FødselTiden etterpå

Tiden etterpå

Illustrasjonsfoto: Crestock
Av Maren Eriksen 12187 Sist oppdatert 28.01.05

Barseltiden blir ofte litt annerledes for kvinner som har hatt keisersnitt fordi de må ta hensyn til operasjonssåret. Det kan også ta lenger tid før man føler seg vel igjen.

Hvilke følger får keisersnittet for barseltiden?
Vanligvis blir kvinner som har født ved keisersnitt liggende på sykehuset en dag eller to lengre enn kvinner som har født vaginalt. Hjemreise skjer som regel etter fire til syv dager. Det tar dessuten lengre tid før man føler seg vel igjen, gjerne 4-5 uker.

Man oppfordrer kvinner som har født ved keisersnitt å unngå tunge løft i fire til seks uker etter inngrepet. En god tommelfingerregel er å ikke løfte noe som er tyngre enn barnet.

Les også: Gi deg selv tid til å være barselkvinne

Kan jeg amme?
Ja. Melkeproduksjonen og andre hormonelle prosesser i kvinnekroppen er uavhengig av forløsningsmetode. Operasjonssåret kan derimot medføre smerter og være til hindre i valg av ulike ammestillinger. Be derfor om hjelp av personalet på barselavdelingen.

Er sjansen for å bli gravid igjen dårligere?
Det er ikke forsket mye på området, men en skotsk undersøkelse gjengitt av BBC i januar 2004 konkluderer med at sjansen for å bli gravid etter keisersnitt er dårligere enn etter vaginal fødsel. Hele 19% av kvinnene som hadde født med keisersnitt hadde vanskeligheter med å bli gravid igjen mot bare 5% av dem som hadde født vaginalt. 283 mødre deltok i studien.

Les også: Hvilke komplikasjoner kan forekomme?

Må neste fødsel også skje ved keisersnitt?
Du har kanskje hørt noen si: ”En gang keisersnitt, alltid keisersnitt”. Det stemmer ikke.

Om neste fødsel kan skje vaginalt eller ikke, avhenger av hvorfor man utførte keisersnittet denne gangen, og forløpet av neste svangerskap. Dersom keisersnittet ble utført av hensyn til barnet, kan neste barn sannsynligvis fødes vaginalt.

Ble keisersnittet utført fordi bekkenet ditt var for trangt, er det derimot stor sjanse for at det blir aktuelt med keisersnitt også ved et senere svangerskap. Har du alt hatt to keisersnitt, blir som regel det eller de neste barna født ved keisersnitt av frykt for at livmorveggen kan revne under riene.

Les også: Å få barn ved keisersnitt

Det foregår en debatt om hvilket forløsningsalternativ som er best egnet ved ny fødsel etter keisersnitt. Hør med helsepersonellet der du skal føde hva som er vanlig prosedyre der.

Et svangerskap etter keisersnitt er per definisjon et risikosvangerskap selv om det som regel forløper uten problemer.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: