FødselHvem skal være med på fødselen?

Hvem skal være med på fødselen?

Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Av Hentet fra Fødselsboken 2021 3444 Sist oppdatert 15.10.21
Når du skal føde, velger du selv hvem som skal være med. Det mest naturlige er som regel å ha med partneren. Er du alene i svangerskapet, vil du ha glede og nytte av å ha med deg en som står deg nær. Noen ønsker også å ha med mer enn én ledsager.

Tidligere var ikke partner med på fødselen, men det betydde ikke at kvinnene fødte alene. Kvinner i fødsel har alltid hatt mennesker rundt seg som de stolte på, og som kunne gi dem nærhet og omsorg.

Derfor er det å ha en støtteperson kontinuerlig til stede under fødselen ett av
de mest effektive tiltakene som er innført i fødselshjelpen i de siste 25 år. Med et menneske som du har tillit til, en du vet vil være hos deg under hele fødselen,
vil du ha det bedre og føle deg mer avslappet. Det er også dokumentert at behovet for smertelindring går ned. Du velger selvfølgelig selv hvem du vil ha med deg under fødselen. Den mest naturlige for dem som lever i et parforhold, er partneren. Han eller hun er den som forhåpentligvis kjenner deg best. Er du imidlertid alene i svangerskapet, vil du ha stor glede og nytte av å ta med en som står deg nær.

Hvem kan:
oppmuntre deg og få deg til å føle deg trygg?
hjelpe deg til å fortelle jordmor eller lege hva du ønsker?
gi deg noe å drikke, tørke pannen, hjelpe deg til å bevege deg rundt og til
å finne behagelige stillinger?
det viktigste av alt; være hos deg hele tiden?


Har du og partneren din mulighet til å forberede dere sammen, er det flott. Å delta på et svangerskapskurs, der begge får samme informasjon og kunnskap, er en god investering. Eller dere kan lese bøker og se videoer og diskutere etterpå.

Lytt til podcast: Slik forbereder du deg til fødselen



Det kan være lurt å bruke litt tid på forhånd til å snakke gjennom hvordan dere vil at fødselen skal være. Noen har spesielle ønsker og bør da ta det opp med fødestedet på forhånd for å forsikre seg om at ønskene lar seg gjennomføre der. Andre er kanskje mer usikre, men har likevel stor glede av å diskutere sin usikkerhet og forventning før de er midt oppi det.


Det hender ganske ofte at kvinner ikke får formidlet det de egentlig vil og har behov for mens de er i fødsel. Da er ledsageren til uvurderlig hjelp. En som kjenner deg, kan tolke kroppsspråket ditt, beskytte deg, ta vare på deg og formidle dine behov. Ledsageren kan være en god støttespiller for jordmoren fordi han/hun representerer kontinuiteten gjennom hele forløpet. Ledsageren vet hva du har vært gjennom i svangerskapet, var kanskje til stede ved de første riene hjemme, var med på reisen til fødeavdelingen, ved innleggelsen og gjennom vaktskiftene.


I tillegg til partneren – en doula?
En “doula” er en opplært kvinne, som oftest en kvinne som selv har født. Hennes viktigste oppgave er å være til støtte for den fødende og ledsageren hennes under fødselen.


En doula er ikke en erstatning for jordmor, ei heller for ledsageren kvinnen ønsker skal være til stede. Doulaen vil gi omsorg, oppmuntring og veiledning og kan berolige, massere, foreslå forskjellige stillinger samt instruere ledsageren i hva han eller hun kan gjøre. Hun kan også hente forfriskninger eller sitte med den fødende hvis partneren må ut et øyeblikk.


Doula-ordningen er ikke særlig utbredt i Norge, men det kommer flere og flere kvinner med doula-opplæring fra andre land, og et opplæringsprogram finnes også i Norge. Dersom dette virker interessant, kan du undersøke om tilbudet finnes der du bor. Se også norskdoulaforening.no.


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: