BloggEr du student og skal ha barn?

Er du student og skal ha barn?

Selv om du skulle få barn i studietiden, så vil du kunne klare det helt fint. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: seniorrådgiver Eva Sørmo, Norsk familieøkonomi 3797 Sist oppdatert 26.10.20

Dette trenger ikke å stoppe dine studieplaner.

Blogginnlegget er skrevet av seniorrådgiver Eva Sørmo i Norsk familieøkonomi. Foto: Norsk familieøkonomiVi er så heldige at vi lever i et land som har gode ordninger for deg som velger å få barn i studietiden. Det er ingen lukrativ ordning, men med god økonomisk oversikt og gode rutiner skal du kunne leve greit som student med små barn.

Foreldrestipend og forsørgerstipend
Du kan som student få foreldrestipend inntil 49 uker. (Får du flere barn samtidig kan du få fem uker i tillegg for hvert barn mer enn ett). Foreldrestipendet tilsvarer det maksimale beløpet du kan få som stipend og lån, dette er avhengig av om du er fulltids- eller deltidsstudent. Med andre ord gir ikke foreldrestipendet deg tilgang til mer inntekter enn tidligere, men alt blir gjort om til stipend. I tillegg kan du ha rett til barnestipend (tidligere kalt forsørgerstipend). Dette  blir behovsprøvd, og utgjør inntil 1750 kroner i måneden for et barn.

Foreldrepenger
Du kan også ha krav på foreldrepenger fra NAV. Dette avhenger av at du oppfyller kriteriene for dette. Vær oppmerksom på at selv om egne foreldrepenger fra NAV ikke påvirker retten til foreldrestipend, vil det kunne ha betydning for foreldrestipendet dersom din ektefelle/samboer får foreldrepenger fra NAV.

Du finner mye nyttig informasjon om dette på Lånekassens hjemmeside. Det er også viktig at du kontakter NAV og Lånekassen for å avklare hva som faktisk gjelder i ditt tilfelle.

Tilleggslån
Er du over 18 år og har barn under 16 år, kan du låne inntil 50.000 kroner i året, avgrenset til 100.000 kroner til sammen for de årene du får lån fra Lånekassen. Dette lånet kan du få samme hvilken utdanning du tar, med unntak av grunnskole. Tilleggslånet blir ikke behovsprøvd, og kan ikke gjøres om til stipend. Er du over 30 år, kan du i noen tilfeller få et større tilleggslån. Les mer hos Lånekassen.

Ingen luksus – men fullt mulig
Det er ingen lukrativ tilværelse å være student, verken med eller uten barn, men det er lagt til rette for at du skal kunne fortsette dine studier selv om du skulle velge å få barn i studietiden. Mange studiesteder prioriterer blant annet studenter med barn ved tildeling av studentbolig.

For mange innebærer studietiden at man må ha stramt budsjett. Vi anbefaler at du er åpen for å bytte barneklær og barneutstyr med andre småbarnsforeldre. Man finner også mye fint brukt på finn.no. Mange er flink til å finne kreative løsninger med blant annet byttekvelder hvor de både bytter barneklær og barneutstyr. Her kan man også bytte egne klær for å oppdatere sin egen klesgarderobe.Bli prisbevisst
Det er viktig å oppdatere seg på hvem som har de beste tilbudene. Bli prisbevisst. Følg med på kampanjer blant annet på bleier. Den største utgiftsposten er mat og drikke. Man kan spare mye på å planlegge innkjøpene og foreta handelen en gang i uka. Da unngår man også lettere impulskjøp.


De fleste har ikke råd til dyre og fine ferier i studietiden, men for barna er ofte de fineste feriene å være på tur med foreldrene i skog og mark. Hva med å dra på telttur med barna? Dette gir minner for livet.


Bloggen er publisert i samarbeid med Norsk familieøkonomi

 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: