Sist oppdatert: 21. april 2011

Spørsmål:

Hei! Er i uke 38+6 og lurte på noe! I går skulle meg og min kjære kose oss litt, vi var fullt i gang, når jeg plutselig merket at det ble skikkelig vått der nede, vi stoppet opp og stusset begge 2, først trodde jeg at jeg hadde begynt å blø å at det var slimproppen, men nei det var som vann helt blankt ingen spesiell lukt heller som f eks ved urin, det var en liten dam bare! Hadde ingen kynnere el murringer hverken før el etterpå! Ikke har jeg lekket noe heller! Så lurte på om det kan være vannet som har begynt å lekke? Å hva enn burde gjøre følge med på framover?

 

Svar:

Hei

Som regel vil en ikke være i tvil om at vannet har gått. Det vil renne ganske så mye, og en klarer ikke stoppe det, selv om en klemmer beina sammen.

Noen få ganger kan det komme bare litt, sånn at en faktisk blir i tvil. Det kan skyldes at det kun er den ene av de to fosterhinnene som har fått en rift i seg, og da er det kun det vannet som ligger mellom de to fosterhinnene som har gått- det kan være opptil en kopp med vann – men altså ikke en ordentlig vannavgang.

Ved en reel vannavgang, vil det oftest bli såpass vått at en trenger å gå med bind hele tida, og da ikke noe stringbind.

Der vil fortsette å renne, slik at bindene med jevne mellomrom må skiftes, fordi de er våte.

Er du i tvil om vannet er gått, skal du alltid ta på deg et bind, gå rundt og beveg deg litt. Er bindet ikke blitt vått i løpet av et par -tre timer, er der stor sjanse for at vannet ikke er gått, men at det er utflod eller urin som har kommet.

Det er uansett viktig å få konstatert en vannavgang, så skulle du fortsatt være i tvil, så ringer du til fødeavdelingen og ber om en sjekk der.

Lykke til!

Mvh jordmor Grethe

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?