man antar at elektrolyse og laser-behandling for å fjerne hår er trygt også i svangerskapet. Ett siste alternativ er å være tålmodig. Det ekstra kroppshåret forsvinner normalt innen tre til seks måneder etter fødselen.

Har du et godt hårtips? Del det med andre ved å legge inn en kommentar.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: