Sist oppdatert: 21. april 2011

Spørsmål:

Hei. Jeg er en andregangsfødende som har fått store varicer nedentil. I fra kjønnsleppene og bak til endetarmsåpningen, det er også inne i kjeden. Føler et enormt press hele tiden og spesielt når jeg sitter og når jeg er på toalettet. Hva har dette å si for fødselen? jeg har fortsatt 17 uker igjen og det vokser litt synes jeg. Burde jeg gå til gyn/lege? På forhånd tusen takk for svar.

Svar:

Hei.

Jeg kan godt forstå at det plager deg med varicer i underlivet. Det kan gi en tyngdefornemmelse og et til tider veldig stort press. Det er faktisk ikke så uvanlig som du kanskje tror, men det gjør det jo ikke mindre ubehagelig for deg.

Som regel spiller det ingen rolle i forhold til fødselen – og fødsel er faktisk den eneste effektive «behandling»… Som regel forsvinner varicene kort til etter fødslen når trykket og tyngden av svangerskapet er vekk. Det er sikkert lurt å få jordmor eller fastlege til å se på det neste gang du skal til kontroll. De kan vurdere om det er lurt å henvise deg til fødestedet til en vurdering.

Lykke til – det kommer til å gå helt fint!

Vennlig hilsen jordmor Ragna.

Spørsmål:

Kjære Monica.. Jeg er i uke 35 og har fått meg noen fæle utpåliggende hemoroider. Den ene ligger ned mot skjeden og er «festet» i mellomkjøttet. Legen prøvde å tømme denne sist jeg var på kontroll, nå er den ganske hard, men ikke vond lenger.Mitt spørsmål til deg er som følger: siden denne nå henger fast i mellomkjøttet, øker dette muligheten for at jeg revner under fødselen? (Den stiver på en måte av området). Jeg har hatt en fødsel for 9 år siden, uten tilsvarende problem og heller ingen revning.

Svar: 

Det er ikke lett å uttale seg om noe man ikke selv har sett, men jeg kan dele noen tanker med deg.  Jeg tror ikke hemoroiden kan være ”festet” til mellomkjøttet, i alle fall ikke hvis de kommer fra endetarmen. Hvis du mener at de befinner seg i mellomkjøttet, er det en mulighet for at det kan være åreknuter. Siden legen din har sett på dette, kan du spørre han igjen om hvor de egentlig sitter og hva han vurderer det til å være. (Hemoroider er også åreknuter, men siden de sitter i endetarmen kalles de hemoroider.)

Om dette vil være medvirkende til om du revner eller ikke, er vanskelig å gi deg et godt svar på. Jeg tror ikke du vil revne lettere nå. Det er to forskjellige ting på en måte. Du kan være helt trygg på at jordmor vil passe godt på  akkurat dette i fødsel. Du kan nevne det selv når du kommer inn for å føde, slik at det blir notert. Det er dessuten svært bra at du ikke revnet forrige gang. Det taler også for at du ikke vil revne denne gangen.

Noen kvinner masserer mellomkjøttet nettopp for å forhindre at  de revner. Kanskje er det en ide? Babyolje kan fint brukes. Lykke til videre. Håper ikke dette blir veldig plagsom for deg. Hilsen Monica.

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?