FødselHva om hodet ikke er festet?

Hva om hodet ikke er festet?

Illustrasjon: iStock
Av Maren Eriksen og Janet Molde Hollund 54010
Hva skal du gjøre hvis vannet går, og hodet ikke er festet? Og betyr det at hodet er festet at fødselen nærmer seg? Jordmor Ragna T. Larsen forklarer.

Fra uke 36 er babyens leie en viktig del av svangerskapskontrollene. Lege/jordmor skal da informere deg om hva du skal gjøre dersom fødselen starter eller vannet går uten at hodet er festet. Rutinene for hva du skal gjøre, kan variere ut fra hvilket fødested du tilhører.

Du har kanskje hørt at du må legge deg ned dersom vannet går. Det er sjelden tilfelle.

Dersom fødselen starter med rier, spiller det ingen rolle om hodet er festet eller ei. Starter fødselen derimot med vannavgang, må du kontakte fødested. Dersom dette skjer før uke 37 er det snakk om prematur vannavgang, og du må komme inn til ditt fødested for en sjekk. Skjer dette etter uke 37 må du kontakte ditt fødested, slik at de kan stille deg noen kontrollspørsmål.

Jordmor Ragna T.  Larsen jobber ved Stavanger Universitetssjukehus, og forteller at kvinner som opplever vannavgang etter uke 37 ikke trenger å gjøre noe ekstra.

– Er det etter uke 37 skal vi bare forsikre oss om at babyen ligger i hodeleie, at vannet er klart, at kvinnen kjenner godt med liv og at hun ikke har feber. Er alt dette i orden, trenger hun ikke komme inn med én gang. Det er vanlig å lage en avtale for når fødekvinnen igjen skal ta kontakt, sier jordmor Ragna.

Hvor vanlig er det at hodet fester seg?
Mange, særlig andregangsgravide, blir overrasket over at terminen nærmer seg uten at hodet er festet.

– De aller fleste førstegangsfødende vil oppleve at hodet fester seg 2-3 uker før termin. Men hos fleregangsfødende er det absolutt vanligst at hodet ikke fester seg før under fødselen. Det gjør ikke noe, sier jordmor Ragna.

Bare 10-15 prosent av førstegangsfødende opplever at hodet ikke fester seg før fødselen. Fordelen med at hodet er festet, er at man slipper å bekymre seg hvis vannet skulle gå. Når hodet er festet, kan ikke navlesnoren komme i klem. Man kan også være rimelig sikker på at babyen ikke snur seg når hodet er festet, og det kan være betryggende for mange.

For mange vil vannavgang føre til at barnet rykker ned i bekkenet, og da blir det som regel der.

Bare 10-15 prosent av fødslene begynner med vannavgang. Starter fødselen med rier, spiller det mindre rolle om hodet er festet.

Slik ligger babyen ved fødselen:


  • 88,05 prosent ligger med hodet først

  • 6,72 prosent ligger i avvikende hodeleie

  • 4,78 prosent ligger i seteleie

  • 0,45 prosent ligger i tverrleie


Kilde: Medisinsk fødselsregister, tall fra 2021

Festet hode = snart fødsel?
Tidligere mente man at barna som festet seg tidlig, også kom tidlig. Men det mener jordmor Ragna at ikke stemmer. Babyen kan fint ligge i hodeleie, også med hodet festet, i mange uker før fødselen.

– Men vi ser at de som har mye kynnere også opplever at hodet fester seg tidligere. Eller at hodet fester seg hos fleregangsfødende. Men man trenger likevel ikke å føde før termin, sier Ragna.

At babyen ikke har festet hodet, trenger altså ikke å bety at det er lenge til fødsel.

Kjenner man at hodet fester seg?
En del kan fortelle at de selv kjente at babyen festet hodet. Andre forteller om en følelse av at magen har sunket – og det er litt mindre press mot ribbein og lunger. Men jordmor Ragna sier at det tydeligste tegnet er babyens bevegelsesmønster.

– Når babyen ikke er festet, vil man kunne kjenne liv på ulike steder i magen. Når hodet er festet, kan ikke babyen snu seg rundt lenger, og man vil bare kjenne spark på den ene siden av magen, forklarer hun.

Bekkeninngangen er oval, og babyens hode passer akkurat oppi. Babyen vil da ligge med ryggen mot venstre eller høyre side. Det vanligste er mot venstre, uten at man vet helt sikkert hvorfor.

Hvordan vet jeg hvordan babyen ligger?
Rundt uke 30-32 vil jordmor og lege definere babyens leie ved hver kontroll. Det er særlig viktig å vite babyens leie etter uke 36. Leiet blir notert på helsekort for gravide, og forkortes med bokstavene H, S, T, B, og F. H for hode, S for sete, T for tverrleie, F for festet og B for bevegelig. Er hodet festet vil det altså stå HF på helsekortet.

– Min erfaring er at de gravide ofte vet det selv. Hvis jeg spør hvordan de tror babyen ligger, har de nesten alltid rett, sier Ragna.

Når leiet skal sjekkes, ligger den gravide på en benk og jordmor/lege kjenner med hendene på magen. Først defineres lengderetningen – ligger babyen i lengdeleie, tverrleie eller skråleie? De fleste ligger i lengdeleie. Så kjenner man hvilken side av magen ryggen ligger på. Det vanligste er venstre. Så kjenner man ved fundus, toppen av magen (under ribbeina), hvilken del man kjenner her – rumpe eller hode? Som oftest er det en rumpe. Og jordmor Ragna kan forklare at den kjennes tydelig annerledes enn et hode. Til slutt sjekkes hvilken del av babyen man kjenner ved symfysen, skambeinet. Det er enklest og mest behagelig om den gravide ligger avslappet med beina bøyd når dette skal sjekkes. Her vil trente hender kunne kjenne hodet (som regel, noen ganger rumpa), og kan avgjøre om det står høyt, eller lavt i bekkenet. Kan hodet rikkes et par centimeter, er det ikke festet. Kan det rikkes bitte litt kalles det knapt festet, og kan det ikke rikkes, er det festet.

Kan babyen snu seg?
Når hodet er festet, kan vanligvis ikke babyen snu seg. Men enkelte ganger har babyer man har trodd har vært festet, snudd seg. Da kan jordmor eller lege ha kjent feil, eller så har babyen selv klart å rikke seg løs igjen. Det skjer av og til hos fleregangsfødende. De fleste babyer ligger med hodet ned i mange uker før fødselen, selv om det ikke nødvendigvis er festet.

– Hos førstegangsfødende er det sjelden at babyen snur seg fra hodeleie når fødselen nærmer seg, selv når vi har definert det som et bevegelig leie. Jo flere ganger man har vært gravid tidligere, jo lenger er babyen bevegelig i livmoren. Det er rett og slett litt mer romslig i livmoren da. Flere tredje- og fjerdgangsgravide forteller at babyen er mobil lenger enn de selv synes er greit, sier hun.

Det er sjelden problematisk her, men kan være skummelt andre steder i verden hvor en del får mange barn og fødselsomsorgen er dårlig, mener Ragna.

Hva om jordmor/lege er usikker på leie?
Fra og med uke 36 skal man vite sikkert hvordan babyen ligger på svangerskapskontrollen. Er jordmor/lege i tvil, skal den gravide henvise til poliklinikk for ny vurdering og ultralyd.

– Noen ganger kan det være vanskelig å kjenne. Særlig hvis den gravide har mye muskler eller ekstra polstring. Men det er veldig viktig å vite. Det er vondt med uoppdaget seteleie, både for den gravide og for oss. Derfor skal vi være sikre på leie fra og med uke 36, sier Ragna.

Men hun innrømmer at det hender at jordmødre og leger tar feil.

Hva om babyen ikke ligger i hodeleie?
Én av grunnene til at det er viktig å vite sikkert hvordan babyen ligger i uke 35-36, er å avdekke barna i seteleie. Da kan man tilbys ytre vending, men det er ofte vanskelig å få til. Setet (rumpa) kan også feste seg. I Norge kan gravide med barn i seteleie tett opp mot fødselen selv velge om hun vil ha keisersnitt eller setefødsel. I 2016 var det 2709 barn som lå i seteleie ved fødselen. 1839 av dem ble tatt med keisersnitt.

– Det er helt klart det beste å oppdage seteleie tidlig, slik at den gravide får tid til å gjøre vurderingen om fødselstype i fred. Uoppdagede keisersnitt er stressende, og det kan være vanskelig å ta avgjørelsen med rier, sier jordmor Ragna.

For den fødende mener jordmor Ragna at en setefødsel ikke kjennes så forskjellig fra en hodefødsel, men setefødsel regnes som risikofødsel. Det innebærer mer overvåkning, og tydelige retningslinjer, blant annet om smertelindring.

3-4 prosent av alle babyer ligger i annet enn hodeleie i uke 36.

– Er mor urolig for babyens leie, er det lurt å ta henne på alvor. Som regel har hun rett. I slike tilfeller kjenner vi ekstra godt etter, sier hun.

Hvordan sjekkes babyens leie under fødselen?
Når den fødende sjekkes ved ankomst til føden, blir leiet vurdert. Det vurderes også ved innvendige undersøkelser i løpet av fødselen. I tillegg til størrelsen på åpningen, sjekker nemlig jordmor om babyen står høyt eller lavt i bekkenet. I løpet av fødselen skal nemlig babyens hode rotere 90 grader. Fra å ha ryggen mot venstre eller høyre, vil det mot slutten av hodet, ha ryggen mot mors mage.

– Det er fra fem til ti centimeter åpning at det skjer mest med hodet, sier jordmor Ragna.

Som regel skjer denne rotasjonen i bekkenet gradvis, og babyen kommer sakte men sikkert lenger ned i bekkenet. Men i noen tilfeller skjer det fort – særlig der det er snakk om styrtfødsel. Ragna sier det kan oppleves som heftig når det skjer.

Byr sjelden på problemer
Hos de aller fleste gravide er babyens leie helt uproblematisk.

– Fester hodet seg, kan man senke skuldrene litt. Men det kan være godt å vite at det stort sett ikke gjør noe om det ikke er det, og at det faktisk er det vanligste for fleregangsgravide. Det er sjelden babyens leie byr på problemer, men vi sjekker grundig for å finne de få det gjelder, sier hun.

Og skulle du være blant de nesten 90 prosentene hvor fødselen ikke begynner med vannavgang, så spiller det liten rolle om hodet er festet eller ei.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: