BabyAmmingAmmetåke – hva er det?

Ammetåke – hva er det?

Jeg skyndet meg inn på kjøkkenet for å hente ... hva da? Det er ikke alltid at hodet henger helt med disse første månedene med baby i hus. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 14936

Som nybakt mamma er det lett å skylde forglemmelser og rare handlinger på ammetåka. Men hva er egentlig denne tåka, og hvor lenge går det an å bruke den som unnskyldning?

– Dette treffende norske uttrykket er noe de fleste nybakte mødre kjenner seg igjen i. I andre land ler de gjenkjennende når jeg forteller at vi i Norge snakker om «breastfeeding-fog», og de skjønner akkurat hva det innebærer, sier hele Norges ammeguru Gro Nylander.

En positiv ting
Det er vanlig at psyken forandrer seg litt i ammeperioden. Nylander sier de fleste legger noe positivt i å «være i ammetåka».  Man fjerner seg litt fra stress, slutter å bekymre seg for verdensproblemer, blir mild og vennlig og småsover gjerne så fort man får sjansen.

– Jeg hører ofte mange sier det litt på fleip, men jeg vet ikke helt hvor dypt det stikker. De fleste som snakker om ammetåka sier at de glemmer mye, og at de lever litt i en egen boble. De glemmer beskjeder, og ting går gjerne litt i surr, sier helsesykepleier Elin Asbjørnsen.

Litt zombie-aktig
Du har sikkert hørt noen historier om mødre i ammetåka selv. Ting som har fått fram smilet. Som mammaen som skulle ut på sin første trilletur med sitt første barn. Hun pakket ham ned i vognen, gikk ut døra og låste – men fant ut at hun manglet noe viktig. Vognen. Så hun måtte låse seg inn igjen og hente babyen. En annen mamma innrømmer at hun frøs ned både lommebok og mobiltelefon sammen med matvarene.
– Telefonen var litt treg før den tinte, flirer hun.

– Hvorfor er ammetåka et «fenomen» som ofte latterliggjøres?
– Det dreier seg vel ofte om en ganske godartet mobbing, i så fall? Noen bruker kanskje ammetåka som en unnskyldning akkurat i denne perioden, selv om de er litt susete eller glemske ellers også? Og nå skal de i tillegg holde orden på alt som følger med et lite spedbarn også. Dette koblet sammen med underskudd på søvn, kan jo iblant gjøre at en nybakt mor framstår litt zombie-aktig, sier Nylander.

Flere grunner til ammetåka
Årsaken til ammetåka er ifølge Gro Nylander sammensatt.
– Nybakte mødre får selvsagt mindre søvn enn de er vant til, og føler seg ofte trøtte. De som gir flaske sier like ofte at de er trøtte. Det er rett og slett slitsomt å få en baby som trenger omsorg hele døgnet, sier hun.

Nylander sier at det likevel er noe spesielt med kvinner som ammer. Hver gang de ammer, oversvømmes de av store mengder ammehormoner fra hjernen.
– Det ene, prolaktin, øker melkemengden. Det andre, oksytosin, sørger for utdrivningsrefleksen slik at melken drypper, eller til og med stråler inn i barnets munn. Selv om hovedjobben til disse hormonene er å sikre ammingen, har de også andre spennende virkninger, forklarer Nylander.

Ikke så lett hissige
Forsøk viser at ammende kvinner ikke blir så lett stresset. Det som ligger utenfor den nære sirkelen, med barnet i sentrum, blir mindre viktig.
– Dette kan måles ved at de ikke hisser seg opp så lett. De får ikke økning hverken i puls, blodtrykk eller stresshormonet kortisol i samme grad som mødre som ikke ammer. Andre studier viser at oksytosin beskytter mot å føle angst og uro når forsøkspersoner blir vist skumle videoer eller bilder, sier Nylander.

Helsesøster Elin Asbjørnsen synes det er flott hvordan kroppen er innrettet.
– Det å bli mor, særlig for første gang, handler om store følelsesmessige forandringer. Det er i det hele tatt mange endringer i livet, og en skifter fokus. Da kan en ikke ta inn over seg alt annet. Fokuset blir på barnet og omsorgen barnet trenger. Det handler om å finne en god rytme og bli kjent, sier hun.

Mest det første halvåret
Ammetåka er nok sterkest i starten, og letter ifølge Gro Nylander betydelig fram mot når barnet er et halvt år.
– Én forklaring kan være at det jevne basisnivået av prolaktin er omtrent halvert når barnet er et halvt år. Men fortsatt topper både prolaktin og oksytosin seg kraftig ved hver amming og gir sin avslappende virkning, sier hun.

Ammetåke også for menn?
– Tja, det vet vi ikke så mye om. Man har i liten grad målt hormoner og den slags hos nye pappaer. Vi vet at oksytosin øker ved hud-mot-hud-kontakt også hos menn. Det samme gjelder ved intens lek med det lille barnet. Nivået er langt lavere enn hos kvinner, men det øker. De fleste blir jo milde og avslappet etter sex, for eksempel. Dette kan delvis skyldes oksytosin. Jeg tror at pappaer som bærer det lille spedbarnet sitt mye, gjerne med hudkontakt, ofte vil oppleve en dyp tilfredstillelse og ro, som også kan ha å gjøre med det meningsfylte ved å gjøre noe godt for sitt lille avkom, sier Nylander. Hun skriver mer om ammetåka og andre ting du lurer på om amming i bøkene sine, for eksempel "Mamma for første gang".

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: