BloggPlanlagt keisersnitt - hva skjer egentlig?

Planlagt keisersnitt – hva skjer egentlig?

Det kan være flere grunner til at det blir planlagt keisersnitt. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 34889

Av og til vet gravide på forhånd at babyen skal komme til verden ved keisersnitt. Når keisersnittet er avtalt på forhånd kalles det på fagspråket for elective sectio. Her er det som skjer før, under og etter et slikt keisersnitt.

Det kan være mange årsaker til at et keisersnitt er avtalt i god tid før termin. Ofte er kvinnen henvist av sin jordmor eller fastlege til sykehuset for en vurdering. Det er alltid en legespesialist som tar avgjørelsen om keisersnitt.

Når beslutningen er tatt, får den gravide en dato å forholde seg til. Ofte ligger den datoen sju til ti dager før termin.

Jordmor Ragna T. Larsen, foto: privatHva om fødselen starter spontant?
Hvis kvinnen skulle gå i fødsel før det planlagte keisersnittet, er det viktig å komme tidlig inn til fødestedet. Da kan man gi litt riehemmende medisin, og gjøre keisersnittet subakutt. Det vil si at man har god tid til alle forberedelsene, men at man gjør keisersnittet der og da.

Gangen ved et planlagt keisersnitt
Dagen før keisersnittet har den gravide av avtale på fødestedet. Hun får snakke med jordmor som forklarer om hvordan alt skal foregå dagen etter. Hun får også snakke med operatøren – den legen som skal operere. Og hun får snakke med anestesilegen som har ansvaret for bedøvelsen under keisersnittet.

Dette kan fort ta litt tid, og noen ganger må man vente ganske lenge på legene. Det kan derfor være lurt å ta med litt lesestoff og/eller strikketøy.

Der jeg jobber kan man velge om man vil sove hjemme eller på sykehuset den siste natten. Planlagte keisersnitt er først på programmet, og tas fra morgenen av. Den gravide skal faste fra midnatt, uansett om hun er hjemme eller på sykehuset.

Før operasjonen
Om morgenen på den store dagen, blir man forberedt av jordmor, får på sykehusklær, får lagt inn veneflon og får litt væske intravenøst. Det legges inn et kateter i blæren, og det skal bli værende i noen timer etter keisersnittet. Blæren ligger ganske nær der man opererer, og det er viktig at den hele tiden er tom. Som oftest er den gravides partner med, og får på seg andre klær.

Så venter man bare på grønt lys fra operasjonsavdelingen. Det kan være greit å vite at det er mange mennesker med på en slik operasjon. Det kan fort bli åtte til ti personer der, med ulike roller. De er kledd i grønne klær, har munnbind og lue som dekker håret. Tenk på at alle der skal passe godt på deg!

Bedøvelse
Før operasjonen må spinalbedøvelsen legges. Da sitter du og bøyer deg framover så anestesilegen kan sette bedøvelsen i ryggen. Det er vanligvis fort gjort, og du vil raskt føle deg varm og nummen i beina. Etter en kort stund er du bedøvd fra livet og ned, samtidig som du er helt våken. Det er kjempebra, for da kan du få hilse på babyen ganske med én gang, samtidig som legene har god tid til å operere siden spinalbedøvelsen ikke påvirker babyen slik narkose gjør.

Før gynekologene setter i gang med operasjonen, sjekker anestesilegen at bedøvelsen virker helt som den skal. Alle er på plass, og den gravide ligger bak et skjermbrett. Partneren sitter ved siden av på en stol helt oppe ved hodeenden.

Selve operasjonen
Det er alltid to leger som opererer, og når de først setter i gang, går det vanligvis ganske raskt. Ved et ukomplisert keisersnitt går det sjelden mer enn fem til ti minutter fra de begynner til babyen er ute. De aller fleste babyer gråter med én gang de kommer ut, og det er et veldig forløsende øyeblikk for mor og far å høre lyd fra babyen.

Legene gir babyen til jordmoren. Hun viser den gjerne til foreldrene før hun går ut i forrommet og tørker litt av babyen, og pakker den inn i varme tepper. Og så er det endelig tid for å hilse skikkelig på. Jordmor kommer inn på operasjonsstuen igjen, og legger babyen oppå brystet til mor. Mange babyer er veldig våkne, og åpner gjerne øynene, særlig om man skjermer dem litt fra det sterke lyset.

Det er nok litt forskjellige rutiner rundt om i landet, men hvis ditt sykehus er sertifisert som MorBarn-vennlig, så skal det legges til rette for hudkontakt mellom mor og barn allerede på operasjonsstuen.

Etter operasjonen
Etter operasjonen går det fort en halv time med sying før kvinnen flyttes til oppvåkningen hvor hun må være til spinalbedøvelsen har gått helt ut av kroppen. Det tar ofte to til tre timer. Det er typisk i dette tidsrommet at babyen blir ammet for første gang.

I min erfaring er det lurt å takke ja til den smertelindringen man kan få, og at man gjerne ber om mer hvis man kjenner det begynner å bli vondt. Smertene etter en slik operasjon er IKKE slik at det blir bedre hvis man venter litt – tvert imot. Hvis smertene er godt dempet, er det mye enklere å kose seg, og nyte den aller første tiden sammen med babyen. Etter hvert er det også mye enklere å bevege seg og komme seg opp også.

Et godt tips til slutt
Ha babyen mye hos deg den første tiden – hud mot hud! Åpne opp skjorten din og kle av babyen, kanskje bortsett fra bleien. Legg babyen inntil deg og nyt den fine kontakten.

Ved et keisersnitt blir man snytt for den tiden hvor babyen ligger på magen til mor like etter fødselen, men det går kjempefint å ta det igjen de første dagene. Og så er det veldig bra for å få til ammingen også.

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork


Podcast: Keisersnitt – dette er greit å vite
Gjest: Kirsten Jørgensen, jordmor og leder i faglig etisk utvalg i Jordmorforeningen


 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: