Ingen kan på forhånd si hvordan eller når fødselen vil starte. Den kan starte med rier, vannavgang (vannet går) eller blødning, eller som en kombinasjon av disse faktorene.

Publisert: 19. november 2007

Rier
De fleste fødsler starter med rier, gjerne om natten. Det kan være vanskelig å si nøyaktig når riene startet, for i begynnelsen er de både korte (15–20 sekunder), uregelmessige og ikke særlig vonde. Sammentrekningene kan kjennes som mensmurring i nedre del av mage og rygg, og av og til nedover beina. Samtidig trekker livmoren seg sammen og blir hard og stram.

Forskjellen på rier og kynnere er at kynnere som regel er smertefrie, uregelmessige og endrer seg når du skifter stilling. Riene vil komme regelmessig,  øke i intensitet og hyppighet, og etter hvert vare i 45–90 sekunder.

Fostervannet går
Noen ganger kan fødselen starte med at fostervannet går. Det går rett og slett hull i fosterhinnene som barnet ligger i. Enkelte ganger fosser vannet ut, og ingen er i tvil om hva som skjer.

Normal mengde fostervann er 0,8–1 liter, og det dannes stadig nytt, også under fødselen. Fostervannet er uklart og grumset, av og til med små hvite flak i, og det lukter litt vammelt eller søtt. Av og til kan fostervannet være grønnaktig. Det betyr at barnet har bæsjet i det.

Har fostervannet gått, bør du kontakte fødeavdelingen, selv om du ikke har rier. 

Blødning
Blødning kan av og til være et tegn på at fødselen er i gang. Ofte kan det komme i tilknytning til slim og være et tegn på at livmormunnen har begynt å åpne seg. Etter ultralydens tid, der morkakens plassering i livmoren er kjent, blir ikke blødning automatisk forbundet med fare. 

NB! Synes du at det blør mye, og du har en vedvarende smerte i magen, bør du kontakte fødeavdelingen og dra dit så snart som mulig.

Slimproppen
Et tegn på at fødselen nærmer seg, kan være at slimproppen går. Slimproppen er en geléaktig klump som sitter i livmorhalsen. Slimproppen kan gå opptil flere dager og uker før fødselen, og forteller bare at livmoren forbereder seg. Iblant kan slimproppen gå uten at du merker det.

Det hender at det er litt blod i den, og noen ganger er den ganske tyntflytende, og ser ikke ut som en klump eller propp.

Hva synes du om artikkelen?