De to navnene som økte mest i popularitet i USA fra 2015 til 2016 var Kehlani og Kylo.

Sist oppdatert: 9. februar 2018

Elsker du Star Wars så mye at du kunne tenke deg å gi babyen navn fra filmene? For eksempel Kylo? Det var det 2368 amerikanere som gjorde i 2016. Navnet spratt opp fra 3269. plass til 901. plass.

For jentene hoppet Kehlani opp fra 3359. plass til 872. plass da 2487 jentebabyer fikk navnet. At sangeren Kehlani kan ha noe av æren for veksten, er veldig sannsynlig.

Mens den amerikanske topplisten ikke er fryktelig ulik vår – med navn som Noah, William, Jacob, Emma, Olivia og Sophia, er det kanskje mest spennende å hente i navnene som øker mest i bruk i USA. Navn som av ulike grunner er på full fart oppover listene. Mye ser ut til å være takket være kjendiser.

De ti navnene med størst økning fra 2015 til 2016 var:

Guttenavn:

 1. Kylo
 2. Creed
 3. Benicio
 4. Adonis
 5. Fox
 6. Kye
 7. Hakeem
 8. Shepherd
 9. Wilder
 10. Zayn

Filmen Creed gjorde det bra da den kom ut i 2015, og er også del av tittelen på serien «Assasin’s Creed». Benicio del Toro er en berømt skuespiller. Mange kjenner også de to legene ved navn Shepherd fra tv-serien «Grey’s Anatomy». Zayn var tidligere en del av guttebandet «One Direction», og gjør det godt som soloartist.

Også verdt å merke seg lenger nede på listen er Franco (James Franco), Anakin (Star Wars), Legend (John Legend), Keanu (Keanu Reeves), Beckham (David Beckham), Jagger (Mick Jagger), Hendrix (Jimi Hendrix) og Ford (Harrison Ford).

I USA er det en trend å gi etternavn som fornavn. Det er i utgangspunktet ikke lov i Norge.

Jentenavn:

 1. Kehlani
 2. Royalty
 3. Saoirse
 4. Ophelia
 5. Aitana
 6. Itzayana
 7. Alessia
 8. Kaylani
 9. Avianna
 10. Nalani

Saoirse Ronan er en kjent skuespiller og Alessia Cara er en kjent sanger.

Også verdt å merke seg lenger nede på listen er Calliope («Grey’s Anatomy»), Khaleesi («Game of Thrones») og Millie (Millie Bobby Brown fra «Stranger Things»).

Det er kanskje fort gjort å tenke at dette er noe amerikanere gjør, og ikke oss jordnære nordmenn. Men Nora og William fikk jo god drahjelp av «Skam» i 2016.

Norske navn på full fart oppover listene

Men det er ikke bare kjendisnavn som øker i popularitet. Også skandinaviske navn øker i USA.

Når du hører navnene Leif, Johan, Mathias, Magnus, Jonas, Leon, Martin, Sebastian, Henrik, Elias, Markus, August og Odin, er det ikke nødvendigvis amerikanere du ser for deg? Eller Maren, Thea, Astrid, Ingrid, Kaia, Frida, Elisabeth, Liv, Mina, Anne, Nora, Eva, Vera og Karen?

Alle disse navnene er likevel på vei til å bli mer populære i USA. Leif spratt opp 92 plasser på ett år, og Maren 177 plasser. Det kan jo riktignok være at countryartisten Maren Morris har påvirket mer enn en skandinavisk navnebølge, men Astrid som mange tenker på som helnorsk hoppet også opp 108 plasser.

Kilde: Social Security Administration

Podcast: Navneforsker Ivar Utne forklarer:

Hva synes du om artikkelen?