Ida Valvik bestemte seg allerede før hun ble gravid at hun hadde lyst på en tatovering som kunne symbolisere barnet. Mange gjør som henne.

Ida tenkte først på å få tatovering med babyens navn og en blomst, men det var inntil hun så ei som hadde tatovert fotavtrykket til babyen.

– Jeg syntes det det ble mer personlig, og tok fotavtrykket av Amalie da hun var sju-åtte uker gammel. Tatoveringen fikk jeg da Amalie var ti uker, forteller Ida.

Hun ønsker seg to eller tre barn, og har tenkt nøye gjennom plasseringen av tatoveringen. Får hun flere, skal fotavtrykkene plasseres over hverandre, slik at det ser ut som om de går oppover ryggen hennes. Amalies fotavtrykk var Idas femte tatovering.

– Jeg begynte med tre stjerner på leggen da jeg var 16. Senere har jeg bokstavene m og p snirklet inn i hverandre på ryggen, og det symboliserer mamma og pappa. På håndleddet har jeg ordene «borte for alltid – likevel nær» – til minne om bestefar.

Håndavtrykk
Også Anne C. Glesnes Jenssen bestemte seg før hun ble gravid for at hun ville ha tatovering når hun fikk barn.
– Jeg syntes håndavtrykk var grådig stilig, og mye mer personlig enn et navn. Jeg tenkte også på at det ville vært rart å gå på stranden med navnet til sønnen min på kroppen når han er 18. Så da ble det dato og avtrykk. Jeg klarte å få avtrykket en natt han lå og sov, han var da rundt ett år, forteller Anne.

Anne har ikke angret et eneste sekund på valget hun har gjort. Tvert imot er hun stolt og fornøyd, og sier hun har fått mye skryt for tatoveringen sin. Håndavtrykket er tatovert nederst på venstre legg. Anne håper på flere barn, og har tenkt å bygge tatoveringer oppover leggen.
– Jeg tror jeg skal få plass til det, smiler hun.

– Jeg vil anbefale andre å gjøre det samme. Det er et minne for resten av livet, sier hun.

Navnet
Tina-Marie Lund Olsen har navnet til de to døtrene sine tatovert på håndleddet.
– Da den eldste var to år, tatoverte jeg navnet hennes i nakken min. Egentlig trodde jeg ikke at jeg fikk flere barn. Så da nummer to kom, ville jeg ha både Silje og Sienna på håndleddet, forteller hun.

Eldstejenta er nå snart seks år, og er veldig stolt over at mamma har navnet hennes tatovert på kroppen sin.
– Hun skryter til andre i barnehagen, og spør meg gjerne hvorfor jeg har gjort dette. Da svarer jeg at det er fordi jeg er så glad i jentene mine, sier Tina-Marie. Med tatoveringene vil hun ha dem tett inntil seg – hele livet.

Aldri angret
– Jeg har ønsket meg tatovering i flere år, men visste ikke helt hva jeg ville ha. Var bare bestemt på at jeg ville ha noe skrevet på innsiden av armen min, forteller en forumbruker.

I oktober i fjor fant hun ut at hun skulle tatovere navnet og fødselsdatoen til alle barna sine. Hun ble veldig fornøyd, og har ikke angret.
– Er det noe som betyr ALT for meg, så er det barna mine, sier hun.

Symbol på morsfølelsen
– Jeg har ikke navnet hennes, men jeg har to fugler som symboliserer henne og meg, forteller forumbruker Protestant1.
– Jeg har slitt med morsfølelsen og depresjoner, og tatoveringen ble tatt i ren lykkerus da jeg begynte å bli frisk – og jeg kjente den fantastiske morsfølelsen, sier hun.

Flere varianter
En forumbruker forteller at hun ikke ville gjøre som alle andre, og at hun derfor har en strekkode med sønnens bursdag som tall under. En annen sier at navnene til jentene er en stor del av den store tatoveringen (sleeven) hun har på høyre arm. I tillegg har hun tatovert en tegning fra hver av barna. En hodefoting som minstemann har tegnet, og en hodeskalle fra den eldste.

Marthe valgte en blomstertatovering med døtrenes fødselsdatoer. Den første kom i juni 2009, den andre ble fylt inn i juli 2011.

Viktig å tenke nøye gjennom
Flere planlegger også tatoveringer. Ei mor har en stor tatovering på armen med roser og sitt eget stjernetegn. Planen hennes er å fylle inn barnas stjernetegn etter hvert når de kommer. Ei annen mor sier at når hun er ferdig med barn, vil hun lage et monogram med forbokstavene deres.

En forumbruker hadde tatovering med navnet til datteren sin, men ble ikke fornøyd.
– Det så langt ifra ut som jeg ville ha det, så jeg gikk til noen andre og tok en cover-up på den rett og slett. Andre syntes at den så bra ut, men jeg irriterte meg noe inni hampen over hvordan den ble. Nå er jeg veldig fornøyd med å ha noe helt annet der, sier hun.

Skal du få tatovering, kan det være lurt å tenke gjennom hvor mange barn du har tenkt å få. For hvis du skal ha likt for hvert barn som kommer, kan det bli plasskrevende.

– Jeg kjenner en som tok navnet til ungene sine – én på hver ankel. Men hun måtte begynne å bygge oppover når hun endte opp med fem unger. Ble litt flere tatoveringer enn hun først hadde tenkt, men man kan jo ikke gjøre forskjell.

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?