At kvinner med tatovering i korsryggen ikke kan bruke epidural som smertelindring under fødselen er en seiglivet myte. Så seiglivet at enkelte leger fremdeles tror på den.

Sist oppdatert: 11. april 2005

Mange steder er tatovering i korsryggen fremdeles ensbetydende med at epidural er utelukket som smertestillende i forbindlese med fødsel. For de aller fleste vil imidlertid ikke tatoveringen påvirke mulighetene for et bredt utvalg av smertestillende – inkludert epidural.

Epidural regnes som den mest effektive typen smertestillende, men er også den mest kompliserte. Epidural er lokalbedøvelse som settes nederst i ryggen, tett inntil nervene som fører fødselssmerten.

De fleste kan unngå tatoveringen
Epiduralen må settes i et relativt begrenset område nederst i ryggen – et etter hvert yndet område for plassering av tatoveringer, kanskje særlig hos unge kvinner. Hos de aller fleste dekker imidlertid ikke tatoveringen hele det aktuelle området, slik at det fremdeles er mulig å sette epiduralen i riktig område uten å gå gjennom tatoveringen.

Dersom du har en svært dekkende tatovering, kan det være lurt å høre med helsepersonell om hvorvidt det kan påvirke muligheten til å få epidural som smertelindring under fødselen. Da vil du også få svar på om epiduralen kan settes riktig utenom tatoveringen, eller om den må settes i den. Enkelte anestesileger vegrer seg fremdeles mot å sette epidural i selve tatoveringen, så det kan være lurt å høre hvordan de stiller seg til problemstillingen ved sykehuset hvor du skal føde.

Sannsynligvis ingen fare
Man antar, og forskning viser at det ikke skal være noe forhøyet risiko ved å sette epiduralen i tatoveringen. Foreløpig er det imidlertid ikke gjort noen større studier med dette fokuset, men det finnes per i dag ingen forskning som hevder det motsatte. Enkelte påpeker likevel at det finnes svært lite forskning på eventuelle senskader i denne forbindelse.

Ifølge myten skal blekk fra tatoveringen kunne lekke inn i ryggen der epiduralen settes slik at kvinnen risikerer infeksjon. Denne risikoen skal særlig knyttet til epidural fordi man fører inn en hul nål hvor det sies at noe vev kan følge med inn. Vi vet i dag at pigmentet (blekket det ble referert til over) ikke sprer seg i kroppen, men er ”låst fast” i det ytre hudlaget (dermis). Dessuten er det vanlig at epiduralens nål ikke føres inn hul, men at man fjerner den innerste delen slik at nålen blir hul når den er på riktig plass.

I et nyhetsbrev fra det amerikanske ”Society for Obstetric Anesthesia and Perinatology” skriver en lege tilknyttet Harvard Medical School: ”There is really no danger at all in inserting a needle through tattooed skin”.

Et legepanel tilknyttet nettstedet Conteporary Ob/Gyn avviser også myten. De skriver at bekymringene kun er teoretiske og ikke støttet av forskning. Hos dem får også kvinner med heldekkende tatoveringer over det aktuelle området tilbud om epidural. Og de har kun positive erfaringer. På sine sider skriver de at epidural trygt kan brukes ved tatoveringer.

Det fines i dag lite litteratur om emnet på norsk, og myten knyttet til mulighet for epidural ved tatoveringer lever i beste velgående. Hør alltid med helsepersonellet du er i kontakt med på svangerskapskontroller og på fødestedet om deres vurdering av saken. Husk at det er dem som til slutt må ta avgjørelsen sammen med deg.

Kilder:
· Painfreebirthing
· Canadian Journal of Anesthesia
· Vhi healthcare
· American Association of Nurse Anesthetists
· Contemporary Ob/Gyn
· Den norske jordmorforeningen

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelLeah Isadora ble født hjemme!
Neste artikkelSpedbarnsboken får du der du føder
DEL