BabyMisunnelig på finske mødres gavepakke?

Misunnelig på finske mødres gavepakke?

Innholdet i mammapakken anno mars 2014. Alle foto: Annika Söderblom © Gjengitt med tillatelse av kela.fi
Av Janet Molde Hollund 1499 Sist oppdatert 11.04.14

I Finland får alle gravide den såkalte mammapakken. Her får de klær og utstyr barnet har behov for det første året – uten å betale en eneste krone.

Sist måned kom en ny utgave av den populære «moderskapsförpackningen». Uavhengig av inntekt får alle finske vordende mødre støtte fra Folkpensionsanstalten (FPA). De kan velge å få utbetalt 140 skattefrie euro, eller motta «moderskapsförpackningen». Her er det klær og utstyr som babyen har behov for de første månedene, som blant annet bodyer, sparkebukser, luer, dresser, håndklær, sengetøy, madrass og seng. Nytt av året er også en siklesmekke, og det er også et par sokker og votter ekstra. Totalt inneholder pakken 49 ting.

De aller fleste velger utstyrspakken, og spesielt populær er den blant førstegangsfødende. Hvert år deles denne pakken ut til cirka 40.000 finske familier. Tilbudet gjelder alle vordende mødre eller adoptivforeldre som bor i Finland, eller som er dekket av den finske FPA.

Les mer: Fødselspermisjon og foreldrepenger – hva har dere krav på?
                Den store utstyrsguiden

Dress 68-74, votter og tøfler med varmt for.Veldig populært
Redaktør Petra Lehto på Babyverdens finske søsterside Vau.fi, sier at de gravide er svært opptatt av pakkene.
– Dette var den store snakkisen i Finland nå i mars. Hver gang innholdet blir byttet ut, blir det stor diskusjon. Alle har en mening om det var bedre eller verre enn sist. Dersom innholdet er populært, håper de gravide at de får babyen før innholdet blir skiftet ut. Er den ikke fullt så populær, er det motsatt, sier Lehto.

Personlig synes Lehto fargene på klærne i den nyeste utgaven er veldig fine - litt retro. Siste utskifting av innholdet før denne siste utgaven, var høsten 2012. Innholdet i pakkene velges ut fra kriteriene kvalitet, funksjonalitet og miljøvennlighet. FPA får regelmessig tilbakemeldinger fra foreldrene, slik at pakkene i størst mulig grad kan bli slik familiene ønsker.

Les mer: Slik velger du riktig bilstol
                Slik velger du riktig barnevogn

Seng 70x43x27 cm.Krav om helseundersøkelse
Kvinner som søker om å få pakke eller penger, må legge ved en attest på at de har vært gravide i minst 154 dager, og at de har gjennomgått en helseundersøkelse før utgangen av fjerde svangerskapsmåned. At så mange kommer til tidlig svangerskapsundersøkelse, skal være en av årsakene til at dødeligheten både for mor og barn i Finland er blant de laveste i hele verden.

Utdelingen av mammapakken skriver seg helt tilbake til 1938, men var de første årene behovsprøvd og en del av fattigdomsvesenet. I 1949 at det ble den et tilbud til alle mødre.


Les mer: Hva skjer på første svangerskapskontroll?

Forteller om graviditet på Facebook
– Innholdet er veldig bra. Hvis du skulle kjøpt alt som er oppi, ville ikke de 140 euroene som er alternativet kunne dekke alt, sier Lehto.

Mammapakken har blitt en så velkjent ting, at den skaper egne trender på Facebook.
– Vi har hørt om kvinner som ennå ikke har sagt at de er gravide, men som forteller om nyheten ved å poste et bilde av mammapakken på Facebook. Da vet alle at det er en baby på vei, sier Houghton.

Les mer: Graviditet og Facebook
                Live-twitret sin egen fødsel 


Her er bilder av noen av tingene: (for å se alt, gå inn på denne nettsiden)


 


Body og sparkebukse str. 50


Sovepose 95x95 cm.


Ulldress 70 cm.


Lue 44/48 cm.


Lett vattert dress 70 cm.


Strømpebukser 62-68 cm. Sokker og vanter 19-21.


Body 60-70 cm.


Madrass, laken, dynetrekk m.m.


Bleiebukse og to innlegg, snippbleier, ammeinnlegg, damebind og kondomer.


 


Håndkle 85x84 cm, hårbørste, tannbørste, badetermometer, salve og neglesaks.


I tillegg til det vi viser på bildene her, inneholder pakken:
lue 60 cm, halslue 60 cm, body og sparkebukse 60 cm, body 70 cm, sparkebukse 60 cm, omslagsbody 50 cm, sparkebukse 50 cm, body 60 cm, sparkebukse 70 cm, body 70 cm, bukser 50 og 60 cm, bukser 70 og 60 cm, sparkedrakt 60 cm, smekke, suglesmekke, bok og bitering. 


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: