FamilieAleneforelderAlene med barnet

Alene med barnet

Ta gjerne kontakt med en rådgiver i NAV for å få en oversikt over hvilke rettigheter du har som aleneforelder. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: seniorrådgiver Eva Sørmo, Norsk familieøkonomi 12895
Heldigvis har vi kommet så langt i dag at man kan klare seg økonomisk som alenemamma eller alenepappa.
Blogginnlegget er skrevet av forbrukerøkonom Eva Sørmo. Foto: Norsk familieøkonomi

Dersom du er, eller blir, alene med små barn, finnes det flere stønader som skal bidra til at dere skal få en god og sikker tilværelse. På hjemmesidene til NAV kan du finne god informasjon om dine rettigheter som aleneforelder.

Her er noen av stønadene du kan ha krav på:

Overgangsstønad i livsopphold: Som hovedregel gjelder denne til livsopphold i inntil 2 måneder før fødsel og til sammen tre år fram til barnet er åtte år.

Stønad til barnetilsyn: Dersom du begynner i arbeid vil dette være et viktig bidrag til barnepass. Barnehage kan bli dyrt for deg med en inntekt, og da kan denne stønaden gi et godt tilskudd til en ellers stram økonomi.

Tilleggsstønader og stønad til skolepenger: Er du student vil du kunne få dekket hele eller deler av eksamensavgift, semesteravgift og lignende. Dette gjelder dersom det er hensiktsmessig for deg å fullføre en utdannelse for å komme i jobb. Det finnes og tilleggstønader for tilsynsutgifter og flytteutgifter.


Du kan også ha rett til utvidet barnetrygd, småbarnstillegg, kontantstøtte og bidrag. I tillegg er det svangerskapspenger, foreldrepenger og engangsstønad.


Les mer hos NAV om diverse tilleggsstønader.


Det er mange stønader du kan ha krav på, men det kan være vanskelig å sette seg inn i hva som gjelder for deg – og du kan fort gå glipp av noe. Du finner god informasjon på hjemmesidene til nav.no, men jeg anbefaler at du snakker med rådgiver på ditt NAV- kontor og ber om å få en ordentlig oversikt over hvilke stønader du kan søke og hvilke rettigheter du har. Som aleneforeldre med stram økonomi er det også viktig å lage seg en god oversikt over inntekter og utgifter. Bruk en regningskonto, så har du bedre kontroll på hvor pengene går og hvor mye du må sette av hver måned


Dersom du har bolig kan du snakke med banken om eventuell avdragsfrihet på boliglånet en periode for å få økonomien til å gå rundt.


Planlegg innkjøp – og vær åpen for å låne/kjøpe brukt
Du kan spare mye på å planlegge matinnkjøp og gjøre innkjøp en til to ganger i uken for å unngå impulskjøp. Det er og mye å spare på å kjøpe lite brukt barneutstyr og klær på finn.no. I tillegg kan man overta eller låne mye hos venner og familie, eventuelt bytte. Er du flink til å oppdatere deg på tilbud kan du spare mye uten at det trenger å påvirke livskvaliteten.


Er du usikker på hva du har krav på eller føler at du er usikker på hvordan du skal planlegge fremtiden som aleneforelder, anbefaler jeg deg å be NAV om en samtale med rådgiver.


Lykke til!


Bloggen er publisert i samarbeid med norsk Familieøkonomi

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: