FødselSlik forbereder dere dere til til fødselen

Slik forbereder dere dere til til fødselen

Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Av Hentet fra Svangerskapsboken Gravid 2016-2017 1818 Sist oppdatert 26.05.16
Fødselsforberedelse handler om å bli klar til fødselen – både fysisk og mentalt. Det er nyttig å lese seg opp om fødselen i denne prosessen.

Når du vet mer om hva du går til, skjønner du bedre hva det er som skjer, og hvordan du kan jobbe sammen med prosessene som skjer i kroppen din. 

Mye handler om å stole på kroppen. Å lytte til signalene den gir deg, og være på lag med den. Noen sammenligner engstelse i forbindelse med fødsel som å kjøre med håndbrekket på. Det er mye tyngre, og tar lenger tid.

Vår å slippe kreftene til
Smerte er som regel forbundet med fare, og kroppen reagerer med adrenalin. Er du i tillegg engstelig, øker kroppens forsvarsmekanismer. Disse går på tvers av det man ønsker i fødsel – en avslappet kropp som jobber godt sammen med riene. Avspenning, god pusteteknikk, god massasje og tro på egne krefter kan roe kroppen ned. Da frigjøres også endorfiner, som virker smertelindrene, og oksytocin som gir fremgang i fødselen. Slipp løs urkreftene dine – de er der om du våger å slippe dem til!


Normal bekymring eller fødselsangst?
Det er naturlig å være bekymret i forkant av fødselen. Du vet ikke hva du går til. Men overskygger bekymringen gleden og spenningen du kjenner i forkant av fødselen, bør du søke hjelp. Vi regner at omtrent 1 av 7 gravide opplever fødselsangst. Erfaringer viser at samtaler med jordmødre, psykologer eller andre med spesialutdannelse i faget hjelper de aller fleste. Ikke nøl med å be om hjelp.


Snakk om fødsel med jordmor
Bruk tiden på de siste svangerskapskontrollene før termin til å snakke om fødselen. Trenger du mer tid, kan du be om en ekstra time. Mange har også god nytte av å delta på et svangerskapskurs. Enkelte steder er det innskrivningssamtaler på sykehuset før termin, og det kan også være en god mulighet til å få en omvisning og snakke om hva du kan forvente.


Vær fysisk forberedt
Det er tungt og slitsomt å føde. Da er det lurt å være fysisk sterk. Sørger du for å holde seg i aktivitet i svangerskapet, er kroppen din bedre rustet til å takle den fysiske påkjenningen en fødsel er. Du trenger også å lade opp i forkant av fødselen, akkurat slik idrettsutøvere gjør i forkant av en konkurranse.


Du har all grunn til å glede deg til fødselen – snart får du møte babyen din!

Hvordan forberede deg til fødsel? Podcast med jordmor Kirsten Jørgensen som gjest: 


Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: