FødselHvordan forberede seg på fødselen?

Hvordan forberede seg på fødselen?

Illustrasjonsfoto: iStock
Av jordmor Monica Moland og Fødselsboken 2021 14017
Til tross for at det blir født mange barn hvert eneste minutt – en aldeles triviell hendelse i verdensmålestokk – er opplevelsen helt ny og unik for deg. Kvinner kan fortelle at de føler en vill glede og forventning til fødselen den ene dagen, mens de neste dag slett ikke vil og angrer på hele prosjektet. Kanskje kjenner du deg igjen?

Å stole på kroppen
Å føde er en kroppslig prosess som bare i begrenset grad kan læres. Fødselsforberedelse handler derfor om å lære hvordan du skal hengi deg til fødekreftene dine og ikke arbeide mot dem. De er ditt viktigste redskap! Husk at du skal føde slik du selv ønsker. Du skal kunne bruke den tiden du trenger, i omgivelser som er positive for deg. Bare slik kan du føle deg fri og uhemmet og bedre i stand til å føde med glede!

Du skal vite at det er helt naturlig å føle bekymring for det ukjente. I tilsvarende situasjoner ville de aller fleste av oss følt en viss engstelse. Redsel setter oss i beredskap og signaliserer behovet for oppmerksomhet. Den kan brukes konstruktivt i nyttige forberedelser til fødselen.

Fysisk forberedelse

En fødsel krever fysisk utholdenhet
En fødsel tåler godt å bli sammenlignet med 5-mila. Det kan gi et bilde av den utholdenheten som en fødsel kan kreve. Alle forstår at det er uklokt å legge ut på 5-mila uten trening. Det samme gjelder for en fødsel. Ingen vet hvor lang tid den vil ta, når på døgnet den vil starte, og hvordan riene vil bli. Det gir stor trygghet å vite at du har fysisk styrke. Hvordan og hvor mye du vil “trene”, er selvfølgelig opp til deg. Noen svømmer, andre danser, bruker yoga, trener smidighet eller slapper av med pusteøvelser osv. Kanskje er den enkleste formen for mosjon og fysisk styrking for deg en daglig spasertur?

Yoga for gravide er et tilbud som er populært blant mange. Yoga kan være bra både for å gjøre ledd og sener smidige og for å finne en god balanse mentalt.


Mental forberedelse

Del tanker
Hver gang du deler tanker, gleder og kanskje bekymringer for det som opptar deg, vil du forberede deg mentalt. En daglig “meditasjon” eller samtale med deg selv, med barnet ditt og partneren din er av stor betydning. En god samtale med kvinner som selv har født barn, kan også være til hjelp og nytte. Unn deg derfor et positivt kvinnefellesskap i denne tiden.


Svangerskapskontrollen bør være et godt forum for forberedelse! Søk en varm og engasjert jordmor du trives med, har tillit til, og som har tid til deg. Gjennom flere måneders bekjentskap vil mye kunne vokse frem mellom dere. Hos henne har du mulighet til å få personlig oppfølging som er tilpasset deg og dine behov akkurat der og da. Dere vil lære hverandre å kjenne, og jordmor vil, etter hvert som tiden går, kunne se hvor i forberedelsesprosessen du befinner deg. Fastlegen din bør også kunne gi deg viktig kunnskap om det som skal skje, og være en god samtalepartner.Drømmer
Din egen drømmeverden er også nyttig for deg i forberedelsestiden. Skriv gjerne ned drømmene straks du våkner, mens du husker dem. Det er spennende å se hva drømmene sier deg, og det er du som tyder dem best. Kommer angsten og blir værende som en lammende og vond følelse, er det være lurt å søke hjelp. På helsestasjonen eller legekontoret kan de gi deg råd, eventuelt henvise deg til spesialutdannet helsepersonell.


Svangerskapskurs kan være et annet godt alternativ. Her treffer du andre kvinner og menn og får ta del i deres verden, tanker og erfaringer. Ved siden av kunnskap og “trening” (øvelser) vil fellesskapsfølelsen kunne gi både trygghet og samhørighet. Bøker, video, internett og lignende er også nyttige hver på sin måte. Hent frem det du selv ønsker, når du ønsker det, og i eget tempo. Be om anbefalinger der du går til kontroll, eller i bokhandelen.


Hva med partneren?
De fleste kvinner forventer at mannen/partneren skal være med og delta under fødselen. Da er det lurt at også han/hun forbereder seg på det som skje. Det kan være alt fra det å lese om svangerskapet og fødselen, til å forberede seg på den første tiden etter at barnet er født.Nyt den siste tiden før fødselen!

Selv om mange er innstilt på at fødselen nå skal skje, kan det være lurt å tenke på at tiden etter fødselen kan bli travel. Derfor gjelder det å utnytte tiden før fødselen så godt som mulig. Her er noen forslag:

Spis en lang frokost på sengen! Lei favorittfilmene deres og kos dere i sofaen en hel dag. Gå lange turer i skogen og ha gjerne piknik et romantisk sted. Les høyt fra en god bok for hverandre. Ha massevis av spontan sex. Når babyen kommer kan det bli lenge til neste gang! Babyer har en evne til å merke når foreldrene helst vil ha en stund for seg selv, for så å gjøre seg svært bemerket!

Spis et langt og godt måltid på restaurant.
Om ikke lenge kommer du til å foretrekke restauranter med høy bakgrunnsstøy (andre barn), festlig dekor på veggene og mat som selges med en liten leke. Benytt derfor sjansen til å spise en deilig femretters på byens beste restaurant.

Gå på kino.
Små barn passer dårlig sammen med kinoer. (Dersom du ikke vil gå på babykino da, sammen med et titalls andre bråkete barn. ) Gode filmer bør ses uten forstyrrelser. Få derfor med deg det du kan før fødselen.

En kveld på byen med jentene.
Venninner har en tendens til å elske babyer, så du kommer garantert ikke til å få problemer med å tilbringe tid med dem etter fødselen. Men det kan bli langt mellom rolige kafébesøk med fortrolige samtaler når du er blitt mor. Smårollingen får stort sett all oppmerksomheten, og voksenlivet forsvinner gjerne med babypratet. Selv om gravide også er veldig opptatt av sin voksende mage, kan det være befriende å ta en jentekveld uten prat om vognmodeller og ammeinnlegg.

Spis sterk og krydret mat!
I ammeperioden kan du trolig se langt etter hot mexicansk mat og andre krydrete godsaker. Slike matvarer havner som regel i melken, til stor irritasjon for avkommet. All erfaring tilsier at det er en situasjon du helst vil unngå, spis derfor nok krydret mat for en stund før fødselen.

Ta bilder av magen!
Noen bilder av magen gjennom svangerskapet er et fint minne. Tro meg, det tar ikke lang tid før du knapt husker hvor stor magen var…

Sov, sov, sov…
Alle nybakte foreldre drømmer om søvn. Du har sikkert sett dem, slitne og trøtte etter nok en våkenatt. Bruk derfor alle muligheter du har nå til å sove godt og lenge. Etter fødselen takker Jon Blund for seg, og det blir mange år til du ser ham igjen!

Et deilig, varmt boblebad.
Det kan virke som en bagatell. Men har du badekar, så nyt det så ofte og lenge du kan – nå. Om noen få korte uker vil det virke nærmest umulig å få en halvtimes tid helt for deg selv til å nyte boblene.

Skriv et kjærlighetsbrev. Ta deg tid til å skrive et kjærlighetsbrev til babyen i magen. Fortell barnet om alle drømmene og håpet for livet hans eller hennes. Mens du holder på kan du også skrive noen linjer til kjæresten din. Fortell ham/henne at spillereglene for livet deres nå er i ferd med å forandres, men at du alltid vil spille på samme lag som ham/henne.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: