AnnonsørinnholdGoboken10 tips til lesing i hverdagen

10 tips til lesing i hverdagen

Lesing trenger ikke å foregå på sengekanten ved leggetid. Vær kreativ!
Av Goboken 3809
Lesing kan foregå hvor som helst og når som helst på dagen. Les minst et kvarter hver dag og la gjerne bøker og lesing bli en del av familiens hverdagsaktiviteter.

1. Mens du ammer
Hvis du ammer barnet, kan det være hyggelig å lese eller fremsi rolige barnerim eller regler.

2. I bilen
Fest tøybøker eller kartongbøker til bilsetet eller ha dem i en kurv ved siden av barnet. Da kan barnet underholde seg selv mens du kjører. Lydbøker er også et tips, både for lange og korte turer. NB! Noen barn kan bli bilsyke av å lese i bilen.

3. I barnehagen
Hvis tilvenningen går dårlig, kan dere finne en stille krok og lese en bok før du drar. La barnet beholde boken og lov å komme snart tilbake for å lese mer.

4. I butikken
Ta med en bok, gjerne en om å handle, som kan festes til handlevognen eller barnevognen. Barnet kan se på bilder av tingene det ser rundt seg.

5. Når du er i ferd med å miste tålmodigheten
Hvis du merker at du blir frustrert eller utålmodig, kan du ta en liten pause med barnet. Når du leser, bruker du et annet stemmeleie, og det kan hjelpe deg til å “hente deg inn igjen”.

6. Hviletid
Les en lavmælt fortelling som roer barnet ned før hvilen.

7. Mens du skifter bleier
Ha små bøker på stellebordet når du steller barnet. Bøkene kan lenes mot en vegg, eller barnet kan holde dem selv. Dette er nyttig hvis du har en smårolling som ikke vil ligge rolig.

8. Mens du lager mat
Gi barnet en kokebok som det kan bla i mens du lager mat. Vis barnet bilder av retten du skal lage og snakk om ingrediensene mens du lager maten. Barnebøker med fotografier av matvarer er også morsomme. Gi barnet ekte frukter og grønnsaker som det kan sammenligne med fotografiene.

9. Mens barnet bader
Badebøker kan gjøre badingen morsommere, spesielt for barn som ikke er glad i dette.

10. Ved leggetid
Gjør det til en vane å lese en fortelling ved leggetid. Velg en bok som roer ned barnet og gjør det lettere å sovne. Les samme godnatthistorie hver kveld i en uke.

Hentet fra Familieverdens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Liv Engen, førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: