BloggMamastorkbloggenNår fester babyens hode seg, egentlig?

Når fester babyens hode seg, egentlig?

Slik kan jordmor kjenne om babyens hode er festet. Hodet fester seg oftere hos førstegangsfødende. Foto: Janet Molde Hollund
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 34465

“Har han festa seg...?"  Det spørsmålet får jeg veldig ofte når jeg er på kontoret. Mange lurer og er ganske spente på dette når de kommer på kontroll nærmere termin. 

Det virker som om det er noe høygravide er opptatt av og snakker en del om. Jeg lurer på om det gjerne kan henge sammen med at mange tror at hodet MÅ feste seg før man kan gå i fødsel, men slik er det heldigvis ikke.

Forskjell på første- og flergangsfødende
Når det kommer til om babyens hode fester seg, og når dette eventuelt skjer, så er det stor forskjell på om du er første- eller flergangsfødende. Hvis du er gravid med ditt første barn, er sansynligheten stor for at babyens hode fester seg når fødselen nærmer seg. Vi sier at det vanligvis skjer 2-4 uker før termin. Jeg har ingen direkte statistikk på det, men ut ifra min erfaring vil jeg tro at det skjer i ni av ti tilfeller – sånn cirka. Hvis du er én av dem som opplever at babyens hode ikke fester seg selv om du er førstegangsfødende, så går det HELT fint. Noen ganger er det slik at hodet først fester seg når riene begynner og babyen ‘dyttes’ nedover i bekkeninngangen av riene – så bare slapp av med det, det går helt fint det også!

Hvis du er flergangsfødende er det det vanligste at hodet til babyen først fester seg når fødselen er i gang. Man kan faktisk si at like vanlig som det er at hodet fester seg hos førstegangsfødende før termin, like uvanlig er det at det skjer hos flergangsfødende. Noen ganger kan vi likevel se at babyens hode fester seg også flergangsfødende. Jeg syns ofte det kan være hos gravide som har veldig mye kynnere. Men, som sagt, så spiller det ikke så stor rolle.

Dette skjer når hodet fester seg
Det som skjer når hodet til babyen fester seg er at det på en måte ‘siger’ ned i bekkeninngangen. Bekkeninngangen har en oval form, akkurat som hodet til babyen, så det passer på en måte sammen. Når hodet har festet seg, klarer babyen ikke lenger å snu seg fra side til side. Det betyr igjen at du kun vil kjenne sparkene fra babyens føtter på den ene siden av magen. Hvis babyen sparker på begge sidene av magen din, så er hodet ikke skikkelig festa enda. Som gravid vil du kanskje også kunne kjenne at det blir litt mer plass øverst i magen, og at det kan bli litt lettere å puste når hodet fester seg. Det er jo egentlig ganske naturlig, siden hele babyen flytter seg litt nedover når hodet fester seg. Da blir det litt mer plass oppe under ribbebenene dine.


Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork


 

 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: