GravidVæskeopphopning

Væskeopphopning

illustrasjonsbilde: Shutterstock
Av Babyverden 27766
Når du er gravid, øker væskemengden i kroppen din. Dette kan føre til hevelser, eller ødemer som det heter på fagspråket.

Væskeopphopning i kroppen kan føre til hevelser (ødemer). Når du er gravid, øker væskemengden i kroppen din. Blant annet blir blodmengden større. Når livmoren vokser, presser den på blodårer i bekkenet, og blodstrømmen sakker ned slik at mye blod samler seg i ekstremitetene (armer og bein) og tvinger væske inn i vevet. Slik væskeopphopning fører ofte til hevelser i ankler og føtter, og er vanligst i den siste tredjedelen av svangerskapet.

Noen kvinner merker ikke den økte væskemengden, de får kanskje ikke hevelser engang. Andre kan være plaget med hevelser i hendene, føttene og ansiktet. De som står hele dagen, særlig i varmt vær, kan oppleve hevelser rundt anklene utover ettermiddagen.

Årstiden du er gravid på, hvilken type arbeid du har, og hva du gjør for å ta vare på deg selv, kan påvirke graden av eventuell hevelse. Ofte forsvinner hevelsene i løpet av natten eller når du hviler deg. Bruk derfor alle anledninger til å sitte med beina høyt, eller legg inn pauser i løpet av dagen hvor du rett og slett legger deg nedpå og hviler deg. Unngå stramt tøy. For eksempel stramme sokker, underbukser eller jeans.

Råd mot hevelser:


  • Det høres gjerne rart ut å be deg drikke mye når kroppen er full av væske, men det hjelper. Drikk 8–10 glass vann daglig.

  • Unngå for mye fett- og saltholdig mat – det binder væske i kroppen.

  • Sitt med beina høyt ved alle anledninger og ikke sitt mye med beina i kryss. Ta deg en hvil i løpet av dagen hvis det lar seg gjøre.

  • Unngå klær som strammer.

  • Ikke sitt stille lenge. Strekk på beina, så får du blodsirkulasjonen i gang.

  • Vær i fysisk aktivitet – en spasertur, sykkeltur eller svømming kan være godt.

  • Bruk behagelige sko. Husk at de fort kan bli trange ved hevelser.

  • Noen kvinner har glede av støttestrømper (for gravide). De tas på om morgenen når hevelsen er minst, og tas av før du legger deg.

  • Får du en plutselig økning av hevelser, hvor ansikt og hender hovner opp og vekten øker, bør du ta kontakt med jordmor eller lege.


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Neste artikkel

Nyeste artikler: