BloggDen perfekte fødselen – finnes den?

Den perfekte fødselen – finnes den?

En perfekt fødsel er ikke nødvendigvis en uten smerter eller bruk av smertelindring. Men en som opplevdes bra. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Grethe R. Teigen, Mamastork 6785

Som jordmor kan jeg ha opplevd fødselen som helt perfekt, men mor kan ha opplevd det ganske annerledes. Og omvendt. Så hva er egentlig en perfekt fødsel? Og hva skal til for å få oppleve en?

Noen ganger kan vi se på partogrammet fra fødselen, og oppfatte det som at en kvinne har født «veldig lett». Men på partogrammet står det ingenting om hvordan mor taklet riene, hvor god støtte hun hadde, hvor flink hun var til å slappe av, eller hvor mye jordmor var til stede.

Definisjonen av en perfekt fødsel kommer nok an på hvem du spør, og hvilke forventninger og utgangspunkt vedkommende har til fødselen. Du ville helt sikkert fått ulike svar fra ulike mødre og jordmødre.

Jeg tror ikke det finnes noe fasitsvar på dette. Og en perfekt fødsel trenger ikke å være en naturlig fødsel.

Når fødselen blir en fin opplevelse
Det viktigste for meg som jordmor er at mor/paret opplever fødselen som en fin opplevelse til tross for hard jobbing. Og at de føler seg møtt og respektert underveis.

Ingen vil påstå at en fødsel ikke krever hard jobbing. Men fødselsopplevelsen påvirkes av mange ting.

Kvinner som har hatt epidural, kan si at det var den som gjorde opplevelsen så god. Andre vil si at det var jordmors tilstedeværelse som var avgjørende. Eller at partneren var til uvurderlig støtte underveis.

Fascinert av modige kvinner
Jeg skal ikke legge skjul på at jeg kan bli veldig fascinert av kvinner som tør å stå i det. Kvinner som tør å stole på seg selv, som ikke kjemper imot når riene kommer, som lar seg guide, som ikke er redde for å lage lyder eller "dumme seg ut" – de som bare tenker at DETTE SKAL JEG KLARE!

Det er fantastisk å se hvordan enkelte kvinner kan forandre seg når de kommer til fødeavdelingen. Kvinner som kanskje var anspente og redde, som plutselig fokuserer på arbeidsoppgavene, jobber med pusten og avspenning, og takler riarbeidet bedre.

Når en klarer å jobbe positivt med riene, og ser at fødselen går framover, kan det være en enorm tilfredsstillelse for kvinne. En kjempeseier!

Pass på forventningene!
Det viktigste er uansett at kvinnen selv føler at fødselsopplevelsen ble bra. Det henger ofte nøye sammen med forventningene hennes. Høye forventninger kan fort gjøre skuffelsen større hvis alt ikke blir som man hadde tenkt seg. Derfor er det viktig å ha realistiske forventninger.

En skal ikke skremme gravide, men heller ikke forherlige fødselen. Gravide må forstå at en ikke kommer utenom hardt arbeid, men at opplevelsen avhenger mye av hvordan en takler riene. Klarer man det, er sjansen for å få den perfekte fødselen større!

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: