BloggHvem passer hjemmefødsel for?

Hvem passer hjemmefødsel for?

Velkommen til verden, og velkommen hjem til oss. En liten som kom til verden hjemme. Foto: jordmor Grethe R. Teigen
Av Jordmor Grethe R. Teigen, Mamastork 1538 Sist oppdatert 12.02.16

Mange har sterke meninger rundt hjemmefødsel – både for og imot. Hjemmefødsel kan være veldig fint, men ikke alle kan – eller bør – føde hjemme.

Jordmor Grethe med en ny liten verdensborger kommet trygt til verden hjemme. Foto: jordmor Ragna T. LarsenFor ikke så lenge siden, var jeg og jordmor Ragna nok en gang så heldige å få være med på en flott hjemmefødsel. Den var planlagt, og heldigvis klarte vi å få det til!

Mange lurer nok litt på hvem det er som føder hjemme, noen synes kanskje det høres forlokkende ut, andre tenker nok at det vil de i alle fall IKKE! Noen vil til og med si at det er uansvarlig.

Nasjonale retningslinjer for hvem som kan føde hjemme
Nå er det heller ikke sånn at absolutt alle kan og bør føde hjemme. Vi har klare nasjonale retningslinjer for hvem som kan bli hjemme. Det synes vi er ganske så fornuftig.

Seleksjonskriteriene har blitt laget både av hensyn til mødrene og til jordmødrene. Faktisk har forskning vist gode resultater for de planlagte hjemmefødslene vi har her i landet.

Her er kriteriene:

  • Kvinnen må være en frisk første- eller flergangsfødende
  • Kvinnen må ha hatt et helt normalt svangerskap
  • Kvinnen må kun ha ett barn i magen, i hodeleie
  • Det må ikke være påvist sykdommer hos mor eller barn som kan medføre komplikasjoner eller risiko for noen av dem
  • Fleregangsfødende må ha hatt normale svangerskap og fødsler tidligere

Du må selv finne en jordmor som kan ha ansvaret for fødselen
Det er ikke alle steder i landet at du vil finne jordmødre som er villige til å ta på seg arbeidet med hjemmefødsler, og vi kan ikke tvinges til det heller.

I Norge har vi ikke, som for eksempel i Holland, noen lang tradisjon for at kvinner føder hjemme.

Før var det vanligst å føde hjemme
For noen tiår tilbake, var hjemmefødsel faktisk det vanligste også i Norge. Etter at fødselsomsorgen i større og større grad ble lagt til sykehusene, har det blitt mindre og mindre etterspørsel etter å få føde hjemme.


Ved hjemmefødsel er jordmor på familiens hjemmebane. Og får gjerne en klem av spente storesøsken. Foto: jordmor Ragna T. LarsenHvorfor vil noen føde hjemme?
Noen vil nok synes at det er bra at færre føder hjemme, men der er fortsatt kvinner/par som ser på fødselen som så naturlig at de ønsker at den skal foregå i hjemmet.

Jeg tror nok at det kan være ulike grunner for akkurat dette valget. Mange sier at de ønsker å kjenne sin jordmor – de vil vite hvem som kommer. Dette synes også vi som jordmødre er viktig. De fødende vil ikke måtte gå gjennom vaktskifter på denne måten, og de slipper å forflytte seg når de er i fødsel. For mange fødende er roen hjemme – den de ønsker aller mest. De har en genuin tro på at fødselen er noe de klarer uten inngripen, og de ønsker å bli respektert for det.

Imponert over fødekvinnens ro
Etter å ha vært med på en del hjemmefødsler, slutter jeg ikke å bli imponert av den freden og roen disse kvinnene har. De jobber ofte veldig fokusert og avslappet, de tør å lytte til de signalene kroppen gir, og de stoler på at kroppen vil hjelpe dem i mål.


Finn din hjemmefødseljordmor tidlig i graviditeten!
Går du med en drøm om å føde hjemme, er det derfor viktig at du tar kontakt med en av de jordmødrene i landet som jobber med dette allerede tidlig i svangerskapet.

For oss er det viktig å bli godt kjent med deg og din partner, vi ønsker å ha en stor del av kontrollene i svangerskapet, slik at vi kan finne ut om du er en god kandidat for hjemmefødsel.

Jeg tror at det er viktig at både du og partner er enige om at dette er riktig for dere. Begge skal føle seg fortrolige med avgjørelsen.

For mange av de jordmødrene som jobber med hjemmefødsler, tror jeg nok de fleste også vil si at du bør bo innen en ½ time fra sykehus.


På bærbar vekt hjemme. Foto: jordmor Grethe R. Teigen

Så hvis dette er noe som frister, ta gjerne kontakt med oss i Mamastork!

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: