GravidHelse og livsstilReise til Syden som gravid?

Reise til Syden som gravid?

Av jordmødre Grethe R. Teigen og Ragna T. Larsen 10494

Få ting er så fristende for oss nordmenn som en deilig tur til varmere strøk. Hva bør du tenke på om du er gravid?

Ferielystene tar sjelden pause, selv om en er gravid, men mange lurer nok på  om de kan eller bør reise til sydligere strøk når de er gravide. Hvis du i utgangspunktet er frisk og rask, og ikke har noen spesielle hensyn å ta i svangerskapet, er der ingenting i veien for at du kan dra. Det avhenger selvsagt av hvor langt i svangerskapet du er og hvor du ønsker å dra. Du bør undersøke med flyselskapene hvor lenge de synes det er greit «å ta deg med», i tillegg kan du jo være litt selektiv i forhold til destinasjon, alt etter når du planlegger å reise. Er det sol og varme du er ute etter, finnes der jo mange flotte plasser å dra!

Velg gjerne et reisemål som ikke krever ekstra reisevaksiner. Gravide bør helst ikke ta slike vaksiner, og å reise uvaksinert rådes naturlig nok ikke. Er du usikker, hør med lege og jordmor.

Fare for toxoplasmose

Vi vet at faren for å bli smittet av parasitten toxoplasmose, er størst i 2. trimester. Faren er størst for å bli smittet i Sør-Europa, og enda lenger sør/øst. Ta gjerne en toxoplasmose-test før du drar, og igjen etter at du har kommet hjem. En slik smitte er sjelden, men bør behandles hvis den oppstår.

I forhold til mat og drikke bør man passe på at kjøtt er gjennomstekt (bestill «well done»), styr helst unna salat om du ikke lager den selv. Lager du den selv, bør grønnsakene vaskes grundig i flaskevann. Det samme gjelder frukt. Unngå isbiter i drikke på restaurant. Lager du dem selv, skal disse lages av flaskevann.

Uansett hvor du drar er det ting som kan være lurt å tenke på:

– Bruk støttestrømper under flyturen, drikk godt og beveg deg innimellom

– Vær nøye med håndhygienen – antibac er en fin ting!

– Ikke drikk vann rett fra springen, vask frukt og grønt godt!

– Spis på restauranter som ser ordentlige ut, all mat bør være godt kokt eller steikt

– Unngå å klappe katter, selv om de er søte

– Unngå de varmeste periodene, en kan fort bli overopphetet

Lever du i en krevende par-relasjon, er det ikke uvanlig at problemer topper seg i løpet av svangerskapet. Et godt råd er å snakke med noen og søke hjelp allerede mens du er gravid. For når babyen først er født, kan det være vanskelig å finne overskudd til å ta tak i ting.

– Kjøl magen ned, ligg under parasoll innimellom, bad ofte, DRIKK GODT!

– Vær obs på at gravide er mer utsatt for å få pigmentflekker ved soling – bruk solkrem med høy faktor og ta pauser fra solen.

Ta det evt opp med din lege eller jordmor, for mer konkrete råd når reisen evt nærmer seg.

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: