FødselTatovering og epidural

Tatovering og epidural

De store sykehusene opplyser nå om at du ikke vil nektes epidural selv om du har tatovert nederste del av ryggen. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 4969
Kan det være skadelig å få epiduralbedøvelse om man har en tatovering på korsryggen, eller er det bare en myte?

Spørsmålet har vært stilt mange ganger, men det er ikke sikkert du har funnet et entydig svar.

– I praksis er det ingen hindring om den fødende har tatovering i korsryggen, sier overlege og avdelingssjef Sigurd Fasting ved anestesiavdelingen ved St. Olavs Hospital i Trondheim.

Hvorfor har man vært skeptiske?

Fasting forklarer hva som har skapt usikkerhet.
– Det man har fryktet, er at fargestoff fra blekk i tatoveringen kan bli med epiduralnålen dypere inn i deler av ryggen, eventuelt helt inn i epiduralrommet. Og man har ikke visst om dette kan føre til skader. Men det er ingen ting som tilsier at dette skal være skadelig. Epiduralnålen er laget slik at den ikke får med seg vevsbiter inn i ryggen, så ved St. Olavs tenker vi at tatovering ikke er noe problem. Det er ingen anestesilege som vil snu i døren fordi en fødende har tatovering på korsryggen, sier Fasting til Babyverden.

Likevel er det flere av de store helseforetakene som har hatt følgende opplysninger på sine hjemmesider: «Kvinner som har infeksjoner eller tatovering i området hvor man legger inn epiduralkateteret kan ikke få epidural.»

– Å sette epidural dersom kvinnen har en infeksjon er et problem, men akkurat dette er sjelden en problemstilling på en fødeavdeling. Tatoveringer har blitt veldig vanlig, og jeg ser ikke hvorfor dette skal være en hindring for å sette epidural. Men jeg kan bare snakke for hvordan vi praktiserer på St. Olavs hospital, sier Fasting.

Gammel informasjon om praksis på nettsider

Babyverden har vært i kontakt med flere av de store sykehusene, som sier at det som har stått på nettsidene ikke stemmer med dagens praksis.

– Kvinner skal få god smertelindring ved fødsel, og vi vil ikke nekte det på grunn av en tatovering. Vi prøver å unngå tatoveringen så langt det lar seg gjøre. Dersom nødvendig settes også epidural gjennom tatovert hud, men her må det gjøres en individuell vurdering i hvert enkelt tilfelle, sier Jorunn Korneliussen. Hun er seksjonsoverlege for gynekologi ved anestesiavdelingen, Stavanger universitetssjukehus.

Anestesilege og professor Leiv Arne Rosseland ved Oslo Universitetssykehus, som jobber med fødende og smerter, sier at informasjonen på deres nettsider har vært misvisende.
– Tatovering er ingen årsak til å la være å gi epidural. Det finnes ingen dokumentasjon som tyder på at det øker risiko, og jeg kjenner ingen eksempler på at fødende har blitt nektet epidural på grunn av det, sier han til Babyverden.

Heller ikke ved Sørlandet sykehus er tatovering såkalt kontraindikasjon for å fødeepidural.
– Tatoveringer i området er stort sett ikke et problem, men huden må være frisk og tatoveringen så gammel at huden er tilhelet. Vi forsøker å stikke i hud som ikke er tatovert, eventuelt kan det bli lagt et lite snitt under lokalbedøvelse i den tatoverte huden. Skulle det være tvil, vil anestesilegen vurdere og avgjøre det enkelte tilfelle, sier overlege i anestesi, Siri Lund, ved Sørlandet sykehus Kristiansand.

Haukeland sykehus i Bergen skriver på sine nettsider det samme som blir opplyst fra Sørlandet sykehus. Ved Universitetssykehuset i Nord-Norge står det ikke noe informasjon om at epidural er et problem i forbindelse med epiduralbedøvelse.


Slik settes epiduralen

I forbindelse med fødsel og behov for epidural- eller spinalbedøvelse stikker anestesilegen i midtlinjen i nedre del av ryggen. Man kan trekke en linje mellom høyre og venstre hoftekam. Der den krysser ryggraden, et par centimeter nedover og fem centimeter oppover er området hvor bedøvelsen blir satt.

Skulle en fødende ha tatoveringer, vil legen prøve å finne et område med bar hud til å sette inn epiduralnålen. Problemstillingen rundt epidural og tatovering er kjent for tatoveringsstudioer, og du vil kunne finne informasjon om dette på flere studioers hjemmesider. Dersom kvinner planlegger en større tatovering på korsryggen, vil de av den grunn hos noen bli anbefalt å la det være igjen noe normal hud slik at epidural kan settes uten fare for å fargestoffer med inn i ryggen.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: