FødselFødselens faserMorkakens fødsel

Morkakens fødsel

Morkaken er et fantastisk organ. Når babyen er født trengs det ikke lenger, og blir født. Be gjerne om å få se den! Foto: Jordmor Ragna T. Larsen
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 13336
Babyen er født, men fødselen er ikke over ennå. Morkaken skal også fødes. Heldigvis er det for de aller fleste en bitteliten jobb, og ingenting å grue seg til.

Forestill deg morkaken som sitter fast på innsiden av livmorveggen. Den er typisk 15-18 centimeter i diameter og veier 500-800 gram.

Hele svangerskapet har det vært en enorm utveksling av blod via mange, mange små spiralblodårer som går mellom morkaken og livmorveggen. Livmoren er et veldig blodfylt organ og det har vært super blodforsyning til morkaken og dermed babyen gjennom hele svangerskapet.

Når løsner morkaken?
I det øyeblikk babyen blir født trekker livmoren seg kraftig sammen. Fra å ha stått helt oppe under ribbebenene, står livmoren plutselig som en liten hard ball i høyde med navlen – nesten halvert i størrelse. Det er da morkaken begynner å løsne fra innsiden av livmorveggen.

På det tidspunkt ligger babyen oftest på brystet hos mor. Fødselen er sånn sett vel overstått, og riene har endelig sluppet taket i kroppen. De aller fleste syns det er utrolig godt å kjenne at kroppen kan hvile litt nå.

Når morkaken skal fødes
Men selv om man er godt i mål og babyen er ankommet verden, så er kroppen likevel ikke helt ferdig med jobben. Morkaken står nemlig igjen inni livmoren, og inntil man klipper navlesnoren er baby og morkake faktisk forbundet via navlesnoren.


Typisk etter 10-15 minutter ser vi tegn på at morkaken er løs – da kommer det litt blod, og kvinnen kan ofte kjenne at livmoren trekker seg litt sammen igjen, nesten som en liten mini-ri. Og her snakker vi virkelig mini!Jordmor hjelper til
Som jordmødre gjør vi det kanskje litt forskjellig når morkaken skal ut, men alle er nok med og trekker forsiktig i navlesnoren, samtidig som vi kan legge en hånd på magen og klemme på livmoren for å hjelpe morkaken på vei ut. Noen kan be deg om å presse litt med eller hoste litt – det kan hjelpe.


Jeg pleier å si at det er peanuts å føde morkaken. Den er jo glatt og varm og folder seg sammen, så den er ganske liten i forhold til babyen som akkurat har banet seg vei til verden.


Ingenting å grue seg til
Og så er det en stor lettelse når også morkaken er ute og ingenting mer skal ut den veien på en lang stund. Følelsen når livmoren igjen er tom og trekker seg sammen og begynner jobben på vei til normal størrelse er god.


Så poenget mitt er at dette med morkakens fødsel går veldig, veldig fint for de aller, aller fleste. Det er ikke noe å grue seg til.


Og så er det enklest for både deg og oss hvis du klarer å slappe av og åpne godt opp – det gir mest plass, og gjør at det går raskere og enklere.


Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: