FødselDen spesielle tiden etter termin

Den spesielle tiden etter termin

Innstill deg på at du kommer til å gå over termin, råder jordmor Ragna. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 22754
Jeg vil slå et slag for å tenke terminperiode i stedet for termindag. Forventninger spiller en kjempestor rolle når det kommer til både fødselsstart og fødselen for øvrig, så forvent at du går forbi termindagen din.

Da jeg ble farmor første gang sommeren 2016 fikk jeg virkelig bruk for all jordmortålmodigheten min. Jeg var på plass hos min sønn og svigerdatter i Danmark 4 dager før termin, og så endte det med en igangsatt fødsel 12 dager på overtid. Hele opplevelsen omkring det å være med på fødsel som mor og svigermor har jeg blogget om tidligere – i dag tenkte jeg innlegget skulle handle mer om det med Å VENTE…

Når skjer det, egentlig?
For det er virkelig en HELT spesiell tid når termindagen passeres og ingenting skjer. Ingenting, liksom. Ingen vannavgang. Ingen rier. Ingen tegn på at denne babyen har tenkt seg å komme ut snart. Du våkner om morgenen og ingenting er annerledes enn i går. Dagen går som de andre dagene i permisjonen. Om kvelden legger du deg, litt skuffet og like spent som de andre kveldene; Skjer det gjerne i natt, da…?

Vi vet jo at det kun er 4-5 prosent som faktisk føder på termindagen, men likevel er den litt magisk. Det er jo den dagen man teller ned mot hele svangerskapet, så det er definitivt forståelig at mange på en måte har den dagen som en slags ‘deadline’ for tålmodighet og venting. Men nettopp det faktum at det er så få som føder denne dagen, forteller jo at det kun er en cirka-beregning – ganske cirka, faktisk.

Respekt for kvinnekroppen
Mine år som jordmor har gitt meg en enorm respekt for kvinnekroppen og hele den utrolige kompleksitet som er i spill under graviditet og fødsel. Jeg forstår utrolig godt at vi ikke klarer å beregne nøyaktig når en baby har tenkt seg å komme til verden, selv med all den avanserte teknologien vi har tilgjengelig i dag. Vi er jo biologiske vesener med alt det mangfoldet det bringer med seg. og når man i tillegg tenker på at vi enda ikke har klart å knekke koden i forhold til fødselens igangsettelses-mekaninsme, så gir det i mitt hode stor mening at vi ikke helt kan beregne når en fødsel vil starte!

Tenk heller terminperiode
Så jeg vil slå et slag for å tenke terminperiode i stedet for termindag. Forventninger spiller en kjempestor rolle når det kommer til både fødselsstart og fødselen for øvrig, så forvent at du går forbi termindagen din. Innstill deg på det gjennom hele svangerskapet. Snakk både med deg selv og de rundt deg om at slik blir det sannsynligvis – at du føder etter termin. Det er det som er det aller vanligste, og enda vanligere for førstegangsfødene. Skulle du føde litt før, så blir det på en måte bare en positiv bonus.

Finn på noe i ventetiden
Da vi gikk og ventet på det første barnebarnet mitt siste sommer, hadde vi små prosjektet nesten hver dag: Vi gikk små turer, drakk masse koffeinfri iskaffe (det var sommer og sol), klippet hekk, laget hjemmelaget is, pusset og malte et gammelt bord som fikk nytt liv som hagebord, plukket hylleblomster og laget saft, så "God Morgen Norge" hver morgen, puslet med husarbeid og selvfølgelig mye hvile, strikketøy og hygge. Vi snakket om at dette gikk fint og at vi var tålmodige, og vi klarte faktisk å ha veldig fine dager.

Så min oppfordring til deg er egentlig som følger:

– Innstill deg på at terminen er en periode og ikke én enkelt dag, og at sannsyligheten for at du føder over midten av perioden er størst.

– Ha små prosjekter og avtaler som gjør ventetiden så god som mulig

– GLED deg til at du snart skal treffe babyen din!

Det ingen forteller deg om tiden etter fødselen: Podcast med jordmor Kirsten Jørgensen:Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: