Engelske Jamie fikk 400 kvinner til å kle av seg. For å vise hvor normale de er.

Kvinners underliv har alltid vært en kilde til fascinasjon, på den ene eller andre måten. Men hvordan ser vi ut, egentlig? Kunstneren Jamie Mc Cartney var lei av at bildet vi har av vagina, enten er definert utfra pornografien, erotikk eller feminister.

– Jeg begynte i 2006 og holdt på i fem år. Gjennomsnittlig lagde jeg to eller tre vaginaavtrykk i uken, forteller Jamie McCartney til Babyverden.

– Det er slik normale kvinner ser ut!
Han fikk kvinner til å stille opp og ta avtrykk av vaginaene. Totalt består kunstverket av gipsavtrykk fra 400 kvinner.

– Det er slik normale folk ser ut. Og faktisk ser de ganske bra ut! Kom og se selv – det er fantastisk! sier kunstneren.

Han forklarer at kunstprosjektet ikke har noen erotisk undertone.

– Dette er ikke erotikk. Jeg ville vise hvordan kvinner ser ut.

Kvinner i alle aldre ville bidra til kunstverket
Kvinner har meldt seg frivillig til avstøpning, og Mc Cartney er overveldet over den positive responsen. Han ønsket å finne frivillige i alle størrelser og aldre, og fra ulike land. Det klarte han, og kunstverket som nå er satt sammen av de 400 vaginaavtrykkene er 9 meter langt og bærer navnet «The Wall of Vagina».

– Det var ikke vanskelig å få frivillige. Jeg hadde en etterlysning ute på nettsiden min, og hver uke var det to-tre kvinner som ville stille opp.

Den yngste som ble med var 18 – den eldste 76. Utstillingen har også mor og datter, eneggede tvillinger, transseksuelle menn og kvinner, en kvinne før og etter hun fødte, en annen før og etter hun hadde intimkirurgi.

– Jeg vil at folk skal stoppe opp, se og lytte. Dette handler om å ta oppmerksomheten, bruke humor og spektakulære virkemidler for å vise hvordan normale kvinner ser ut. For mange kvinner er kjønnsorganet en kilde til engstelse – og jeg var i en unik posisjon til å gjøre noe med det. Kvinners underliv er like mangfoldige som ansikter. Og mange, særlig kvinner, ser ikke ut til å vite det. Utstillingen beskrives som “The Vagina Monolouges of sculpture” – den er ment å endre kvinners liv, for alltid!

Kunstneren vil at vi skal se på vaginaavtrykkene uten å skjemmes, men med undring og fascinasjon over variasjonen som finnes.

– Det er på tide at samfunnet «vokser opp» når det gjelder disse spørsmålene, og jeg er sikker på at kunsten har en viktig rolle å spille.

Jamie mener for mange kvinner tror de ikke er fine nedentil.  - 95 prosent mente at de ikke så ut som de burde - og det er absurd, sier kunstneren.Jamie forteller at flertallet av kvinnene som har bidratt, ikke klarer å finne «sin vagina» når de kommer for å se det ferdige kunstverket.

– De fleste kunne ikke si hvilken som var deres. Flere har også gått på toalettet og tatt bilde av vaginaen sin med mobilen, og deretter gått rundt og sammenlignet bildet med avtrykkene  i håp om å finne «sin vagina».  Noen har også vist bildet til andre besøkende i galleriet og bedt dem om hjelp til å finne sin. Det har faktisk vært ganske underholdende, ler Jamie.

– De fleste mente de ikke var «ryddige nok»
Da Jamie hadde kvinnene i studioet sitt, la han aldri opp til noen samtale om hvordan vaginaene til kvinnene så ut.

– Men kvinnene selv snakket om hva de bekymret seg over. Generelt mente de at kjønnsleppene var for store eller ikke «ryddige nok». Noen bekymret seg over at kjønnsleppene hadde ulik størrelse.  Ja, de fleste var overbeviste om at jo mindre man er nedentil, jo bedre. De pekte på de minste vaginaene i samlingen og sa at «det var en fin en». Men når bare fem prosent av gipsavtrykkene er «små og ryddige», er det umulig å si at 95 prosent av kvinnene ikke er som de skulle! Det er en absurd idé – men tydeligvis en oppfatning kvinner får fra et sted, og som de tror på.

Selv om Mc Cartney tok med en kvinne som hadde fått utført intimkirurgi, er dette en trend han ser på med bekymring.

– Å kreere den perfekte vagina med kirurgi, er en bekymringsfull trend for framtidens generasjon av kvinner. Men jeg er ikke imot slik kirurgi – alle må få gjøre som de selv vil – men jeg vil at kvinner skal få se hvordan normale kvinner ser ut før de eventuelt gjør noe slikt. Slike operasjoner er ikke reversible. Mange kvinner vil ha slike operasjoner etter ufine kommentarer fra partneren.  For meg er det viktigere hva folk har mellom ørene, enn mellom beina.  Er dette et problem for deg og du vil endre underlivet med operasjon, sier jeg: Bytt heller partner!

Her kan du se hvordan avstøpningene ble gjort:

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?