GravidMens de venter på babyen

Mens de venter på babyen

Alle bilder er brukt med tillatelse fra fotograf Jana Romanova
Av Janet Molde Hollund 2248 Sist oppdatert 24.05.19

40 par representerer svangerskapets 40 uker, og de har alle gått et skritt lenger enn mange ville gjort: De har sluppet en fremmed person inn på soverommet sitt i løpet av svangerskapet, og latt henne være der til de har sovnet. Fra en stige har hun tatt bilder av parene.

Startet helt tilfeldig
Den russiske fotografen Jana Romanova fra St.Petersburg har stilt ut bilder av sovende vordende foreldre verden over. Det ble også bok av prosjektet ”Waiting”.

”Waiting” startet ganske tilfeldig. Romanova tok bilder av et vennepar som lå og sov, og som da skulle bli foreldre en måned senere. Romanova klatret opp i en stige som var like i nærheten av sengen deres, og stigen ble et symbol på at de tilpasset leiligheten til den lille som skulle komme.

Les også:
Du vet du er gravid når…

47 utrolige graviditetsfakta

Alle vennene skulle plutselig ha barn
prosjektets hjemmeside forteller Romanova at 2009 var et vanskelig år for henne personlig. Plutselig ble alle i vennekretsen på en eller annen måte involvert i denne venteprosessen, og alle samtalene deres ble på en måte farget av at de skulle bli foreldre. Det var ikke lenger snakk om å ta en sen øl, bli med på spontane opplevelser eller å ha meningsløse samtaler.

De fleste bildene ble tatt i perioden 2009-2012. På denne tiden jobbet Romanova i en redningstjeneste, og tok ofte bilder av forferdelige ting: bilulykker, skader, branner, små og store katastrofer.”Waiting” ble en viktig parallell i livet hennes.

Fotograf på soverommet - er du gal?
Etter å ha tatt bilder av mange venner og venners venner, var det ikke lenger flere gravide å ta av. Da begynte jakten på vordende foreldre i ulike sosiale nettverk. Romanova sendte ut hundrevis av brev, hvor hun spurte om hun kunne få ta bilder mens parene sov.
– 99 prosent svarte at jeg var gal, forteller Romanova.
Men hun klarte til slutt å få så mange som hun ønsket seg.

Les også:
12 tips for en mindre stresset graviditet

Huskeliste for tredje semester

Utfordringer
Det var ikke alltid bare bare å gjennomføre fotograferingen. Det var for eksempel tungt å holde så mye utstyr i en stige, og mange hadde også kjæledyr som forstyrret. Romanova forteller også om en episode hvor det hadde vært hyggelig om den gravide hadde hatt litt bedre hukommelse.

Ektemannen visste ikke at fotografen kom
– Jeg hadde en avtale med ei gravid dame om at jeg skulle komme tidlig en morgen og fotografere henne og ektemannen. Hun åpnet døren for meg, og viste meg hvor jeg kunne finne te før hun gikk og la seg igjen. Etter en halv time gikk jeg inn i rommet, klatret opp den store stigen som fikk meg opp under det tre og en halv meter høye taket – og begynte å ta bilder. Plutselig åpnet ektemannen først ett øye, så det andre. Det var virkelig frykt i øynene hans, forteller Romanova.

Mannen stirret på Romanova, tok kona i armen og spurte: ”Masha, hvem er dette?” Men Masha var ikke overrasket i det hele tatt. Men en søvnig stemme svarte hun: ”Det er en fotograf, kjære. Bare sov videre.” Han snudde seg rundt og sovnet igjen. Senere fikk Romanova vite at han ikke kunne huske episoden, han var sikker på at det kun hadde vært en drøm.

Les også:
Slik ser mammakroppen ut

Hvorfor dette prosjektet?
På ett vis ble prosjektet en måte å takle den nye retningen livet hennes tok, og Romanova viste bildene hun tok til både venner og kollegaer. Men etter hvert innså hun at dette ikke bare handlet om at folk sover på ulike måter. Det handlet like mye om tingene som omga de vordende foreldrene: alle disse tøflene, sofaene, mobiltelefonene, lekene, lap-toppene og ”Star wars”-sengetøy.

– Alt dette forteller en utrolig historie om generasjonen også jeg tilhører – om mennesker som ble født rett før Sovjetunionens fall, om unge familier i store russiske byer – ”her og nå”, sier Romanova.
– Men det forteller også historien om noe som vil komme. For alle disse barna, som allerede er med på bildet uten at vi helt ser dem, symboliserer at de venter på en framtid. En framtid som vil bli helt annerledes og – selvsagt – mye bedre enn ”her og nå”.

Her er en video hvor Romanova forteller om prosjektet. 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: