GravidFørste trimesterNegativ test – gravid likevel?

Negativ test – gravid likevel?

Er testen negativ? Det trenger ikke å bety at du ikke er gravid. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Malin Sofie Leirvik 59864
Mensen har ikke kommet enda, men resultatet er en negativ graviditetstest. Kan du likevel være gravid?

Jordmor Ragna T. Larsen ved Mamastork forteller at det kan være mulighet for graviditet, selv når testen ikke er positiv.

– Man kan være gravid selv om graviditetstesten er negativ. Det kommer an på når befruktningen fant sted, sier hun.

Selv om du tester deg den dagen du forventer mensen, betyr ikke det at befruktningen nødvendigvis skjedde da du trodde. Tidspunktet for befruktning kan variere mye mer enn man tidligere har trodd.

– Selv om vi sier at en kvinne med syklus på 28 dager gjerne har eggløsning på den 14. dagen i syklusen, så varierer dette veldig fra kvinne til kvinne. Dermed kan man få positiv graviditetstest på ulike tidspunkter. Eggløsningen kan for eksempel være litt sen i den spesifikke syklusen, og kan derfor gjøre at svaret kommer litt senere, sier Ragna.

Ved falskt svar
Så hva skal man gjøre dersom man tror at graviditetstesten viser feil svar?

– Vent et par dager før du tar en ny test. Da har gjerne hormonnivåene steget, og kan gi et bedre resultat enn den forrige, sier Ragna.

Graviditetstestene gir som oftest et riktig resultat, og det skal ikke være nødvendig å måtte bytte merke dersom testen er negativ første gang.

– Vi bruker den samme typen graviditetstester på legekontorene, og hjemmetestene gir gode svar. Det er kun i enkelte tilfeller vi må ty til blodprøve. Som oftest er graviditetstestene veldig ømfintlige for hCG, og har du hCG i kroppen, så skal det slå ut på testen, sier Ragna.

Ved blodprøver for å sjekke hCG-nivåer, tas som oftest to prøver med et par dagers mellomrom, for å sjekke at nivåene stiger som forventet.

Hva er hCG?
Humant choriongonadotropin, bedre kjent som hCG, er et hormon som dannes så snart det befruktede egget fester seg i livmorveggen. Man kan finne hCG i urinen så tidlig som 10 dager etter befruktning.

Ved eggløsning, blir eggposen som egget har sprukket ut fra, omdannet til noe som kalles det gule legemet. Det sørger for at progesteron fortsatt blir produsert for å opprettholde svangerskapet. Uten hCG vil legemet dø. Dette skjer hver eneste syklus hos kvinner. Dersom det gule legemet skal leve videre må hCG bli produsert, og det er dette som skjer ved graviditet. Det gule legemet produserer progesteron frem til uke 10 til 12 i svangerskapet.

hCG blir målt i internasjonale enheter per milliliter. Dersom tallet er under 5 IE/ml er man ikke gravid. Er det over dette, er man mest sannsynlig gravid. Mengden hCG dobler seg hver tredje dag, og dette foregår frem til uke 14, før det avtar.

Kilder:
National Center for Biotechnology Information
Store norske leksikon
Syklus.info

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: