BloggØkonomibloggenUnngå samboerfella

Unngå samboerfella

7 gode tips til emner å snakke om før økonomien eller samlivet blir et problem. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Forbrukerøkonom Eva Sørmo, Norsk familieøkonomi 1797 Sist oppdatert 29.01.19
Økonomi kan oppleves som et kjedelig tema, og dessverre er det mange som ikke innser hvor viktig det er å bli enige om felles økonomi i et samboerforhold før det er for sent.
Blogginnlegget er skrevet av forbrukerøkonom Eva Sørmo. Foto: Norsk Familieøkonomi

I starten av et forhold er det gjerne forelskelsen som råder, og man har ikke fokus på felles økonomi. Det er ikke uvanlig at man da flytter sammen i en bolig som den ene gjerne eier fra før, uten å gjøre seg mer tanker rundt dette.

Mange tror at man kan bidra på andre måter til felles økonomi, slik at man kan ta del i boligens verdi dersom det skulle bli et brudd, men dessverre har man lite rettigheter som samboere. Man eier det man har med inn i forholdet og tar dette med seg ut ved et eventuelt brudd.

Dessverre går mange forhold i oppløsning som en konsekvens av økonomiske diskusjoner i det daglige. Da er det bedre å sette av tid til en positiv samtale rundt dette temaet i gode tider. Er dere usikre kan dere be om hjelp fra en uavhengig rådgiver, så slipper dere at det blir en negativ diskusjon.

Her er 7 enkle tips dere kan se på sammen:

1. Pass på at dere har riktig fordeling av eierforhold i felles bolig. Er man samboere, og den ene parten står som eier av boligen, har den andre ingen rettigheter i boligen. Man risikerer med andre ord å stå på bar bakke dersom det blir et brudd eller den andre parten faller fra, og etter mange år med verdiutvikling i boligmarkedet kan man risikerer å ikke få anledning til å kjøpe seg ny bolig. Eier den ene parten bolig fra tidligere kan dere snakke med banken om muligheten for at den andre parten overtar ansvaret for en del av boliglånet samtidig som man tinglyser en tilsvarende andel i boligen på vedkommende.

2. Skriv en samboerkontrakt. Få med alle eiendeler og eierbrøk. Her bør man også få med hvordan lånet skal fordeles og hvordan man skal fordele felles utgifter og regninger i det daglige. Har man egne sparepenger eller egenkapital i boligen bør dette framkomme i kontrakten.

3. Lag en felles regningskonto hvor det trekkes til felles regninger og lån. Bli enig om hvordan dere fordeler innbetalingene til denne kontoen, og lag faste trekk som trekkes på lønningsdag.

4. Lag en felles budsjettkonto hvor dere setter av til uforutsette utgifter.

5. Mange velger å ha en felles husholdningskonto hvor man overfører et avtalt beløp hver måned. Det kan være praktisk å ha hvert sitt bankkort på denne kontoen.

6. Sjekk at dere har begunstiget hverandre på personforsikringer slik at dere er sikret dersom den ene parten skulle falle fra. Som samboere uten felles barn har man ingen arverett etter hverandre. Man kan også sikre seg med testamente, men da bør man få hjelp av advokat.

7. Har dere barn fra tidligere forhold bør dere sjekke at dere er godt nok forsikret slik at dere kan betale ut særkullsbarn dersom noe skulle skje.

Hilsen Eva

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: