BloggMisfarget fostervann – hva gjør vi med det?

Misfarget fostervann – hva gjør vi med det?

Er fostervannet misfarget, vil jordmor følge ekstra nøye med på babyens hjertelyd for å sjekke at den ikke er stresset. Foto: iStock
Blogg: Jordmor Grethe R. Teigen, Mamastork 21099

Fostervann som er grønnlig eller brunlig i fargen, kaller vi misfarget. Fargen skyldes at babyen på et tidspunkt har bæsjet i vannet. Det trenger ikke å medføre problemer, og er ikke så uvanlig. Men det vil medføre litt økt overvåking i fødselen.

Inne i livmoren, kan du som gravid ha opptil et par liter fostervann. Vannet holder en temperatur på 37 grader.

Babyen er avhengig av fostervannet for å utvikle seg og vokse. Det tar også av for støt mot magen, og virker derfor både beskyttende og nærende for babyen.

Normalt fostervann har ingen farge, det er klart som vann fra springen. Det kan noen ganger være lys rosa, og det er helt ok. Noen ganger har det også fettflak fra babyen flytende i vannet, som også er normalt.

Følger nøyere med på babyens puls
Vi ser oftest misfarget fostervann hvis den gravide har gått en stund på overtid, eller hvis babyen på et tidspunkt har vært stresset i magen.

Det medfører litt økt overvåking – altså at vi passer litt bedre på pulsen til babyen, for å være helt sikker på at den har det helt fint.

Fra grønn til rød avdeling
Hos oss i Stavanger er det en overflytningsgrunn fra Fødeloftet til fødeavdeling – spesielt hvis det er tidlig i forløpet.

Det er nok noen som kan synes at dette høres veldig skummelt ut, men i de aller fleste tilfeller går fødselen helt fint uten noen spesielle komplikasjoner. Det en bare skal være glad for er, at vi passer ekstra godt på babyen når så er tilfelle.

Noen ganger opplever vi at vannet går idet mor trykker, og en ser at vannet er misfarget, uten at en har fått noen signaler om det på babyens puls underveis.

Er vannet misfarget, får du ikke reise hjem
Det du kan oppleve er, at hvis vannet går og det er misfarget, får du ikke reise hjem igjen og vente på at riene skal begynne. Da må du være på sykehuset helt til fødselen er overstått.

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: