FamilieSøsken10 kjappe om søskensjalusi

10 kjappe om søskensjalusi

Av Babyverden 25826
Når barn får søsken kan det bli en stor overgang både for store og små. Vi har spurt to eksperter om søskensjalusi.

En liten baby krever mye tid og oppmerksomhet fra foreldrene døgnet rundt. Da må den eldste ofte klare mer på egenhånd, og kan føle seg glemt og tilsidesatt. Her kan du lese hva psykolog Grethe Nordhelle ved Integral psykologisk institutt As og førsteamanuensis Helge Holgersen ved Institutt for klinisk psykologi sier om søskensjalusi.

1. Hvor vanlig er det med søskensjalusi?
Det er vanlig med søskensjalusi. Både barn og voksne sammenligner seg med andre og hvis de føler at andre for eksempel mestrer andre aktiviteter enn dem selv, kan det oppstå sjalusi. Det samme gjelder for søsken.

Sjalusien skal ikke gå over til å bli ekstrem og dominerende, slik at barnet gjør voldelige handlinger mot babyen.

– Hvis dette skjer og foreldrene ikke kan forstå årsaken og hjelpe barnet på egen hånd, bør de søke hjelp, sier Nordhelle.

2. Hvorfor blir barn sjalu på nye søsken?
Når barn må dele foreldrene med søsken, kan det være at de ikke får den oppmerksomheten de ønsker eller trenger fra foreldrene. Dette kan gjøre at barnet blir usikker på seg selv og ikke føler seg så verdsatt. Da kan det oppstå sjalusi på den nye babyen og en følelse av at den ¨stjeler¨ foreldrene fra barnet.

3. Er det noe man kan gjøre for å forebygge eller forhindre søskensjalusi?
– Snakk med barnet om at det skal komme en ny baby i huset, i god tid før fødselen. Det er viktig at du som forelder er konkret og tydelig, og forklarer akkurat hvordan det kommer til å bli. «Babyen er hjelpeløs og trenger mye hjelp, men du som er så stor, er flink og klarer å gjøre mer uten hjelp», anbefaler Nordhelle.

Etter fødselen er overstått og babyen kommer hjem er det viktig at foreldrene passer på å fordele oppmerksomheten så godt som mulig.

– Hvis barnet er 3 år eller yngre, tror jeg ikke det vil forstå så mye, selv om man prøver å forklare å forberede på babyen som kommer. Jeg tenker det heller er ekstra viktig å la barnet være med å hjelpe til med babyen når den har kommet i hus, sier Holgersen.

Inkluder gjerne den eldste i stell av den lille. Si for eksempel «Kan du være så snill å hente sokkene til lillebror/lillesøster i skuffen»? Vis gjerne at barnet at hjelpen er større enn den egentlig er. Slik føler det det seg viktig.

4. Hvordan er det vanlig at den eldste reagerer?
Det er vanlig at barn kan reagere med sinne, trass eller gråt. De vil ofte prøve alle mulige måter for å oppnå oppmerksomhet, og da er også negativ oppmerksomhet bedre enn ingen. Mange barn vil ofte bli litt som en baby selv, slik at foreldrene skal forstå at det store barnet trenger like mye hjelp og oppmerksomhet som babyen.

5. Vil babyen merke noe?
Babyer vil kunne fornemme stemninger. Hvis det er en ubehagelig energi i rommet vil babyen kunne bli redd og urolig. Babyen vil selvsagt også merke det hvis noen gjør noe fysisk med den.

6. Hvordan skal man reagere som forelder?
– Det er viktig at foreldre tar seg tid til å prøve å forstå den eldste. Spør hvordan barnet har det og føler seg. Prøv å få til litt kvalitetstid sammen med jevne mellomrom, slik at barnet føler at foreldrene fortsatt er glad i det. Husk at skulle ansvaret bli for tøft og at foreldrene føler de ikke strekker til, er det absolutt lov å be om hjelp og avlastning! sier Nordhelle.

Selv om søskensjalusi kan være vondt, gjør det kanskje ikke noe om barn kjenner litt på det av og til.

– Utover det å prøve å fordele oppmerksomheten mellom den eldste og babyen, må kanskje den eldste lære seg å vente litt. Sjalusi er heller ingen farlig følelse, barnet må bare lære å håndtere den, sier Holgersen.

Søskensjalusi – er det vanlig? Hør podcast hvor psykolog Helge Holgersen er gjest:

7. Er det vanlig at foreldrene har dårlig samvittighet for at de ikke har så mye tid til den eldste lenger?

– Jeg tror det er mye dårlig samvittighet blant foreldre i dag, ettersom vi hele tiden leser om, og blir fortalt hva vi skal gjøre. Hva som er rett. Men her er det viktig å huske på at det nå har kommet en til i huset og oppmerksomheten må deles. Det er altså ikke mulig å gi like mye til kun den ene lenger, sier Holgersen.

Mange foreldre vil synes denne fordelingen er vanskelig, men det viktigste er at de gjør sitt beste.

– Noen foreldre kan føle en skamfølelse over at de ikke gir den eldste nok oppmerksomhet lenger. Det viktigste er at de gjør så godt de kan med å fordele tiden på barna. Man kan balansere det ved at en forelder har litt alenetid med den eldste, mens den andre er alene med babyen. Bytt gjerne på dette, sier Nordhelle.

8. Går det over?
Den verste sjalusien vil nok gi seg så snart barnet har vent seg til babyen, men sjalusi mellom søsken kan forekomme i perioder gjennom hele livet. De kan være sjalu på for eksempel ting, gaver, oppmerksomhet eller ferdigheter søsken har, som det selv ikke har.

9. Bør man vente til barnet er i en viss alder før nummer to kommer?
Det er viktig å ikke la eventuell søskensjalusi hindre foreldre i å få barn når det passer dem best. Ønsker de to tette eller lenger tid imellom får være opp til dem. Det handler om foreldrenes ressurser. Det ser heller ikke ut til at aldersforskjeller har så mye å si for sjalusien.

10. Hvor er det mest sjalusi?
– Det er mye sjalusi i de nye familietypene. Hvis et par flytter sammen og har barn hver for seg, vil de oftest prioritere egne barn mest. Hvis de får et felles barn sammen, mens de andre barna for eksempel bare bor der annenhver uke, vil det også kunne skape sjalusi. Mens det ene barnet får være med begge foreldrene sine hele tiden, får de andre barna alltid bare en av foreldrene sine hver uke. Da er det viktig at foreldrene er klare på at de skal prioritere å tilbringe tid sammen med barna som ikke bor der fast, den tiden de er der, sier Nordhelle.

I familier der noen barn krever mer tid fra foreldrene enn de andre barna, kan være ekstra utsatt for at det kan oppstå søskensjalusi.

– Spesielt i familier hvor barn har tidkrevende sykdommer og foreldrene må hjelpe barnet mye, kan det være sjalusi mellom søsken. Da vil tiden og oppmerksomheten kunne bli veldig skjevt fordelt, sier Holgersen.

Sjalusi er en naturlig og ufarlig følelse alle vil kjenne på av og til. Det er viktig for barn å lære å håndtere sine følelser.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: