Sist oppdatert: 21. april 2011

Spørsmål:

Hei, jeg er gravid i uke 30. Frøkna i magen begynner naturlig nok og ta en del plass, og jeg lurte på om det kan være skadelig for henne når jeg f.eks krøller meg sammen i sofaen? Kan jeg komme til å klemme i stykker en liten hånd eller fot? Og når jeg sitter sånn sammenkrøllet, virker det noen ganger som om det sildrer et eller annet fra nederst i livmoren ut i låret. Jeg vet at det høres underlig ut, og mest sannsynlig er det bare fordi magen da ligger mot låret… Men jeg håper likevel dere kan svare.

 

Svar:

Hei

Du trenger absolutt ikke være redd for at du skal kunne klemme noen legemsdeler på babyen, når du sitter sammenkrøllet. Babyen er altfor godt beskyttet inne i livmoren, med masse fostervann rundt seg, og kan derfor ikke skades.

Hvis du lurer på om det renner noe fra skjeden, så lukt på det- kanskje er det bare urin som lekker litt når du sitter i spesielle stillinger. Eller litt utflod? Har det noe spesiell farge eller lukt? Hvis det renner såpass mye at du må ta på et bind, bør du få kontrollert at det ikke er fostervann som kommer.

Ønsker deg lykke til videre i svangerskapet!

Mvh jordmor Grethe

Spørsmål:

Hei, Monica
Jeg lurer på en ting ang mine bevegelser. Når jeg beveger meg litt til siden, eller kanskje fremover eller på en litt vrien måte. Kan kan ikke skade fosteret med noen av mine bevegelser ? Om jeg skulle bøye meg ned eller siden eller få klemt litt på magen? Er så redd jeg kanskje klemmer i stykker hode, eller bein og armer og mage når jeg kanskje bøyer meg litt. så fosteret kan komme i »klem» ? Håper du fårstår spørsmålet mitt og at jeg får svar.

 

Svar:

Du kan ta det helt med ro.Det er ingen fare for at du kan skade fosteret med vanlige kroppsbevegelser. Den lille ligger godt beskyttet først ned i bekkenet ditt de første 12 ukene. Når den så kommer opp ligger den jo i livmorhulen i din mage omgitt av fostervann. En flott mekanisme, ikke sant?
Når barnet blir større og du f.eks. legger deg i en stilling den ikke er komfortabel med skal jeg love deg den protesterer! Den sier faktisk i fra.
Lykke til videre!
Hilsen Monica.
Hva synes du om artikkelen?