AnnonsørinnholdGobokenFem grunner til hvorfor du ikke leser med barnet ditt

Fem grunner til hvorfor du ikke leser med barnet ditt

Av Goboken 5992
… og tips til hvordan du kan overse dem.

Du har ikke tid.
Joda, vi forstår deg. Livet er hektisk, tidsklemma trang, og hver dag er det noe som ikke blir gjort. Hvis det til stadighet er lesing på sengen som blir ofret, så tenk over om det er andre ting som kan vente. Kanskje oppvaskmaskinen kan tømmes neste morgen i stedet? Dropp nyhetene på TV, og sjekk heller på nettet senere? Kanskje få ungene til å rydde opp lekene sine selv(!), mens du bretter sammen det rene tøyet – da sparer iallfall du litt tid?

Barnet ditt synes bøker er kjedelige.
Kanskje hun ikke er noen leser, tenker du kanskje. At bøker og lesing rett og slett ikke er hennes greie. Men hør: Øvelse gjør mester. Lesing vil påvirke hennes evne til å lære, gi henne ordforråd, hjelpe henne til en bedre skolehverdag, og ikke minst utvikle hennes sosiale ferdigheter. Du vil vel ikke at hun skal sakke akterut, så her gjelder det ikke å gi seg. La hun velge bøkene hun selv ønsker å høre. Hvis det er vanskelig å få henne til å sitte stille når du leser, så la henne få tegne eller leke mens hun hører på. Dette fikser du.

Ved leggetid er dere bare trette begge to.
Tips nummer en er å starte leggingen litt tidligere. Hvorfor ikke en time før? Prøv. På med pysjen, demp lysene på soverommet og ta fram noen ekstra myke puter. Krøll dere opp i sengen og ha bøkene klare. Forsøk å gjøre leggetiden til en rutine som begge ser fram til med glede. Tilleggstips: Les om morgenen. Les før middag. Hvis du ønsker å ha kortere lesestunder ved leggetid, så forsøk å finne andre åpninger i løpet av dagen.

Mine foreldre leste aldri for meg, og jeg har da klart meg?
Det har du garantert, siden du leser dette.  Men kanskje har du vært litt heldig? Forskning viser at barn som blir lest for har lettere for å lære, og finner seg bedre til rette i sosiale settinger. Så i stedet for å satse på at ting går av seg selv, hvorfor ikke gi barnet de beste verktøyene og legge til rette for at hun får de beste forutsetningene? Dessuten er det både gøy og kos å lese sammen!

Vi velger i stedet å se film før legging – er ikke det greit, da?
Nja, det høres kjekt ut, men dere trenger å lese, også. Det kan være kjempekoselig å se gode filmer sammen, men bøkene gir så mye mer. Regelmessig lesing utvikler fantasi og språk på en unik måte, og knytter tettere bånd mellom deg og barnet ditt. Husk også at skjermtitting ikke er heldig for å roe ned barna, det kan også påvirke og ødelegge innsovningsprosessen. Der er boka overlegen!

 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: