FødselFødselsforberedelserGreit å vite om slimproppen

Greit å vite om slimproppen

Jordmor Ragna viser og forklarer hvordan slimproppen er. Foto: Janet Molde Hollund
Av Babyverden 133367

Få ting opptar høygravide så mye som slimproppen. Hva er den, hvordan ser den ut, hvor stor er den og hvordan kan jeg vite om den har gått? Og ikke minst - betyr det at den har gått at fødselen er like om hjørnet? Artikkelen inneholder også ny video hvor jordmor Ragna viser og forklarer.

Slimproppen er slags slimklump som ble dannet i livmorhalsen etter eggløsningen, og som tettet seg til og ble til en plugg. Den fungerer som en kork opp mot livmoren, og beskytter mot infeksjoner.

Mot slutten av graviditeten skjer det en modningsprosess i livmorhalsen, hvor livmorhalsen blir kortere og etter hvert utvider seg for å kunne slippe barnet forbi. Da vil slimproppen løsne.

– Slimproppen har ikke noe definert størrelse, men kan komme ut som en seig klump av forskjellig størrelse. Den kan være helt blank, eller det kan være striper av blod i den, sier jordmor Grethe R. Teigen.

Hvor stor er slimproppen?

Noen kilder sier at pluggen kan bli fire til fem centimeter lang, men den kan også ha løst seg opp før den kommer ut, og dermed ikke se ut som en plugg i det hele tatt.

– Mange opplever at de ikke får med seg slimproppen i det hele tatt. Den kan nemlig også komme i form av økt utflod på slutten av graviditeten, sier Teigen.

I form av utflod vil slimproppen utgjøre rundt to spiseskjeer. Den kan komme delvis som slimklump og delvis som utflod, og også over tid.

– Hvordan dette skjer varierer veldig, understreker Teigen.

Er fødselen nært forestående når slimproppen går?

Selv om det at slimproppen går kan være et tegn på at fødselen ikke er så langt unna, er det vanskelig å si noe om hvor nært forestående den er.

– Det kan gå mange dager, og noen ganger uker før fødselen setter i gang. At slimproppen går er et lite spesifikt tegn på at fødselen nærmer seg, sier Teigen.

Kan man bade når slimproppen har gått?

Siden slimproppen beskytter mot infeksjon, er det en del som lurer på om det er greit å bade når slimproppen har gått.

– Så lenge ikke vannet har gått, er barnet fortsatt beskyttet mot infeksjoner, så det er ingenting i veien for å bade, sier Teigen.

Jordmor Monica Moland er noe mer forsiktig.

– Det kan være lurt å bare bade i sitt eget hjem, sier hun.

Kan man ha sex når slimproppen har gått?

Bør man bruke kondom om man skal ha sex etter at slimproppen har gått?

– Nei, det er ingen fare med å ha samleie uten kondom selv om slimproppen har gått, så lenge ikke vannet har gått, sier Teigen.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: