Familie15 ting du IKKE sier til en mamma

15 ting du IKKE sier til en mamma

Hva er det du sier, sa du? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 6912
Noen ting er du bare smertelig klar over allerede, og har ikke behov for å få bekreftet av andre. Se hvilke irriterende kommentarer mødre har fått – helt uoppfordret.

1. «Går du bare hjemme?»
Hva er det for et spørsmål? Lurer du på om jeg har betalt arbeid? Har det egentlig så mye å si? Mødre jobber døgnet rundt – både morgen-, ettermiddags- og nattskift. De er kokker, sjåfører, bleivaskarbeidere, leksehjelpere og stylister.

2. «Du ser jo virkelig ut som en mamma»
Javel. Det var jo en fin ting å si. Særlig av deg som er yngre og betraktelig smalere rundt hoftene enn meg. Men jeg så faktisk også nesten slik ut – en gang i tiden. Til barna kom – og jeg ikke klarte å holde samme standard som før.

3. «Du ser så trøtt ut»
En ting er at jeg føler meg stuptrøtt og utslitt, men det gjør ikke ting bedre at du faktisk slår det fast.

4. «Du ser ut til å ha hendene fulle»
Synes du jeg har for mange barn, og at jeg ikke takler tilværelsen som jeg burde? Eller er ikke barna mine veloppdragne nok for deg? Ja, det er travelt. Men det går – på et vis. Og ofte går det veldig bra.

5. «Den toppen var såååå flatterende på deg»
Flatterende er ikke akkurat ordet å bruke. Underforstått mener du egentlig at den på en god måte skjuler alle mine uønskede former. Synes du klærne mine passer meg, så si at jeg er fin. Eller hold munn.

6. «Hvis det var mitt barn, hadde jeg …»
Ok, barnet mitt ligger kanskje midt på gulvet på butikken, hyler og sparker fordi han ikke har fått det godteriet han hadde lyst på. Men når du kommer tilfeldig forbi og sier dette, får jeg nesten lyst til å hyle selv.

7. «Mitt barn hadde også en plukke seg i nesen-fase»
Det er flaut nok å ha et barn som konstant har en finger i nesen. Kunne du ikke bare latt som om du ikke så det?

8. «Er du gravid/igjen?»
Kjekt spørsmål å få bare fordi en er litt glad i søtsaker som en blir superoppblåst av og som gjør at magen stikker rett ut…
eller
«Nå begynner det å nærme seg»
Svar: Jeg fikk baby for fem uker siden.

9. «Jeg ville aldri latt mitt barn få spise det»
Ja, jeg tillater barnet mitt å spise mat som ikke er økologisk. Og det er ikke noen lov mot å gå på McDonald’s en gang i blant. Du vet ikke hvordan vi spiser resten av tiden. Og hvis jeg vet at sjokoladepålegg er det som skal til for å få barnet mitt til å smake på brødskiven, er det vår sak.

10. «Er det tilfeldig at barna dine alltid er syke på en mandag?»
Prøver du å si at jeg er hjemme mandager bare for å kose meg og forlenge helgen? Jeg har faktisk ennå til gode å kunne bestemme når barnas kropp settes ut av spill.

11. «Ammer du ikke?»
Med andre ord, er jeg gal eller bare en dårlig mor? Kanskje ammer jeg bare hjemme, eller så kan det jo hende at babyen ikke får til å suge skikkelig. Jeg gjør det som føles best for babyen min og meg selv, og det bør du respektere.

12. «Det er jo bare å være konsekvent»
Ja, hadde det bare vært så enkelt. Jeg vet jo egentlig hva jeg bør gjøre når barnet slår seg vrangt, men teori og praksis er ikke alltid det samme. Ikke alltid like enkelt å ta seg av en trassig treåring når babyen gråter eller vil ha pupp samtidig. Og ofte er jeg faktisk konsekvent. Men det ser ikke ut til at barnet mitt bryr seg om mine grenser i det hele tatt.

13. «Åh ja, jeg ser du skjemmer ham bort når du går og bærer ham slik i søvn»
Og hvilken rett har du til å legge deg opp i det? Tror du ikke jeg vet hva jeg gjør etter å ha hatt ørten våkenetter og grining til alle døgnets tider? Dette funker, dermed basta! Jeg trenger ro. Så får vi starte mer tilvenning til bedre vaner når vi har overskudd til det.

14. «Hvorfor kler du barna dine likt?»
Prøver du å si at jeg ikke tillater barna mine å være forskjellige og ha sin egen identitet? Eller tror du jeg er så giddeløs at jeg velger den letteste løsningen og tar med meg to av samme plagg fra alle stativene når jeg er i klesbutikkene?

15. «Er det gutt eller jente?»
Så står jeg der med den nydelige tulla mi i bæreselen, smilende og kledd i babyrosa strikkegenser. Jo, det er ei jente, faktisk. Mulig hårbåndet også kan gi deg en pekepinn.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: