FødselKunne du tenke deg å spise morkaken?

Kunne du tenke deg å spise morkaken?

Morkaken har mange livsviktige funksjoner. I tillegg til å forsyne fosteret med næring og oksygen og transportere avfallsstoffer, produserer den også hormoner. Den beskytter til en viss grad også fosteret mot skadelig påvirkning. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 8158 Sist oppdatert 21.01.15

Kourtney Kardashian har gjort det, og det samme har Girls-skuespiller Gaby Hoffmann – spist sin egen morkake. Også på norske sykehus ber kvinner om å få med seg morkaken – for å spise den.

– Dette skjer sjelden, men også i Norge kan jordmødre oppleve at noen få kvinner ber om å få beholde morkaken sin etter fødselen. Dette er en trend som har blitt litt mer utbredt etter at foreningen Placenta Benefits ble grunnlagt i USA i 2006, sier Hanne Charlotte Shjelderup-Eriksen til Babyverden. Hun er leder for Jordmorforbundet NSF.

Schjelderup-Eriksen har ikke personlig opplevd at noen har ønsket å spise morkaken sin.
– Men jeg la merke til da Kourtney Kardashian ville spise morkaken sin i pilleform, sier hun.

Les også:
Fødselens tre faser

Skal det være litt morkake?

Morkake i piller og smoothie
Foto hentet fra InstagramI januar 2015 postet Kardashian et bilde av et lite hvitt fat med to piller på Instagram. Teksten som fulgte var
”Yummy...PLACENTA pills! No joke...I will be sad when my placenta pills run out. They are life changing! #benefits #lookitup”

Skuespiller i HBO-serien Gaby Hoffmann fødte en datter i november 2014, og røpet på nyåret 2015 til People magazine at hun blandet morkaken sin i drikke.
– Jeg laget smoothie av den i tre uker. Jeg hadde hjemmefødsel, så jordmoren min og doulaen delte morkaken opp i 20 biter og frøs den. Hver dag tok jeg en bit i blenderen sammen med jordbær, blåbær og guavajuice og en banan og drakk det opp, fortalte hun.

Hoffmann mente det gjorde henne godt, og sa at hun fikk både mer energi og økt melkeproduksjon.

Les også:
Vent med å klippe navlestrengen

Gi deg selv til til å være barselkvinne

Mors kosthold i ammeperioden

Folkehelseinstituttet
– At noen spiser morkaken etter fødselen er ukjent for meg, sier prosjektleder for Den norske mor- og barnundersøkelsen (MoBa), Per Magnus.
– Jeg tror ikke det har noen helseeffekt, men har aldri sett noe vitenskapelig litteratur om det, sier han til Babyverden.

Alle kan ta morkaken med
"Placenta, placenta, placenta. Just eat that (expletive) up, and it does a girl good", sa skuespiller Gaby Hoffmann til People magazine. Foto: ShutterstockLederen i Jordmorforbundet NSF sier at alle kan be om å få med seg morkaken etter fødselen.
– Enkelte kvinner vil grave ned morkaken sin, og en sjelden gang vil kvinner ta den med seg for å spise den, sier Schjelderup-Eriksen.

– Hvordan ser dere jordmødre på slike henvendelser?
– Vi mennesker er forskjellige, og hvis noen kvinner vil ha med seg morkaken sin etter fødselen, må de bare gjøre det for vår del, sier hun.

– Tror dere det er sunt å spise morkaken?
– Morkaken er næringsrik og inneholder mye jern. De fleste kvinner mister en del blod etter fødselen, så dette kan være en av grunnene til at kvinner velger å spise morkaken sin. Den inneholder blant annet både folat og B12-vitamin, som vi også finner i annen blodmat. De fleste dyr spiser sin egen morkake etter fødselen, og det vises til at for dyr kan det å spise morkaken styrke samspillet mellom mor og barn og stimulere til omsorgsatferd. Forskning på andre pattedyr peker også på økte muligheter for ny befruktning. Det er imidlertid ikke gjennomført studier som har undersøkt slike sammenhenger på mennesker, sier Schjelderup-Eriksen.

Visste du at:

I gamle dager var det noen som gravde ned morkaken og plantet et tre over. Morkaken ble sett på som svært næringsrik gjødning, og treet ble tilegnet det nyfødte barnet. Noen gjør det også i dag.

Tidligere leder i Den Norske Jordmorforening, Marit Heiberg, fortalte følgende i 2013 til magasinet KK:
– Tidligere frøs vi ned alle morkakene og solgte dem til kosmetikkindustrien for 50 øre stykket. Jeg tror de lagde ansiktskremer av det, fortalte hun. Men understreket samtidig at praksisen for lengst hadde sluttet.

Utelukker ikke positive effekter
I en vitenskapelig artikkel i 2012 stilte amerikanske nevrologer spørsmål ved om det kunne være fordeler også for mennesker ved å innta morkake etter fødsel. Forskning.no siterte professor Mark Kristal ved University at Buffalo, som den gang sa at de hadde vært en oppblomstring av anekdotiske rapporter om morkakespisingens påståtte fortreffelighet for nybakte mødre.
– En del vil prøve hva som helst, men vi skal ikke tillegge slike unntak for mye vekt, selv om beretningene kan være veldig detaljerte, sa han.

Kristal sa at historiene ikke var holdbare som vitenskaplige studier. Likevel åpnet professoren for mulige positive effekter hos mennesker. Han påpekte at det kan finnes komponenter i morkaken som demper tilstander som fødselsdepresjon hos mor, og vansker med å etablere nær tilknytning til barnet.

Artikkelen ble først publisert januar 2015.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: