FamilieForeldreDe beste og verste mammarådene leserne har fått

De beste og verste mammarådene leserne har fått

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 1902 Sist oppdatert 16.04.12
Ofte kan det føles som om alle har en mening om hvordan DU blir den beste mammaen. Men fungerer alle rådene like godt for alle? Her er de dummeste – og beste – rådene leserne har fått.

Vi vil alle det beste for barna våre, og i mangel av erfaring har nok de fleste av oss spurt andre mødre om tips og råd. Men ofte kommer rådene også uten at vi spør om det. Og det er slettes ikke alltid at andres råd føles riktig for oss selv.

De beste – topp 5
Følg mammahjertet
Stol på deg selv, du kjenner barnet ditt best
Ikke føl at du må være med på alt
Ikke tenk på alt det du skulle gjort
Det går ikke an å skjemme bort en baby

De verste – topp 5
Bare la barnet ditt gråte – ellers blir det bortskjemt
Knips barnet på fingrene når det rører eller tar noe det ikke har lov til
Babyen skal ha mat hver andre-tredje time hele døgnet. Vekk barnet om natten om nødvendig.
Stakkars barn, du må jo snart snu barnet riktig vei i bilen (de mente framover)
Barnet SKAL ligge alene i egen seng

«Du vet best»
– Det beste rådet jeg har fått er å følge mammahjertet. Hør kun på 50 prosent av andres råd med ett øre, sier en forumbruker.

– HPM = hør på mor/mamma. En lege sa til meg at det var hans motto, fordi mødre kjenner barna sine best, sier en annen.

Her er flere råd mødre har fått.:
– Aldri tvil på morsinstinktet ditt! Det reddet kanskje livet til sønnen min da han var tre uker.

– Det er du som bestemmer.

– Ta alle rådene du får, og kast dem. Hør på deg selv, du kjenner barnet ditt.

Gråt
Flere forumbrukere forteller at noen av de verste rådene de har fått handler om gråt.

«La ham ligge og skrike. Skal du bære ham til han blir konfirmant, eller??» fikk en mamma høre – men hun fulgte ikke rådet.

– «Hvis du vil slutte å nattamme, kan babyen godt grine opptil seks timer. Da kan han gjerne grine til han hoster, og til han brekker seg. Det er viktig å ikke gi seg.» Dette sa min «kjære» helsesykepleier, forteller en annen.

Og:
«At barnet skriker er det beste for lungene."

Amming
De fleste nybakte mødre ønsker å amme, og for noen er det bare å koble babyen «rett på tanken». Men ikke alle opplever at det går like smertefritt.

«Du MÅ amme, ikke gi deg, dette klarer du», fikk en mor høre. Og legger til at hun klarte det til slutt, men gjør ikke det samme igjen.
«Vekk babyen hver andre time hele døgnet for å amme», var befalingen ei annen fikk fra sykehuset. Og sier at hun er bombesikker på at det er grunnen til alle søvnproblemene de har slitt med.

«Babyer skal ha mat hver tredje time, og må om nødvendig vekkes om natta for å gjennomføre dette», fikk en mamma høre. Hun fulgte ikke rådet, og hadde unger som sov hele natta og la godt på seg.

En forumbruker mener der beste rådet hun fikk var å begynne med morsmelkerstatning. Også en annen mamma satte stor pris på å høre at hun ikke måtte slite seg ut med å prøve å amme når det ikke gikk, for hun hadde «tross alt en til å ta seg av».

Søvn
Råd mødre har fått:
«Skal han ligge i sengen til han er konfirmant? Få ham i egen seng fra dag én!» Det satte hun ikke pris på.

«Ikke ta barnet opp i sengen din, da får du det aldri der ifra», var rådet til en mamma. Og understreker at det aldri var et problem da datteren ble større.

Smokk
«Ikke venn han til med smokk, det er bare stress å få den vekk igjen», fikk en nybakt mamma høre. Men selv ble hun sjeleglad da sønnen endelig tok tutten da han var åtte måneder gammel.
– Det er det beste jeg noen gang har gjort! Endelig sovnet han av seg selv uten å måtte vugges eller ammes i søvn. Det var som et lite mirakel, og jeg forgudet den smokken, forteller hun.

En annen forumbruker mener det aller beste rådet hun har fått var å begynne med tutt.

Rådet om å stryke alle babyklærne var ett av de dårligste rådene en mamma fikk.

Egenpleie
Selv om du er blitt mamma, kan det også være deilig å bare være seg selv litt. En forumbruker synes det var godt å bli minnet om at hun ikke skulle glemme seg selv. Hun synes også at kjærestetiden er viktig – å ta vare på hverandre.

Ei annen synes det var flott å høre at hun kunne sove når babyen sov, og at hun heller ikke skulle stresse med husarbeidet. Det løper ikke fra oss!

"Ikke ha det så travelt med å rekke alt som babysvømming, babysang og så videre. Kos deg med barnet i stedet", sa en venninne til en forumbruker. Hun følte seg nemlig utslitt etter permisjonen på grunn av alt hun «måtte være med på fordi alle gjorde det».

Tåkeluren er veldig fornøyd med rådet om å bli enig med partneren om å sove så lenge en vil en dag hver i helgen.
– Det har vi gjort i fem og et halvt år, og det fungerer utmerket! Slår hun fast.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: