BloggBe om å få bruke prekestol, saccosekk eller pilatesball i fødselen!

Be om å få bruke prekestol, saccosekk eller pilatesball i fødselen!

Prekestol kan være et nyttig hjelpemiddel. Foto: Grethe R. Teigen, Mamastork
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 15244

For meg er fødsel = bevegelse. Det er faktisk ganske godt dokumentert at kvinner som av en eller annen grunn ligger i en seng gjennom åpningsfasen både bruker lengre tid, og opplever fødselen mer smertefull. Derfor er det lurt med hjelpemidler som både tillater bevegelse og avslapning.

Det finnes flere forskjellige «remedier» du kan ta i bruk når du kommer inn til oss i fødsel. Her skal jeg dele litt erfaringer med dere, og tipse dere om hva som kan være lurt å vite før den store dagen.

For meg er fødsel og bevegelse det samme. Babyen beveger seg ned gjennom bekkenet under fødselen, og riene sørger for bevegelse i livmoren slik at mormunnen trekker seg opp og åpner seg. De fleste fødende synes også det er godt å bevege seg når riene kjenner mer og mer i kroppen. Det er som om smerten er mer håndterbar når man vugger, vipper, gynger eller beveger seg på andre måter.

Les også:

Fødestillinger: fordeler og ulemper

Gode eller vonde rier?

Slik måler jordmor åpningen

Bruk hjelpemidlene!
Her kommer prekestolen, saccosekken og pilatesballen inn i bildet. For det er ingen tvil om at det kan være godt med litt avlasntning, så man ikke trenger å stå oppreist eller gå gjennom hele den aktive fasen av fødselen. En god balanse mellom aktivitet og hvile er viktig.

Prekestolen er helt genial når du kan stå og få maksimal hjelp av tyngdekraften. Kanskje trenger babyen hjelp til å få hodet litt dypere i bekkenet? Kanskje synes du bare det er veldig godt å stå fremoverlent? Når du bruker prekestol er du også i en god stilling for massasje.

Pilatesballen anbefaler jeg ofte når jeg er med kvinner i fødsel. Den er veldig fin å bruke siden du får ordentlig god hjelp av tyngdekraften uten å måtte stå og belaste beina dine. Du bør sitte med mest mulig avstand mellom beina, så bekkenet ditt åpner seg godt opp. En annen fordel er at du også kan rulle og bevege den mens du sitter på den – en flott måte å gynge bekkenet på.

Saccosekken kan brukes på mange forskjellige måter. Vanligst er nok at den samles så mye som mulig, og du står på knærne og lener deg over den. Den kan også fungere fint som rygglen så kan du sitte mest mulig opp og også her få god hjelp av tyngdekraften.

Les også:

Far på føden

Enten indre fødekraft eller epidural?

Den perfekte fødselen – finnes den?

Mulig å bruke også om du får epidural
Hvis du av en eller annen grunn har en del overvåkning, eller har fått epidural som kan gi risvekkelse, er det også viktig å komme seg opp og bevege kroppen. Min erfaring er at mange blir værende i sengen og kanskje bare snur seg fra side til side. Vær heller aktivt med og be om å få inn prekestolen, pilatesballen eller saccosekken!

Lykke til!

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: