FødselHadde med fotograf på fødestua

Hadde med fotograf på fødestua

Signe Kvamen ville at samboer Espen Amundsen skulle få med seg mest mulig av fødselen da deres første felles barn kom til verden. Med fotograf på fødestua, kunne han konsentrere seg helt om å støtte Signe. Alle foto: Maria Vatne Payne/Birth.no
Av Janet Molde Hollund 4733 Sist oppdatert 07.05.14

Jordmorstudent Signe Kvamen har sett mange fedre som ikke får med alt det store som skjer under fødselen, fordi de står gjemt bak et kamera. Derfor inviterte hun med en profesjonell fotograf da datteren Ingrid kom til verden.

– Mannen min er ikke særlig glad i å ta bilder. Jeg var redd jeg kom til å mase mye på ham, og at han skulle bli stresset av det. For jeg er selv veldig opptatt av bilder og minner, forteller Signe Kvamen fra Drammen.

Hvordan hun skulle få gode bilder fra fødselen, var ikke Signe sikker på. Hun var inne på tanken om å ta med seg en bekjent på fødestua, men følte det egentlig ikke naturlig å ha noen utenfra med på noe så intimt.

– Plutselig oppdaget jeg fotograf Maria Vatne Payne som reklamerte på Facebook. Hun hadde lyst til å bli fødselsfotograf, og trengte erfaring, sier Signe.

Les mer: Se de utrolige bildene fra fødsel utenfor sykehuset
                Da jeg reiste meg opp var plutselig hodet kommet ut 

Hun var spent på hva mannen Espen kom til å si om ideen, men heldigvis ble den godt mottatt. Begge to syntes likevel det var avgjørende å møte fotografen først, for å kjenne om kjemien stemte. Det gjorde den, og allerede i løpet av det første møtet følte de at de hadde kjent hverandre lenge.

Fotograf Maria Vatne Payne er selv trebarnsmamma, og har barn på 15 måneder, 4 år og 9 år.Over snittet interessert
– Jeg er nok godt over gjennomsnittet interessert i fødsler, og holder meg stadig oppdatert om emnet, sier fotograf Maria Vatne Payne. Hun har bakgrunn fra både film, foto og kunst, og jobber til daglig som fotolærer på en folkehøgskole.

Foreløpig har Maria foreviget tre fødsler. Drømmen er at fødselsfotografering kan bli et levebrød.
– Da jeg i fjor sommer oppdaget ei australsk dame som var fødselsfotograf, var det som om et lyn slo ned i hodet mitt. Dette ville jeg også drive med! Men først måtte jeg få litt erfaring, for å se om det var noe jeg taklet. Jeg har født tre barn selv, men det er jo noe annet å være tilskuer, sier Maria.

Viktig å være trygge på hverandre
Den første fødselen hun var med på var ei venninnes, de to neste kjente hun ikke fra før. Men via mail og møter, ble de godt kjent i forkant.
– Det er veldig viktig at vi blir trygge på hverandre. Jeg er ukjent, og hvis den fødende er utrygg på meg, kan det få innflytelse på fødselen, sier Maria.

Før hun blir med inn på fødestua, er hun veldig tydelig overfor jordmor og lege: Hvis det blir nødvendig, må de bare kaste henne ut. Fotograf er siste prioritet dersom noe uventet skulle skje.

Les mer: Rumpa forteller om framgangen i fødselen
                - Jeg vil være den som forteller at babyen er født!


Kom først hjem
20. april 2014 var Signe åtte dager over termin.
– Jeg holdt kontakt med Maria via SMS, og jeg tror nok hun var like spent som oss, forteller Signe.
– Klokken ti om kvelden hadde riene vært regelmessige i noen timer, og jeg ringte og ba Maria om å komme. Hun og jordmoren som skulle bli med oss på fødselen, kom hjem til oss samtidig. Maria tok først bilder hjemme, og ble så med oss til sykehuset, sier hun.

Unner far hele opplevelsen

Signe har som jordmorstudent vært med på rundt 60 fødsler. Nå ønsket hun selv en felles opplevelse med Espen, uten at han skulle måtte tenke på å ta bilde samtidig som han klippet navlesnoren.
– Jeg tenker at det er flott om far kan slippe å tenke på alt dette. En diskret, profesjonell fotograf vil ingen merke er der, mener Signe. Som jordmor tror hun også det er lettere å forholde seg til proff enn en stresset mor eller venninne.

Fotograf Maria har forberedt seg på at alt kanskje ikke går slik en ønsker under en fødsel.
– Jeg har tenkt på at jeg kan få se ting som er triste. Selv om de fleste fødsler går helt fint, har en ingen garanti for at alt skal gå bra. Det viktigste er å være åpen, og se hva som skjer. Jeg tar bilder så lenge jeg kan, og blir det dramatisk, er det greit at jeg venter utenfor. Sammen med den gravide, bestemmer vi på forhånd hvilke bilder de kan tenke seg, sier hun.

Fotografen føler seg privilegert
Det er ikke mer enn 15 måneder siden Maria selv fødte sitt tredje barn.
– Jeg husker så godt hvordan det er å føde, og føler det nesten på kroppen selv. Å være fotograf på fødestua, er en veldig spesiell rolle. Det som skjer er fantastisk og rørende. Jeg føler meg utrolig privilegert som får lov til å være med på noe så stort. Jeg gråter hver gang – sammen med pappaen, medgir hun.


Fødselen til Signe dro ut. Hele 18 timer var Maria sammen med Signe og Espen.
– Jeg merket at hun var der, men hun var veldig diskret – og aldri i veien. Jeg la ikke merke til at hun tok bilder. Espen tenkte nok litt over det i starten, men etter hvert ble det bare naturlig. Jeg selv lå mye med øynene lukket, og når jeg åpnet øynene, så jeg et trygt fjes, sier Signe.


Endte med keisersnitt
Lille store Ingrid lå feil innstilt med hodet i bekkenet. Selv med lange og gode rier, kom hun ikke langt nok ned til at Signe fikk skikkelig åpning. Planen var i utgangspunktet en mest mulig naturlig fødsel. Signe prøvde akupunktur og badekar, men i løpet av natten skjedde det ikke noe mer. Etter hvert fikk hun epidural, drypp, hun prøvde de fleste stillinger, var oppe og gikk – men det gikk ikke framover.
– For å vite at jeg hadde prøvd alt, økte vi også dryppet. Men etter hvert fikk Ingrid det dårlig i magen og måtte ut. Det endte med keisersnitt, forteller Signe.

Les mer: Alt du trenger å vite om keisersnitt
                Fødte seks babyer på tre minutter 


På grunn av fare for infeksjoner, fikk ikke Maria være med inn på operasjonsstua med kamera. Heller ikke Espen fikk ta med fotoapparat. Men Maria fikk komme inn på rommet hvor far og datter fikk bli kjent, mens Signe ble sydd igjen.
– Jeg ble litt lei meg da det gikk slik, men desto viktigere var det i etterkant at Maria hadde vært med og tatt så mange bilder underveis. Fordi jeg hadde vært så konsentrert om riene og hatt øynene mye lukket, var det derfor så fint å få se hva som faktisk hadde skjedd. Bildene var så stemningsfulle, og jeg fikk se både hvordan Espen og jordmor var på fødestua. Bildene var virkelig med på å gjøre fødselsopplevelsen komplett!  Etter å ha sett bildene husket jeg plutselig ting jeg helt hadde glemt, og følte meg veldig stolt over jobben jeg selv hadde gjort, og også over Espen. Jeg var veldig stolt over alt han hadde gjort, hans tilstedeværelse og ro, og at han var med min side hele tiden, sier Signe.


Litt med likevel

I og med at Maria tok bilder av far og datter mens Signe var på operasjonsstua, følte Signe at hun var litt med likevel. Hun fikk i etterkant derfor se både måling, veiing og morkaken.
– Ingrid kom til verden 21. april klokken 14.19. Hun var en deilig, stor og sterk baby på 4445 gram, og var 52,5 centimeter lang.  Like etter fødselen fikk hun høyeste score på Apgar, sier Signe.

Signes første datter, som hun har fra et tidligere ekteskap, var bare 2900 gram da hun kom til verden. Signe forteller at hun var litt liten på grunn av at morkaken ikke fungerte optimalt.

Betaler gjerne
700 bilder knipset Maria i løpet av timene hun var sammen med Signe og Espen. 200 av dem redigerte hun ferdig til paret, så de har god dokumentasjon av den store opplevelsen. 10.000 kroner tar Maria for å følge en fødsel. Det inkluderer et møte på forhånd, beredskap i forbindelse med fødselen, selve fotograferingen under fødselen – samt alt etterarbeidet. Så får folk selv velge hva de vil framkalle.

– Når du tenker på at folk gjerne betaler det dobbelte for bryllupsfotografering, synes jeg det er en helt fair pris. Nå fikk vi alt gratis, siden Maria ønsket trening. Men jeg betaler gladelig om vi skulle få et barn til. Jeg blir fortsatt målløs når jeg ser på bildene. Det ble mye bedre enn vi hadde sett for oss, sier Signe.

Signe får se Ingrid igjen for første gang etter at hun og pappa forlot operasjonsstua.

Ingrid leter seg fram til melk hos mamma.

Endelig i mål!
– Andre blir misunnelige

Veldig mange har reagert når Signe har fortalt om valget om å ta med en profesjonell fotograf på fødestua.
– Noen synes det er rart. Men når de i etterkant har sett bildene, har vi bare fått positive tilbakemeldinger. Mange kunne godt tenke seg å ha slike minner fra fødselen selv. Selvfølgelig er ikke dette noe for alle. Noen vil synes det er altfor intimt, sier Signe.

– Noen hever øyenbrynene, og synes fødselsfotografering er veldig spesielt. Men dette er ikke bilder som er ment for Facebook. Det er bilder en vil vise til sine nærmeste, og etter hvert til barnet. De viser veldig godt samholdet mellom mor og far, sier Maria.

For Signe og Espen er bildene minnerike – om den trolig flotteste opplevelsen de har delt sammen.

Vil du se flere bilder fra Signes fødsel, og andre fødsler Maria har tatt bilder på, gå inn på Birth.no 


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: