BabySykdom og symptomerSprutgulp og sprutbrekninger

Sprutgulp og sprutbrekninger

Av Babyverden 31063 Sist oppdatert 06.04.06

Spørsmål:

Min 6 dager gamle datter har sprutgulpet ved to anledninger, og jeg leser i en bok at det KAN være et tegn på at noe er galt… Vi er forståelig nok litt bekymret, barnet vårt gulper ved gjevne mellomrom, men da er det tydelig at hun bare har fått for mye melk. Når hun sprutgulper kan det ha gått en god stund siden måltidet, og vi snakker minst en meter sprut. Det ser mildt sagt litt foruroligende ut… Hva kan vi gjøre?

Svar:

Det kan hjelpe litt på å holde henne i oppreist stilling etter måltidet, ved at hun holdes over skulderen eller i sittestilling. Da vil  melken lettere passere ned til magesekken.
For de fleste er dette forbigående, men det kan være greit å ta en vektkontroll etter 1-2 uker, for å se at vektøkningen er tilfredsstillende.

Hilsen Ebba

Spørsmål:

Sønnen min på 5 uker gulper noe voldsomt..Spruten står rett ut.Jeg lar han rape flere ganger under måltidet og han sitter litt oppreist på fanget i 20 min etterpå.Jeg kan faktisk ikke mate han noe annet sted enn hjemme, for jeg blir klissvåt av gulp.Han får nan og har fått d siden han var 3 uker gammel.D er ikke til hvert måltid, men veldig ofte…jeg blir så fortvilet!!! Hva skal jeg gjøre…

Svar:

Det finnes et fortykningsmiddel, Nestargel, som er fremstilt av johannesbrødkjernemel, som er et vegatibilsk fortykningsmiddel. Pulveret røres ut i vann, varmes opp og blandes sammen med morsmelkerstatningen. Det følger med bruksanvisning og selges på apotek.
Det finnes et annet preparat, Enfamil AR, som er sterkt anbefalt i Europa av en ekspergruppe i behandling ved sterk gulping.
Enfamil AR er en vanlig fullvedig, morsmelkerstatning med unike tilleggsegenskaper som reduserer gulping. Enfamil AR inneholder spesialbehandlet risstivelse og er tynn i flasken, men blir tykk i kontakt med magesekkens sure innhold.
Enfamil AR selges kun på apotek og en boks a 400g- gir 3 liter.
Jeg har god tro på at noe av dette skal hjelpe sønnen din, for ellers har du gjort alt rett i forhold til matingen.
Hilsen Ebba

Spørsmål:

Hei Jeg har en sønn på 5 uker. Fra uke to har han hatt oppkast. Alt som er i magen kommer ut gjennom nese og munn. Og alt av klær må byttes. Men både helsesøster og lege benekter at det er oppkast, siden det er så sjeldent at spedbarn blir syke. De mener bare at han gulper, fordi han har fått for mye. Jeg har lest i ett hefte at spedbarn kan få sprutbrekninger etter noen uker, og at dette må opereres. Kan det være dette min sønn har fått? Hilsen forvilet mor!

Svar:Ja, det hender en sjelden gang at spedbarn må opereres dersom det er full stopp i magen, som følge av tarmslyng, øsofagusstenose eller andre sjeldne diagnoser.


Men siden babyen din er undersøkt av lege og helseøster, vil jeg tro at vektøkning og utvikling ellers er normal i forhold til alderen hans.


Magesekken til en liten baby er ganske trang og dersom sønnen din er ganske glupsk, er det vanlig at det kommer opp gulp/oppkast som kan virke veldig dramatisk, slik som du beskriver det.


Dersom det er dårlig vektøkning, mistrivsel, lite og ingen avføring eller luftavgang er det viktig at sønnen din blir undersøkt igjen av lege.


Dersom sønnen din likevel ser ut til å trives, vil jeg anbefale at du tar noen pauser under matingen, slik at melken får tid til å passere gjennom magesekken før det "renner over".

Hilsen Ebba


Spørsmål:

Hei.

Jeg lurer på noe ang. var sønn på 5,5 mnd. han er var fjerde gutt, men ingen er jo like.Noen ganger når han gulper, så kommer det opp i nese og munn og han får panikk, særlig er dette ekkelt om han ligger i vogn eller seng.

Jeg er redd han skal ble kvalt, og derfor er jeg alltid i nærheten. Han sover også i vår seng om natten, men det har også de andre guttene gjort. Syns det er enklere å gi bryst på den måten. Jeg bor i Spania og det er ikke like enkelt og forklare dette til pediatrilegen ved kontrollene. Takker for svar.

Svar: 


Det er ikke så uvant at en kraftig gulp kommer opp i nese og munn. Men for enkelte barn skjer dette hyppigere, dersom det  er litt dårlig utviklet lukkemuskel over magesekken.
Noen får også med litt magesyre i gulpen, slik at gulpe smaker ganske surt. Det er vel kanskje det som har skjedd hos sønnen din, slik at han nesten får panikk når han gulper. Det er typisk at det skjer når han ligger.

Men det kan hjelpe litt å skrå-heve liggeunderlaget hans. Dersom han hadde ligget i egen seng, kunne du lagt noen bøker under de øverste sengebena eller under madrassen hans. Nå som han er blitt 5,5 mnd. vil han selv snu seg litt mer over på siden når dette skjer. Han har dessuten reflekser som gjør at han vil ordne opp selv, slik at det er svært liten risiko for kvelning. Men det er jo godt å ha noen i nærheten som kan hjelpe og trøste når han gulper.

Hilsen EbbaFølg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: