FødselHvordan starter fødselen?

Hvordan starter fødselen?

Kan fødselen være i gang? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Hentet fra Fødselsboken 42509
Ingen kan på forhånd si hvordan fødselen vil starte. Derfor kan det av og til være vanskelig å vite om fødselen er i gang eller ikke. Men det finnes en del sikre kjennetegn.

Slimproppen
Et tegn på at fødselen nærmer seg, kan være at slimproppen går. Slimproppen er en geléaktig klump som sitter i livmorhalsen. I hele svangerskapet har den sittet der og beskyttet barnet i livmoren. Slimproppen kan gå opptil flere dager eller uker før fødselen og forteller bare at livmoren forbereder seg. Iblant kan slimproppen gå uten at du merker det. Det hender at den har spor av blodstriper i seg, og den behøver aldeles ikke se ut som en propp.

Fødselen kan starte med rier, vannavgang eller blødning, eller som en kombinasjon av disse faktorene.

Rier
De fleste fødsler starter med rier. Av og til kan det være vanskelig å si nøyaktig når de startet, men du vil kjenne at den store livmormuskelen trekker seg sammen. Magen føles hard og stram. Sammentrekningene kan være uregelmessige, ha forskjellig varighet og kjennes som menslignende smerter i ryggen. Smertene kan også sitte som en murrende følelse i nedre del av magen. Denne første fasen gir kroppen en fin sjanse til å venne seg til smerten. I startfasen varer sammentrekningene ofte i 15–20 sekunder. Etter hvert vil de øke til 45–90 sekunder.

Det er ofte vanskelig å kjenne forskjell på rier og kynnere, Men en kan si at riene øker i styrke og intensitet, og de kommer i intervaller. Kynnere kommer gjerne periodevis og stopper opp. Også kynnere kan være smertefulle dersom en ikke har sovet. Hvis du er usikker, ta kontakt med jordmor eller sykehus.

Fostervannet går
Noen ganger kan fødselen starte med at fostervannet går. Det går rett og slett hull i fosterhinnene som barnet ligger i. Enkelte ganger fosser vannet ut, og ingen er i tvil om hva som skjer. Andre ganger skjer det mer dråpevis, og kvinnen merker bare at trusen blir våt. Normal mengde fostervann er 0,8–1 liter, og det dannes stadig nytt, også under fødselen. Fostervannet er uklart og grumset, av og til med små, hvite flak, og det lukter litt vammelt eller søtt. Har fostervannet gått, bør du kontakte fødeavdelingen – selv om du ikke har rier. Av og til kan fostervannet være grønnaktig. Det betyr at barnet har bæsjet i det. Si fra om fargen på fostervannet når du tar kontakt med fødeavdelingen.Dersom vannet går, og riene ikke starter, avventer en i 24 timer før fødselen settes i gang. På grunn av infeksjonsfare sjekkes ikke åpningen ved vannavgang uten rier. Du kan likevel få sjekk med CTG og blodprøver. Dersom du bor i rimelig avstand til sykehuset, kan du være hjemme fram til fødselen settes i gang. Ved langvarig vannavgang vil det bli gitt antibiotika for å unngå infeksjoner.


Blødning
Blødning kan være et tegn på at fødselen er i gang. Ofte kan den komme sammen med slim og være et tegn på at livmormunnen har begynt å åpne seg. Etter ultralydundersøkelsen i 17.–19. uke, når man vet hvordan morkaken er plassert i livmoren, blir ikke blødning automatisk forbundet med fare.


NB! Synes du at du blør mye, og/eller du har en vedvarende smerte i magen, bør du kontakte fødeavdelingen og dra dit så snart som mulig.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: